Στα βόρεια της λίμνης Τριχωνίδας, στην κωμόπολη Παραβόλα του δήμου Αγρινίου, στο κέντρο του οικισμού υψώνεται ένας
λόφος, ονόματι Παλιόκαστρο, με πανοραμική θέα στη λίμνη Τριχωνίδα, στην κορυφή του οποίου σώζονται τα ερείπια του αρχαίου αιτωλικού οχυρού Βουκάτιον. Στα ερείπια του κάστρου συνυπάρχουν στοιχεία από την Ελληνιστική, την Βυζαντινή και την Οθωμανική περίοδο.
Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία
Πρόκειται για μικρό φρούριο και οικισμό. Σήμερα σώζονται τα ερείπια των τειχών της αρχαίας ακρόπολης με στρογγυλούς πύργους καιτμήμα του περιβόλου των τειχών της πόλης που απλώνονταν χαμηλότερα. Τα τείχη είναι κτίσματα του τέταρτου αιώνα π.Χ. Οι ημικυκλικοί και τετράγωνοι πύργοι είναι κτίσματα των βυζαντινών χρόνων. Απ αυτούς ο καλύτερα διατηρημένος απαρτίζεται από είκοσι δόμους, τρία παράθυρα και δύο πόρτες. Κοντά του βρίσκονται και τα χαλάσματα του τουρκικού οχυρού.
Από τη Βυζαντινή περίοδο είναι και ο παρακείμενος ναός της Παναγίας του Κάστρου (Κοίμηση της Θεοτόκου), ο οποίος είναι περιορισμένος στο ανατολικό μέρος του μεσαίου κλίτους παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 6ου αι. Ιδιαίτερη σημασία έχει η μορφολογία της αψίδας.Ο ναός περιορίστηκε στο σημερινό του μέγεθος κατα τη εποχή του Δεσποτάτου, της Ηπείρου, τον 13ο αιώνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου