papado

Του Θεοφάνη Παπαδόπουλoυ*

Σε προηγούμενα άρθρα αναφέρθηκα στη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου (Επ.Πα.) στο Αγρίνιο που θα λειτουργήσει ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης, δημιουργίας πλούτου και θέσεων εργασίας.

Δυστυχώς ο χρόνος μας προσπερνάει και η επιχειρηματικότητα είναι σε καταλυτικό σημείο. Σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι 31-12-2014 οι επιχειρήσεις που δεν έχουν περιβαλλοντικές μελέτες θα χρειαστεί να κάνουν, αλλά και αυτές που έχουν, θα χρειαστεί να τις ανανεώσουν. Αλλά και όσες επιχειρήσεις είναι εκτός περιοχών χρήσης, και δεν έχουν καθοριστεί χρήσεις γης, θα έχουν και αυτές πρόβλημα αδειοδότησης. Αναζητώντας μέχρι σήμερα κάποια πληροφόρηση δεν υπάρχει χαρακτηρισμός χρήσης, και το χρονικό διάστημα μέχρι τις 31-12-2014 είναι πάρα, μα πάρα πολύ μικρό σε σχέση με τις επιχειρήσεις που απασχολούν τόσες χιλιάδες κόσμο και είναι αυτές οι οποίες δημιουργούν έσοδα και πλούτο στην περιοχή μας.

Πόλεις που δεν έχουν Επ.Πα. δημιουργούν ή που έχουν δημιουργούν και δεύτερο. Έχοντας υπόψη την Οδηγία της Ε.Ε. προσπαθούν να εκμεταλλευτούν προγράμματα του Υπουργείου Ανάπτυξης για μετεγκατάσταση των ήδη υπαρχουσών επιχειρήσεων σε Επ.Πα. και επιχορηγούν έργα υποδομής με την ένταξη τους στο ΕΣΠΑ, καθώς έχουν υψηλό κόστος (ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ) και είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν από τον οποιονδήποτε επενδυτή ή φορέα.

Το Επ.Πα. Αγρινίου για να μπορέσει να λειτουργήσει ως αναπτυξιακό εργαλείο θα πρέπει να μπορεί να υποδεχτεί επιχειρηματικές δραστηριότητες κάθε βαθμού όχλησης, δηλαδή να είναι Τύπου Α, πληρώντας τους όρους του Νόμου 3982/2011. Θα πρέπει να δημιουργηθεί σε έκταση τουλάχιστον 300 στρεμμάτων και να έχει τη δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης, ώστε να μπορεί να υποδεχτεί ακόμη περισσότερες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Το κόστος κατασκευής των έργων υποδομών ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, υδροδότησης/αποχέτευσης, φωτισμού κλπ, για κάθε πολεοδομημένο στρέμμα ανέρχεται από 55.000 έως 65.000 ευρώ. Δηλαδή, η συνολική επένδυση θα ανέλθει από 16,5 έως 19,5 εκατ. ευρώ. Φυσικά, το κόστος αυτό μπορεί να μειωθεί σημαντικά, εφόσον αντληθούν κεφάλαια από ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα και το ΕΣΠΑ. Επιπλέον, χρηματοδότηση μπορεί να εξασφαλιστεί από ιδιωτικά κεφάλαια. Μετά την ολοκλήρωση του Επ.Πα. η αξία του κάθε οικοπέδου μπορεί να ανέλθει αρχικά στις 100.000 ευρώ. Θα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός που να συνδέει το Επ.Πα. με την Ιόνια Οδό, το λιμάνι στο Πλατυγιάλι και το αεροδρόμιο στο Άκτιο.

Η κατασκευή Επ.Πα. στο Αγρίνιο θα πρέπει να γίνει απαίτηση της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητα και των οργάνων που την εκπροσωπούν. Οι τοπικοί φορείς θα πρέπει να προχωρήσουν στην ανάθεση μελέτης για την εξεύρεση της κατάλληλης τοποθεσίας που θα μπορεί να φιλοξενήσει επιχειρηματικές δραστηριότητες, χωρίς την καταστροφή της καλλιεργήσιμης γης.Επιπλέον, να προχωρήσουν στην οικονομοτεχνική μελέτη για την βιωσιμότητα του Επ.Πα., η οποία θα καταδείξει ότι μπορεί να στηθεί και να πραγματοποιηθεί μια τόσο μεγάλη επένδυση. Οι μελέτες θα τεκμηριώσουν την αναγκαιότητα δημιουργίας Επ.Πα., αλλά και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που θα εγκατασταθούν σε αυτό.

Η δημιουργία του Επ.Πα. θα είναι η μεγαλύτερη άμεση επένδυση με σαφή αναπτυξιακό χαρακτήρα που θα έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στον νομό Αιτωλοακαρνανίας και που θα αποσκοπεί να στηρίξει την τοπική επιχειρηματικότητα, να προσφέρει όλες τις προϋποθέσεις ομαλής λειτουργίας των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, χωρίς την ανάγκη ατομικής αδειοδότησης. Ένα τέτοιο εγχείρημα θα πρέπει να αγκαλιασθεί και να γίνει απαίτηση των βιοτεχνών, αλλά και όλου του επιχειρηματικού κόσμου του Αγρινίου.

* Ο Θεοφάνης Παπαδόπουλος είναι από το Παναιτώλιο, έχει σπουδάσει Πληροφορική στο Ε.Α.Π., είναι κάτοχος M.B.A. με εξειδίκευση στην Τραπεζική & Χρηματοοικονομική από το Α.Π.ΚΥ., έχει διδάξει Πληροφορική και εργάζεται ως στέλεχος σε Χρηματοπιστωτικό Οργανισμό.

Στο παρόν άρθρο εκφράζονται προσωπικές απόψεις.

e-mail επικοινωνίας: fanispap76@yahoo.gr



Πηγή: agrinionews