.

.

.

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

24 Ιουνίου...Εορτή Άι Γιάννη Ριγανά.



Γιορτή του Αϊ Γιαννιού του Ριγανά ή του Λαμπαδάρη ή αλλιώς του Κλήδονα σήμερα, με την εκκλησία να γιορτάζει το Γενέθλιον του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.
Και στο Αγρίνιο σήμερα γιορτάζει το εκκλησάκι
του Άι Γιάννη του Ριγανά που βρίσκεται νότια-ανατολικά της πόλης.

Η γιορτή τ’ Αϊ Γιαννιού
Στις 24 του μηνός στην ακμή του θέρους ο ήλιος τρέπεται στον αστερισμό του Καρκίνου και η μέρα έχει αρχίσει να μικραίνει. Οι θερινές αλλαγές του ήλιου, είναι μια σημαντική, αλλά μερικές φορές κι επικίνδυνη αλλαγή του χρόνου, κυρίως για τους γεωργούς. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ορισμένες συνήθειες των αρχαίων, σχετικές με το θερινό ηλιοστάσιο ή ηλιοτρόπιο, διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα.
Όσα αρχαία έθιμα ανάγονται στις θερινές τροπές του ηλίου συνδέθηκαν με το Γενέθλιον του Ιωάννου του Πρόδρομου (24 Ιουνίου). Η συσχέτιση δεν έγινε χωρίς λόγο. Κατά τον ευαγγελιστή Λουκά (1,26-36) ο Ιωάννης ο Πρόδρομος ήταν έξι μήνες μεγαλύτερος από τον Ιησού. Αφού λοιπόν η γέννηση του Χριστού ορίστηκε από την εκκλησία στις 25 Δεκεμβρίου, δηλαδή κατά τις χειμερινές τροπές του ηλίου, επόμενο ήταν το Γενέθλιον του Ιωάννου του Προδρόμου να συμπέσει με την 24 Ιουνίου, δηλαδή κατά τις θερινές τροπές του ηλίου.

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου