.

.

.

Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Μεγάλη Παρασκευή στο Παναιτώλιο



Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, ψάλλεται ο όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου και η υμνολογία είναι σχετική με την ταφή του Κυρίου από τους Ιωσήφ και Νικόδημο και την κάθοδο της ψυχής Του στα σκοτεινά βασίλεια του Άδη.

Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας στον
Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Παναιτωλίου, ψάλλονται, από χορωδία που συμμετέχουν πιστοί όλων των ηλικιών, σε τρεις στάσεις (μέρη) τα λεγόμενα Εγκώμια, μικρά τροπάρια πολύ αγαπητά στο λαό, αγνώστου ποιητή. 

Τα πιο γνωστά είναι: «Η ζωή εν τάφω…», «Άξιον εστί μεγαλύνειν…», «Αι γενεαί πάσαι…» και «Ω γλυκύ μου Έαρ…».
Υπεύθυνος για την χορωδία είναι ο ιεροψάλτης κος Γιάννης Καραγιάννης.

Στη συνέχεια γίνεται η Περιφορά του Επιταφίου, εκτός του ναού, και ο Επιτάφιος του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας συναντιέται με τον Επιτάφιο του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής, στην Πλατεία της Μάνας.

Μετά την επάνοδο του Επιταφίου στην εκκλησία διαβάζεται περικοπή από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου (κζ’ 62-66): Αρχιερείς και Φαρισαίοι πηγαίνουν στον Πόντιο Πιλάτο και του ζητούν να σφραγίσουν τον τάφο, επειδή θυμούνται ότι ο Κύριος σε μία αποστροφή των λόγων του είχε πει ότι σε τρεις μέρες θα αναστηθεί. Ο Πιλάτος τους δίνει την άδεια.

Να επισημάνουμε πως για άλλη μια χρονιά στο Παναιτώλιο, και στις δύο ενορίες, η συμμετοχή των πιστών στα μυστήρια της Εκκλησίας, είναι μεγάλη.

Δείτε πιο κάτω, πολλές φωτογραφίες από την Μεγάλη Παρασκευή στο Παναιτώλιο......























































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου