.

.

.

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Εκδρομή διοργανώνει η Ένωση Γυναικών Παναιτωλίου



Η Ένωση Γυναικών Παναιτωλίου διοργανώνει διήμερη εκδρομή στην Καστοριά 21-22 Νοεμβρίου.
Τιμή συμμετοχής 50 ευρώ το άτομο. 
Για κρατήσεις στο τηλ.6947582142


Κάποιες πληροφορίες για την πόλη της Καστοριάς μπορείτε να βρείτε πιο κάτω...

1
Φθάνοντας στην Καστοριά, με την πρώτη ματιά σε εντυπωσιάζουν  οι στέγες των παλιών σπιτιών, που καλύπτονται με το λεγόμενο ρωμαϊκό κεραμίδι. Κάπου ανάμεσα στα κεραμίδια, θα διακρίνετε τη λίμνη Ορεστιάδα και τη νέα πόλη της Καστοριάς, χτισμένη γύρω από έναν κόλπο. Είναι συνήθως διώροφα, γραφικά, με αρχιτεκτονική εποχής, όμορφους κήπους και φιλόξενα!
Εντυπωσιακά, παλιά αρχοντικά στην Παλιά Πόλη- 3-4 αιώνων- σας περιμένουν να τα επισκεφτείτε με τα πόδια και να απολαύσετε το κλίμα και το άρωμα μιας άλλης εποχής.
Doultso  ή αλλιώς Ντόλτσο, είναι η παλαιότερη, παραδοσιακή συνοικία της Καστοριάς!
Είναι προσβάσιμη  από τη νότια διαδρομή της λίμνης, όπου μπορείτε  να σταθμεύσετε και να συνεχίσετε την  εξερευνήση της περιοχής με τα πόδια. Λιθόστρωτα δρομάκια και παλιά παραδοσιακά σπίτια και αρχοντικά, υπάρχουν πολλά, κάποια είναι κατοικήσιμα, κάποια έχουν γίνει λαογραφικά μουσεία και ξενώνες.  Όλα έχουν διατηρήσει το παραδοσιακό χρώμα της περιοχής, νομίζεις ότι μεταφέρθηκες στο χρόνο…
Το Λαογραφικό Μουσείο της Καστοριάςβρίσκεται σε ένα παραδοσιακό αρχοντικό που χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και ανήκε στην οικογένεια του κ Νεράντζη Αϊβάζη, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960.
Στα δωμάτια του αρχοντικού, υπάρχουν ακόμα έπιπλα, διακοσμητικά  και εξοπλισμός, το οίκημα  διατηρείται και ανακαινίστηκε από ντόπιους τεχνίτες για να παρουσιάσει το τοπική κουλτούρα και τις παραδόσεις.
2
Πολλές εκκλησίες…
Υπάρχουν περίπου 84 μικρές βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες στην Καστοριά. Πολλά μικρά εκκλησάκια,  από τότε που χτίστηκαν στις αυλές των σπιτιών και είναι συντηρημένα και κλειδωμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μην διστάσετε να χτυπήσετε  και να ζητήσει  τα κλειδιά!
Ακόμα, αν δεν μπορείτε να αποφασίσετε ποια εκκλησίες θα πρέπει να επισκεφθείτε, ο καλύτερος τρόπος είναι να ζητήσουν από το Βυζαντινό Μουσείο για να σας δώσει πληροφορίες και κατάλογο των εκκλησιών. Το προσωπικό του μουσείου είναι πολύ ευγενικό και πολύ πρόθυμο να βοηθήσει τους επισκέπτες.
3
Το Βυζαντινό Μουσείο βρίσκεται στην κορυφή της πόλης
…λίγα μέτρα από την Παναγία Κουμπελίδικη. Στεγάζει εικόνες που χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα. Το μουσείο είναι μικρό και στον εκθεσιακό χώρο ο επισκέπτης μπορεί να δει μερικά μόνο από τα εκθέματα.  Δυστυχώς, τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στο υπόγειο του μουσείου, περιμένοντας να μεταφερθούν  σε ένα μεγαλύτερο κτίριο, αλλά το μουσείο είναι ενδιαφέρουσα και αξίζει μια επίσκεψη!
4
Περπατώντας γύρω από τη λίμνη
Είναι ένας ωραίος και αναζωογονητικός περίπατος! Είναι μόλις 7 χιλιόμετρα, μια διαδρομή την οποία οι ντόπιοι έχουν κάνει πολλές φορές. Στο δρόμο σας θα συναντήσετε ανθρώπους που περπατούν, παιδιά που παίζουν και άλλοι κάθονται στην ακροθαλασσιά ψαρεύοντας!
Στη βόλτα σας θα δείτε μικρές βάρκες που ψαρεύουν, ιτιές και πλατάνια που προσφέρουν τη σκιά τους και χρωματίζουν το γαλάζιο της λίμνης, με πράσινο! Υπέροχο περιβάλλον για βόλτα ή καφέ, μια που θα συναντήσετε αρκετά σημεία για ξεκούραση και φαγητό μέσα στο πράσινο.
Η άλλη επιλογή σας, είναι να πάτε γύρω από όλη τη λίμνη με αυτοκίνητο, περνώντας από τα γύρω  χωριά, και σταματώντας σε διάφορα σημεία που θα τραβήξουν το ενδιαφέρον σας, όπως εκκλησίες και πέτρινα γεφύρια. Εξαιρετική διαδρομή και αυτή. Στο δρόμο, θα βρείτε ταβερνάκια με εκλεκτούς μεζέδες!
5
Η λίμνη, με το  παραλίμνιο δάσος της, έχει κηρυχθεί «Μνημείο Φυσικού Κάλλους» και προστατεύεται από το πρόγραμμα «Φύση 2000». Διατηρεί περισσότερα από 200 είδη πουλιών, μερικά σε κίνδυνο. Έχει, επίσης, ενδιαφέρουσα χλωρίδα, όπως τα υδρόφιλα δέντρα, και φυσικά πολλά διαφορετικά είδη ψαριών.
Μπορείτε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε την αναζωογονητική ατμόσφαιρα και να παρακολουθήσουν τα πουλιά που πετούν πάνω από τα καθαρά, νερά. Οι κάτοικοι της Καστοριάς έχουν κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής.
7
Σπηλιά του Δράκου
Από πιο ενδιαφέροντα σπήλαια της Ελλάδας και της Ευρώπης, φιλοξενεί 7 μικρές λίμνες στο εσωτερικό του, και χρωστά το όνομά του σε ένα θρύλο, σύμφωνα με τον οποίο στην περιοχή υπήρχε χρυσορυχείο που το φυλούσε ένας δράκος. Βρίσκεται μια ανάσα από την πόλη της Καστοριάς, κοντά στο μοναστήρι της Μαυριώτισσας, μια βόλτα που επίσης πρέπει να κάνετε!
Εισιτήριο 6Ε  περιλαμβάνει ξεναγό και 20λεπτη ξενάγηση –  τηλ. 24670 26777
8
Υπέροχο ενυδρείο Καστοριάς!
Πρόκειται για το ολοκαίνουριο ενυδρείο, στην είσοδο της Καστοριάς, για το οποίο καµαρώνουν όλοι, µιας και συνιστά το µεγαλύτερο γλυκού νερού των Βαλκανίων!
Εκεί θα δείτε τα πάντα, σπάνια ψάρια και ιχθυοκαλλιέργειες, μια όμορφη και ενδιαφέρουσα επίσκεψη μια που σκοπός του εκτός των άλλων είναι η ευαισθητοποίηση των κατοίκων και επισκεπτών για το οικοσύστημά μας.
Ανοιχτά Τρ.-Κυρ. 09:00-17:00 και τις αργίες – Τηλ. 24670 23069, 083433



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου