.

.

.

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Ενα βιβλίο για την Αντίσταση απο τον Παναιτωλιώτη Κ. Νικολακόπουλο




Κώστα Νικολακόπουλου:

Αντιστασιακά και άλλα θέματα

« Ο Κλοιός του Παναιτωλίου» και  «Η Μ. Παρασκευή του 1944 στο Αγρίνιο»

Κώστας Νικολακόπουλος (Παναιτώλιο Αιτωλ/νίας 1930-2009) φιλόλογος καθηγητής της Μ. Εκπαίδευσης, κατέθεσε το ιστορικό φορτίο της γενιάς του στο βιβλίο αντιστασιακα και αλλα θεματα το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πασχέντη σ’ ένα καλαίσθητο τόμο 735 σελίδων.  Λίγους μήνες μετά την έκδοσή του ο συγγραφέας έφυγε από τη ζωή και δεν πρόλαβε να δει την υποδοχή του βιβλίου του που
ετοίμαζε σχεδόν 10 χρόνια και είχε γίνει ο σκοπός της ζωής του.   
Πρόκειται για μια ιδιότυπη εξιστόρηση γεγονότων από τον Απρίλη του 1944 μέχρι τις πρώτες μέρες της μεταπολίτευσης του 1974. Από τη γενική συγκεντρωτική εικόνα των γεγονότων αυτής της μακράς χρονικής περιόδου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι 300 πρώτες περίπου σελίδες (που αντιστοιχούν στα τρία πρώτα μέρη), όπου εξιστορούνται γεγονότα τα οποία «είδε» τότε ο ίδιος ο συγγραφέας μέσα από το τρομαγμένο βλέμμα του παιδιού και του εφήβου, εμπειρίες που ενίσχυσε αργότερα με τις εκδοχές του οικογενειακού και κοινωνικού του περίγυρου. 
Συγκεκριμένα εξιστορεί πρώτα τα φοβερά γεγονότα του ’44 στην περιοχή του Αγρινίου, από την Κυριακή των Βαΐων (9 Απριλίου) έως και την Μ. Παρασκευή (14 Απριλίου) και ύστερα πιάνει το νήμα από την αρχή (Κατοχικές κυβερνήσεις, Τάγματα Ασφαλείας, Εθνική Αντίσταση, συνέδριο του Λιβάνου, απελευθέρωση και αποχώρηση Γερμανών απ’ το Αγρίνιο κλπ)
Ο Κώστας Νικολακόπουλος αφηγείται τον «Κλοιό του Παναιτωλίου» στηριγμένος σε προφορικές μαρτυρίες που συγκέντρωσε ο ίδιος και για πρώτη φορά καταγράφεται αυτή η σελίδα της τοπικής ιστορίας. Ύστερα συνεχίζει με τα γεγονότα της  Μ. Παρασκευής (14 Απριλίου 1944), όπου παραθέτει γραπτά ντοκουμέντα αλλά παράλληλα τα διαφωτίζει και με τις αφηγήσεις μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν από κοντά την τραγωδία. Διαβάζουμε δηλαδή ότι τα στρατεύματα Κατοχής σε συνεργασία με δωσίλογους ταγματασφαλίτες εκτέλεσαν 120 κρατούμενους της τοπικής φυλακής έξω από τον περίβολο του νεκροταφείου της Αγίας Τριάδας και κρέμασαν 3 στις κολώνες φωτισμούς της κεντρικής πλατείας( Μπελλου ). Δηλαδή το κακό που σταμάτησε τη Μ. Δευτέρα (άγνωστο για ποιους λόγους) «με τον κλοιό του Παναιτωλίου» συνεχίστηκε μεθοδευμένο την Μ. Παρασκευή ΣΤΟ Αγρίνιο. Στη βιβλιογραφία του αναφέρει 63 βιβλία  και ο ίδιος συγκέντρωσε και δημοσιεύει 41 επώνυμες  προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που έλαβαν οι ίδιοι μέρος στα γεγονότα ή υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες αυτών, καθώς και ανθρώπων που δεν έζησαν οι ίδιοι τα γεγονότα αλλά τα γνώρισαν από αξιόπιστες  αφηγήσεις άλλων ανθρώπων.
Εδώ ακριβώς έγκειται και η αξία του βιβλίου. Φωτίζονται πολύπλευρα τα  ιστορικά γεγονότα και αποκαλύπτονται άγνωστες πτυχές.
Επισημαίνουμε ότι ο Κώστας Νικολακόπουλος ανατροφοδοτεί αυτή τη μνήμη με την έκδοση του βιβλίου του, το οποίο δεν είναι επικό και φανατικό ανάγνωσμα αλλά βαθύτατα ανθρωπιστικό και φιλειρηνικό. Εστιάζει στα θύματα και στην αλλοτρίωση που προκαλεί ο πόλεμος. Τα τελευταία του λόγια στην τελευταία σελίδα του βιβλίου δεν είναι  ανάθεμα  ούτε  κατάρα. Είναι τα λόγια ενός σοφού δασκάλου κι ενός ενάρετου ανθρώπου :«Εύχομαι το βιβλίο μου να βρει καλύτερους καιρούς από κείνους που ζήσαμε εμείς τότε. Εύχομαι σε όλους τους Έλληνες και κυρίως στους νέους να ζήσουν μέσα σε ένα καλύτερο και ευτυχέστερο κόσμο».

epoxi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου