.

.

.

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ..... Ενας καλλιτέχνης με καταγωγή απο την Τριχωνίδα!!!



 

Ο Γιώργος Σταθόπουλος, που ανήκει στη γενιά των συγχρόνων ζωγράφων, γεννήθηκε το 1944 στην Καλλιθέα (Προστοβά) Τριχωνίδος.  Σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στην Αθήνα στην Α.Σ.Κ.Τ. (1966-1971) κοντά στους Γιάννη Μόραλη, Νίκο Νικολάου, Γιάννη Παππά και Δημήτρη Καλαμάρα.  Το 1970 έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα.  'Εχει ακόμη μετάσχει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  'Εχει εικονογραφήσει και σειρά βιβλίων, εξώφυλλων φωνογραφικών δίσκων και αφισσών.  Το έργο του κινείται στην περιοχή της ελληνικότητας και συνδυάζει υπερρεαλιστικά και εξπρεσιονιστικά στοιχεία σε μια απλοϊκή γραφή.  Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Δεν χρειάζεται να δεις την υπογραφή του για να καταλάβεις ότι ένας πίνακας είναι έργο του. Ο Γιώργος Σταθόπουλος είναι ο πιο αναγνωρίσιμος εικαστικός καλλιτέχνης του καιρού μας. Δεν εγκαταλείπει ποτέ το αγαπημένο του θέμα της γυμνής, ιδανικά όμορφης, γυναίκας, την οποία παρουσιάζει γεμάτη καμπύλες να επιδίδεται σε μοναχικές, ερωτικές ενατενίσεις. 

Αιώνια σύμβολα του Γιώργου Σταθόπουλου τα λευκά περιστέρια του, το μήλο στο χέρι μιας γυναίκας, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και βέβαια τα μουσικά του όργανα, με την άρπα και τη φλογέρα να κυριαρχούν στο έργο του, προσθέτοντας ρομαντισμό και ονειρικές διαστάσεις.

Τα έργα του αποπνέουν αισιοδοξία. «Την ομορφιά της ζωής τη βλέπω παντού» έχει δηλώσει ο ίδιος. «Μια βόλτα να βγεις έξω με τη βροχή, πόσο μάλλον την άνοιξη και το καλοκαίρι με τον υπέροχο αττικό ήλιο, βλέπεις  όμορφους ανθρώπους, ωραίες γυναίκες, λαμπερούς νέους, την ομορφιά της Φύσης. Η άσχημη όψη της ζωής θα έρθει οπωσδήποτε, είτε το θέλουμε είτε όχι. Ποιος ο λόγος να εστιάζουμε σ' αυτήν και στην τέχνη;».
Μαθητής του Γιάννη Μόραλη ο Γιώργος Σταθόπουλος ανήκει στη γενιά των σύγχρονων δημιουργών. Το έργο του κινείται στην περιοχή της ελληνικότητας και συνδυάζει υπερρεαλιστικά και εξπρεσιονιστικά στοιχεία σε μια απλοϊκή γραφή. Οικία πρόσωπα καθημερινές εικόνες και πολύ χρώμα πλημμυρίζει τον καμβά του. 






Πρόκειται για μια σειρά έργων διαφόρων υλικών, μικρών μεσαίων και μεγαλύτερων διαστάσεων στα οποία συνειδητά ο καταξιωμένος ζωγράφος εστιάζει στην αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων και με τη συνέπεια που τον διακρίνει δεν αλλάζει, όπως λέει ο ίδιος, γραφή, στυλ και θεματο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου