.

.

.

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Με "άρωμα" Παναιτωλίου...εκδήλωση στο Μουσικό Σχολείο Αγρινίου



Το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου παρουσιάζει την καντάτα «Οι χαιρετισμοί της Χίου» στις 19 Μαρτίου,ημέρα Σάββατο και ώρα 8.οομ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.

Το έργο,ελληνική καντάτα, για πιάνο,φωνή, χορωδία και απαγγελία  αποτελεί σύνθεση της Ελένης Γκαϊτατζή σε ποίηση του Δημήτρη Πιστικού (με καταγωγή απο το Παναιτώλιο).

Στην εκδήλωση συμμετέχουν:

*Αλεξάνδρα Χρήστου,φιλόλογος  
*Αριστόβουλος Μαστροσπύρος,καθηγητής βυζαντινής μουσικής στην απαγγελία, 
*Λεωνίδας Σκιαδάς,καθηγητής βυζαντινής μουσικής, στο τραγούδι, 
*Βικτώρια Χατζηκουμή,καθηγήτρια πιάνου,στο πιάνο 
και η χορωδία «Αλθαία» του Μουσικού Σχολείου σε  διδασκαλία και διεύθυνση Άννας Πανοπούλου.

Στην παρουσίαση της καντάτας θα παραβρεθούν και θα μιλήσουν για το έργο οι δημιουργοί, Ελένη Γκαϊτατζή και Δημήτρης Πιστικός.
H ΕΛΕΝΗ  ΓΚΑΪΤΑΤΖΗ
Η μουσικοσυνθέτρια Ελένη Γκαϊτατζή γεννήθηκε στη Ζυρίχη Ελβετίας. Μεγάλωσε στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε κιθάρα, πιάνο, μονωδία,
μελοδραματική, σύνθεση και ενορχήστρωση σε Ωδεία τής Θεσσαλονίκης και των Αθηνών. Παρακολούθησε σεμινάρια-εργαστήρια σύγχρονης μουσικής για 3 χρόνια με τους Δημήτρη Αθανασιάδη, Θόδωρο Αντωνίου, Αλέξανδρο Καλογερά, Μιχάλη Λαπιδάκη, κ.ά.
Από το 1984 και μετά, δημοσιεύτηκαν σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά τής χώρας ποιήματα, δοκίμια και κριτικές της. Επιμελήθηκε εκδόσεις μουσικών και άλλων συγγραμμάτων.
Από το 1987 άρχισε να διδάσκει, ως καθηγήτρια μουσικής, στη δημόσια και την ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ το 1988 ίδρυσε και διηύθυνε την πρώτη της χορωδία, αυτή τής Σχολής ΜΤΕΝΣ του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη.
Το 1992, εξέδωσε στη Θεσσαλονίκη, το βιβλίο «ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΚΤΕΪΛ» (Διασκευές μουσικών κομματιών για Αρμόνιο).
Από το 1998 ζει και δημιουργεί στον Πειραιά.
Τον Οκτώβρη τού 2001 ίδρυσε την Παιδική Χορωδία τού Ομίλου Unesco Ν. Πειραιώς & Νήσων και τη διηύθυνε για 3 χρόνια, ενώ τον Οκτώβρη τού 2004 ίδρυσε και από τότε έως και σήμερα, διευθύνει, το «Χορωδιακό Εργαστήρι Ελένης Γκαϊτατζή», του οποίου το ρεπερτόριο περιλαμβάνει, ως επί το πλείστον, έντεχνα τραγούδια σε στίχους και μουσική σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών.
Το 2002 κυκλοφόρησε σε C.D., εκτός εμπορίου, η «Προσωπογραφία», ένας κύκλος τραγουδιών σε μουσική και ενορχήστρωση δική της πάνω σε στίχους σύγχρονων Ελλήνων (Αιτωλοακαρνάνων) ποιητών, που παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» και στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου.
Μουσικά έργα της παρουσιάστηκαν από γνωστούς μουσικούς, τραγουδιστές και χορωδίες στην Ελλάδα, την Κύπρο και στο εξωτερικό (Αμερική, Γερμανία, Αγγλία). Έχει συνθέσει την Όπερα «Νέκυια» σε λιμπρέτο βασισμένο στη μετάφραση (της λ ραψωδίας της ομηρικής Νέκυιας) του Δημήτρη Πιστικού, την Ελληνική Καντάτα «Οι Χαιρετισμοί τής Χίου» πάνω σε ποίηση του Δημήτρη Πιστικού, μουσική για το αρχαίο και το σύγχρονο θέατρο, έργα για φωνή, για πιάνο, καθώς και για σύνολα οργάνων. Μελοποίησε ποιήματα των: Κ. Καβάφη, Κ. Καρυωτάκη, Κ. Παλαμά, Αλ. Παπαδιαμάντη, Δ. Πιστικού, Γ. Ρίτσου, Γ. Σεφέρη, κ.ά.
Ως μουσικοσυνθέτρια, συνεργάζεται με το Κέντρο Σημειολογίας Θεάτρου τού Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι μέλος τής Ένωσης Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδος, του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών και του Φυσιολατρικού Πολιτιστικού Συνδέσμου Πειραιά «Ζήνων».
Έχει τιμηθεί για την προσφορά της στη μουσική τέχνη και στον πολιτισμό με τιμητικές πλακέτες και διπλώματα από διαφόρους συλλόγους και φορείς. Τον Ιούνιο του 2015 το Αρχηγείο τού Λιμενικού Σώματος διοργάνωσε εκδήλωση προς τιμή της στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά κατά την οποία αποδόθηκαν συνθέσεις της από τη Μπάντα του Λιμενικού Σώματος και τους καλλιτέχνες Αναστασία Μουτσάτσου, Γιάννη Θωμόπουλο και Δημήτρη Σαμαρτζή.

O ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΙΣΤΙΚΟΣ
 
Ο Δημήτρης Πιστικός γεννήθηκε στο Παναιτώλιο της Αιτωλίας το 1948. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ζει στον Πειραιά όπου δικηγόρησε. Εξέδωσε τα ποιητικά έργα: «Ανάγνωση» 1991, «Ηλιοπαιδεία» 1992, (Α΄ Βραβείο της Ε.Ε.Λ.), «Η Ενάτη Σταυροφορία» εκδόσεις «Δωδώνη» 1997, «Η Μικρή Ανάγνωση» εκδόσεις «Δωδώνη» 1999 (Βραβείο «Μ. Αυγέρη» της Ε.Ε.Λ.), «Οι Χαιρετισμοί τής Χίου» εκδόσεις «Δωδώνη» 2001, β΄ έκδοση 2005 (μελοποιήθηκε με τη μορφή Ελληνικής Καντάτας από τη μουσικοσυνθέτρια Ελένη Γκαϊτατζή), «Διαβάζοντας την Αντιγόνη με το φεγγάρι» εκδόσεις «Ίβυκος» 2004 (τρίγλωσση έκδοση), «Τα Υφαντά τής Νύχτας» εκδόσεις «Δωδώνη» 2006 (μεταφράστηκεστα πολωνικά και κυκλοφορεί στην Πολωνία από τις εκδόσεις «Heliodor»). Ακόμη εξέδωσε την ποιητική ανθολογία με τίτλο «Ζωγραφία Λαλούσα» εκδόσεις «Δωδώνη» 1997, καθώς και το θεατρικό «Ο Άνθρωπος που ερχόταν από το νερό» έκδοση «Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς» 1997 ( Δικαστικό δράμα, Α΄ παράσταση 30-5-1998, στη Φρεαττύδα Πειραιά) το οποίο τυπώθηκε και στην Αγγλική γλώσσα με τίτλο «TheManwhocamefromthewaters» έκδοση «Δ.Σ.Πειραιώς» 1998. Το 2001 κυκλοφόρησε ο τόμος δοκιμίων του με τίτλο «Εκ των προτέρων» (εκδόσεις «Ίβυκος») και το 2007 ο τόμος με τίτλο «Εκ του συστάδην» (εκδόσεις «Δωδώνη»). Το 2008 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ομήρου Οδύσσεια, Νέκυια, λ ραψωδία» (εκδόσεις «Δωδώνη»), με πρόλογο, μετάφραση και επίλογο του ιδίου. Το 2012 κυκλοφόρησε το «Ανθολόγιο» {(Μονόστιχα, Δίστιχα, Τρίστιχα), πρόλογος-ανθολόγηση στίχων Ελένη Γκαϊτατζή}. Το 2015 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του «Ανθρωπαράν» (Εκδόσεις «Λεξίτυπον»).

Έχει μεταφράσει πολλούς αρχαίους Έλληνες ποιητές. Συνεργάζεται με λογοτεχνικά περιοδικά όπου δημοσιεύει ποιήματα και δοκίμια. Είναι επίτιμο μέλος τού Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς, της Συντακτικής Επιτροπής τής εφημερίδας «Δικηγορική Επικαιρότητα» και της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών και Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής τού ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου. Εκτός από τις ομιλίες του για πρόσωπα της πνευματικής μας ζωής (κυρίως ποίησης) επιμελήθηκε ο ίδιος αφιερώματα περιοδικών σε ποιητές [Ν.Γ.Πεντζίκης («Ίβυκος»), Τάκης Αντωνίου («Ίβυκος»), Γιώργος Σεφέρης («Ίβυκος») και σε συγγραφείς (Δ. Γιάκος («Παρουσία»)]. Περιοδικά και εφημερίδες έκαμαν αφιερώματα στο έργο του και πολλοί κριτικοί δημοσίευσαν μελέτες, κριτικές και δοκίμια γι’ αυτό. Ειδικό αφιέρωμα στο έργο του επιμελήθηκε ο Φώτης Δημητρακόπουλος στο περιοδικό «Ακτή» τής Κύπρου (τεύχος 40, Φθινόπωρο 1999), ο Γιάννης Καραμητσόπουλος στον «Ίβυκο» (Μάρτης 2005) και ο Μόσχος Κεφάλας στο 31ο τεύχος τού περιοδικού «3η Χιλιετία».
Τα τελευταία χρόνια έχει την επιμέλεια των λογοτεχνικών περιοδικών «Πειραϊκά Γράμματα» και «3η Χιλιετία». Τιμήθηκε σε ειδικές βραδιές από διάφορους φορείς και του απονεμήθηκαν διακρίσεις για το ποιητικό και το δοκιμιακό του έργο.
Παραχώρησε, επίσης, συνεντεύξεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, καθώς και σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα Ιταλικά, Γαλλικά, Αγγλικά, Ισπανικά, Πολωνικά, Σερβικά, περιλαμβάνονται σε ανθολογίες και μελοποιήθηκαν από Έλληνες συνθέτες.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου