Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Συγκέντρωση φαρμάκων και τροφίμων από το κοινωνικό φαρμακείο και παντοπωλείο του Δήμου στο Παναιτώλιο!!!

Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση τροφίμων και φαρμάκων για τους άπορους συμπολίτες μας στοΠαναιτώλιο. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο των Ιερών Ναών Αγίας Τριάδας και Αγίας Παρασκευής από τις 10:00 π.μ. εως 13:00 μ.μ.

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Tο γυμνάσιο Παναιτωλίου άνοιξε την αγκαλιά του στην Ευρώπη!!!

Tο γυμνάσιο Παναιτωλίου άνοιξε την αγκαλιά του στην Ευρώπη!!!



koi-panaitolio-sxoleio-europeΤο Γυμνάσιο Παναιτωλίου είχε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει  από τη Δευτέρα 21 έως και την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013 καθηγητές και μαθητές από την Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία και Τουρκία.

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius (Πολυμερής Σύμπραξη Ευρωπαϊκών Σχολείων), με θέμα “ TodayBluePlanet, ButTomorrow?” το σχολείο και οικογένειες Παναιτωλιωτών υποδέχτηκαν  αποστολές από τις παραπάνω ευρωπαϊκές χώρες. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εδώ, οι μαθητές φιλοξενήθηκαν από οικογένειες συμμαθητών τους, παρουσιάστηκαν στον χώρο του σχολείου δραστηριότητες σχετικές με το πρόγραμμα     και ξεναγήθηκαν σε αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής.

Συγχαρητήρια σε όλους!!!!




























Ναυτικός Όμιλος Αγρινίου: οι εγγραφές ξεκίνησαν!!!



Οι εγγραφές ξεκίνησαν!!! Θα δημιουργηθούν και τμήματα για ενήλικες !!!
Πληροφορίες στα τηλέφωνα που βλέπετε πιο πάνω.
Τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου.

Όταν πνίγεσαι σε μια κουταλιά βροχή!!!


Αυτή είναι μια σχετικά καλή εικόνα από τα φρεάτια του δήμου Αγρινίου! Η φωτογραφία τραβήχτηκε σήμερα το πρωί. Έτσι γιατί μόλις πέσει η πρώτη βροχή να μην μας πούνε κάποιοι ότι τα καπάκια των φρεατίων ήταν καθαρά ή ότι δεν υπάρχει προσωπικό να τα καθαρίσει!!! Γιατί υπάρχουν και άλλες φωτογραφίες αρκετά χειρότερες!!!

Κοινωνική Βία και ΜΜΕ


Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Ανακαλύψτε τον Αράκυνθο!!!

Γνωρίζοντας τον τόπο μας} Ζαπάντι <Μεγάλη Χώρα>




Ζαπάντι-Μεγάλη Χώρα

Ένα από τα κοντινότερα χωριά του Αγρινίου είναι η Μεγάλη Χώρα (το τέως Ζαπάντι). Απέχει μόλις 3 χμ νοτιοδυτικά του Δήμου Αγρινίου, στον οποίο ανήκε διοικητικά μέχρι το 1923. Φημισμένο για το μυρωδάτο  καπνό του  ήταν το Ζαπάντι και  αποτέλεσε κινητήρια δύναμη του χωριού. Όλη η οικονομία στρεφόταν γύρω από τον καπνό ως και τη δεκαετία 1990-2000.

Κατά τη παράδοση δημιουργήθηκε από Έλληνες εξωμότες που πλαισίωναν την ομάδα του μουσουλμάνου οικιστή, ευνούχου Μουσά Αγά. Αυτοί δεν είχαν σχέσεις ούτε επιγαμίες με τους μουσουλμάνους του Βραχωρίου (Αγρινίου). Χαρακτηρίζονται μάλιστα ως Ελληνίζοντες, τόσο για τη γλώσσα, όσο και για τα ήθη. Στο Ζαπάντι είχε καθιερωθεί η συνήθεια οι μουσουλμάνοι να νυμφεύονται χριστιανές (φαινόμενο κρυπτοχριστιανισμού). Το γεγονός αυτό προκάλεσε την περιφρόνηση, αλλά όχι την αντίδραση των Τούρκων του Βραχωρίου, γιατί είχαν ανάγκη τους Ζαπαντιώτες.

Στο Ζαπάντι υπήρχαν δύο Αγορές, μικρή και μεγάλη, τρία πανδοχεία (χάνια), πενήντα επτά μαγαζιά και γινόταν εμποροπανήγυρη μια φορά την εβδομάδα με διακίνηση εμπορευμάτων, μοναδική στον τόπο. Έτσι το Βραχώρι μαζί με το Ζαπάντι αποτελούσαν ενιαίο οικονομικό σύνολο και ταυτόχρονα εμπορικό κέντρο στον ευρύτερο Αιτωλοακαρνάνικο χώρο. Επίσης είχε δύο τζαμιά, εκ των οποίων το ένα σώζεται μέχρι τις μέρες μας, πύργους και σαράγι για τον αγά της πόλης.  Επίσης έχει εντοπιστεί μεσαιωνικός οικισμός αλλά και ένα δάπεδο πρωτοχριστιανικής Βασιλικής του 6ου αιώνα.

Στις 26 Ιουλίου του 1821 οι Τούρκοι ύστερα από σκληρή μάχη παραδόθηκαν και το Ζαπάντι απελευθερώθηκε.

Φωτό από ότι έμεινε από ένα τζαμί στη Μ. Χώρα.







Από 7 Νοεμβρίου τα τέλη κυκλοφορίας για το 2014








Taxisnet: Από τις 7 Νοεμβρίου τα τέλη κυκλοφορίας του 2014


Το αργότερο έως τις 7 Νοεμβρίου ανοίγει από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η ηλεκτρονική εφαρμογή του taxisnet, προκειμένου οι φορολογούμενοι να εκτυπώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2014 και τον φόρο πολυτελείας που θα πρέπει να πληρώσουν έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηλεκτρονική εφαρμογή θα ανοίξει στις 4 Νοεμβρίου, ενώ πιθανή είναι ολιγοήμερη παράταση για να μπει στο σύστημα και ο φόρος πολυτελείας.

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος δεν θα σταλούν ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ δεν υπάρχουν αλλαγές στις επιβαρύνσεις ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά μοτοσυκλετών και αυτοκινήτων.


Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2014 με βάση τα κυβικά του κάθε ΙΧ έχουν ως εξής:

  • Από 51 κ.ε. έως 300 κ.ε. 22 ευρώ
  • Από 301 κ.ε έως 758 κ.ε. 55 ευρώ
  • Από 786 κ.ε έως 1.071 κ.ε. 120 ευρώ
  • Από 1.072 κ.ε έως 1.357 κ.ε. 135 ευρώ
  • Από 1.358 κ.ε έως 1.548 κ.ε. 240 ευρώ
  • Από 1.549 κ.ε έως 1.738 κ.ε. 265 ευρώ
  • Από 1.739 κ.ε έως 1.928 κ.ε 300 ευρώ
  • Από 1.929 κ.ε έως 2.357 κ.ε 660 ευρώ
  • Από 2.358 κ.ε έως 3.000 κ.ε 880 ευρώ
  • Από 3.001 κ.ε έως 4.000 κ.ε 1.000 ευρώ
  • Από 4.001 κ.ε και άνω 1.320 ευρώ


Ο φόρος πολυτελείας αφορά ιδιοκτήτες ΙΧ από 1.929 κ.ε έως 2.500, που θα καταβάλουν το 5% επί του ετήσιου τεκμηρίου και τους ιδιοκτήτες I.X από 2.500 κ.ε και άνω που θα πληρώσουν το 10% επί του ετήσιου τεκμηρίου.

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

29 Οκτωβρίου Παγκόσμια ημέρα ψωρίασης.

Περισσότεροι από 300.000 Έλληνες πάσχουν από ψωρίαση



























Στις τριακόσιες χιλιάδες ανέρχεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εκδηλώσει ψωρίαση στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια συχνή, χρόνια, φλεγμονώδη αυτοάνοση δερματοπάθεια που προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού και διαφέρει ανάλογα... με τη φυλή, το γεωγραφικό πλάτος και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Στους πάσχοντες από ψωρίαση,το αμυντικό σύστημα του οργανισμού είναι «λανθασμένα» ενεργοποιημένο, με αποτέλεσμα να αναγκάζει τα κύτταρα του δέρματος να "ωριμάσουν" και να πολλαπλασιαστούν πιο γρήγορα και κατόπιν να συσσωρεύονται στα ανώτερα στρώματα του, δημιουργώντας τις λεγόμενες ψωριασικές «πλάκες». Η συνήθης ηλικία έναρξης είναι η 3η - 4η δεκαετία της ζωής, ενώ περίπου το 10-15% των ασθενών εμφανίζουν τη νόσο πριν την ηλικία των 10 ετών. Στην περίπτωση αυτή προσβάλλεται μεγαλύτερη έκταση του σώματος και η νόσος ανταποκρίνεται σημαντικά λιγότερο στην τοπική θεραπεία.

Τα νομίσματα στην αρχαία Αιτωλία.

Τα νομίσματα που κόπηκαν στην αρχαιότητα από τις πόλεις-κράτη  γνώρισαν μεγαλύτερη επιτυχία και ισχύ από εκείνα που προήλθαν από τις διάφορες, κατά καιρούς, πολιτικές ή στρατιωτικές συμμαχίες, όπως η Αιτωλική συμπολιτεία. Αυτές οι συμμαχίες είχαν έναν τοπικό χαρακτήρα και την ίδρυσή τους χαρακτηρίζει μια αναγκαιότητα, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν υιοθετώντας μια κοινή πολιτική ενάντια σε διάφορες πολιτικές ή συνήθως στρατιωτικές προκλήσεις. Με την ευκαιρία αυτή έκοβαν και νομίσματα που συνήθως δεν κυκλοφορούσαν επί πολύ, ακολουθώντας την τύχη και τη διάρκεια των ίδιων των συμμαχιών.

     Στην αρχαία Αιτωλοακαρνανία έχουμε την ενδιαφέρουσα νομισματοκοπία των Αιτωλών που περιελάμβανε χρυσές, αργυρές και χάλκινες κοπές. Η έκδοση των νομισμάτων αυτών συμπίπτει με την περίοδο ακμής της πολιτικής τους δύναμης στην Κεντρική Ελλάδα (280-188 π.Χ.) και χρησίμευσε κυρίως για την κάλυψη στρατιωτικών αναγκών. Η προσωποποίηση της Αιτωλίας και ο καλυδώνιος κάπρος δεσπόζουν στην εικονογραφία των νομισμάτων της Αιτωλικής Συμπολιτείας.

      Παράλληλα με τις εκδόσεις των Αιτωλών, στη σχετικά απομονωμένη γεωγραφική περιοχή των Ακαρνάνων, δημιουργήθηκε μια αρκετά σημαντική νομισματοκοπία, παρ' όλο ότι το Κοινόν της Ακαρνανίας δεν έπαιξε πρωτεύοντα πολιτικό ρόλο στην υπόλοιπη Ελλάδα. Απεικονίζονται στα νομίσματα αυτά η προσωποποίηση του Αχελώου ως ανθρωπόμορφου ταύρου, ο Απόλλων Ακτιος, ο Ζευς, η Αθηνά και ο Ηρακλής.

Η αρχαία Αιτωλία κατά τον Στράβωνα  (βλ Ι. Νεραντζή "Η χώρα των Αιτωλών")ήταν χωρισμένη στην  παραλιακή ζώνη προς νότια του Αράκυνθου με τις πανάρχαιες πόλεις Καλυδώνα, Πλευρώνα, Χαλκίδα, Ωλενό, Πυλλήνη και τις εύφορες πεδιάδες γύρω από τη λίμνη Τριχωνίδα, με κυριότερες πόλεις το Φύταιο, το Τριχώνιο, τις Άκρες και την Μέταπα προς Νότο, και το Αγρίνιο, το Βουκάτιο (Παράβολα), το Φίστυο, το Θέστιο (Βλοχός) προς Βόρεια της λίμνης. Στα βορειοανατολικά ήταν ο τόπος του Θέρμου με το παλαιό ιερό του Απόλλωνος, αργότερα έδρα της Αιτωλικής Συμπολιτείας. Η ορεινή περιφέρεια στα βόρεια και ανατολικά, που με τον καιρό κατακτήθηκε και προστέθηκε στο αιτωλικό έθνος, λεγόταν επίκτητος Αιτωλία. Την κατοικούσαν οι Ευρυτάνες «αγνωστότατοι γλώσσαν και ωμοφάγοι» κατά τον Θουκυδίδη, οι Αγραίοι, οι Απέραντοι, οι Οφιονείς με τις ομάδες των Βομιέων και Καλλιέων και οι Αποδωτοί. Η Ακαρνανία αποτελούσε το δυτικότερο μέρος, από το Ιόνιο έως τον Αχελώο και από τον Αμβρακικό έως τον κόλπο του Αστακού και τις εκβολές του Αχελώου. Ο σημερινός νομός περιλαμβάνει και τον Βάλτο, όπου στην αρχαιότητα κατοικούσαν οι Αμφίλοχοι και οι Αγραίοι.

Προβολή ταινίας με θέμα τα ορφανά παιδιά που παρέμειναν στον Πόντο.




Ο Σύλλογος Ποντίων Αιτ/νίας “Δ. Ψαθάς” σας καλεί στην προβολή ταινίας με θέμα: “Τα ορφανά παιδιά που παρέμειναν στον Πόντο μετά τη γενοκτονία των Ελλήνων (1914-1923)”. Η προβολή της ταινίας θα γίνει στην αίθουσα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, την Τετάρτη 30/10, στις 19.00.