Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Χρήστος Σχισμένος DDS DOrth




Χρήστος Σχισμένος DDS DOrth



Επ. Καθηγητής University of Toronto Ειδικός Ορθοδοντικόςγια Παιδιά & Ενήλικες

Ο ειδικός ορθοδοντικός  Dr. Χρήστος Κ. Σχισμένος είναι υπεύθυνος για.. την πρωτοποριακή Ορθοδοντική Κλινική για Παιδιά & Ενήλικες (Agrinio Orthodontics) στο Αγρίνιο.

H ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ & ΕΝΗΛΙΚΕΣ είναι ο κορυφαίος πάροχος της περιοχής στον τομέα της ολοκληρωμένης ορθοδοντικής διάγνωσης και θεραπείας. Με σπουδές στα κορυφαία πανεπιστήμια Ελλάδας (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Αμερικής (New York University), με κορυφαία τεχνολογία, σύγχρονες μεθόδους θεραπείας και μια ειλικρινή δέσμευση για τους ασθενείς, για προηγμένη ορθοδοντική θεραπεία σε παιδιά και ενήλικες.

Μετά την ολοκλήρωση της 5ετούς βασικής οδοντιατρικής εκπαίδευσης στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Dr. Χρήστος Κ. Σχισμένος απόκτησε τον τίτλο του ειδικού ορθοδοντικού για παιδιά & ενήλικες μετά από 3ετή ειδίκευση στο Ορθοδοντικό τμήμα του πλέον φημισμένου Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Η.Π.Α.

Κατά την διάρκεια της 3ετούς ειδίκευσης θεράπευσε περισσότερους από 400 ασθενείς με κάθε είδους ορθοδοντικό πρόβλημα και οι θεραπείες του αναγνωρίστηκαν ως οι καλύτερες θεραπείες της χρονιάς 2010 (Top Orthodontic Resident-Class of 2010). Παράλληλα, η ομάδα του, αποτελούμενη από 4 ειδικευόμενους ορθοδοντικούς, υπό την καθοδήγησή του κατέστη η πιο παραγωγική για τα έτη 2009-2010.

Το πάθος για τελειότητα αναγνωρίστηκε από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και υπήρξε ο κύριος ομιλητής σε ημερίδα που οργανώθηκε με θέμα την Αισθητική Οδοντιατρική και Ορθοδοντική με Γλωσσικά “Αόρατα” σιδεράκια.

Επιπρόσθετα, ο Dr. Χρήστος Κ. Σχισμένος έχει εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί για την άσκηση Γλωσσικής Ορθοδοντικής (τεχνικές Incognito, Harmony braces) αλλά και για τη πρωτοποριακή μέθοδο Ορθοδοντικής θεραπείας με Διάφανους Νάρθηκες Invisalign. Παράλληλα, είναι ο μοναδικός ορθοδοντικός της περιοχής μας που χρησιμοποιεί την πλέον σύγχρονη μέθοδο ορθοδοντικής θεραπείας με αυτόδετα σιδεράκια χαμηλής τριβής για γρηγορότερες και αποτελεσματικότερες θεραπείες.
Είναι ενεργό μέλος της Αμερικανικής Ορθοδοντικής Ομοσπονδίας, της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Γλωσσικής Ορθοδοντικής και πιστοποιημένο μέλος του Αμερικανικού Συμβουλίου Ορθοδοντικών (διάκριση που απονέμεται μετά από Παν-Αμερικανικές εξετάσεις στο 25% των ορθοδοντικών παγκοσμίως- μόνο 10 Έλληνες ορθοδοντικοί φέρουν την πιστοποίηση στην Ελλάδα).

Πιστεύοντας στη δια βίου εκπαίδευση, συμμετέχει κάθε χρόνο στο μεγαλύτερο συνέδριο ορθοδοντικής της Αμερικανικής Ομοσπονδίας, παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις σε νέες μεθόδους και υλικά, αρθογραφεί στα πιο καταξιωμένα και αναγνωρίσιμα ορθοδοντικά περιοδικά (The Angle Orthodontist και American Journal of Orthodontics), ενώ από τη θέση του επισκέπτη καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο διδάσκει τους ειδικευόμενους ορθοδοντικούς περί των νέων μεθόδων θεραπείας.

Τέλος, διατηρεί θέση Συμβούλου Έρευνας στο Ορθοδοντικό τμήμα των Πανεπιστημίων του Τορόντο στον Καναδά και της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ, όπου και συμμετέχει σε διάφορες κλινικές και εργαστηριακές μελέτες. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με την αποτελεσματικότητα των νέων ορθοδοντικών τεχνικών αλλά και την αποδοτικότερη θεραπεία των σκελετικών διαταραχών των γνάθων στα παιδιά.

iatreio3iatreio1iatreio2

-Κατά γενική ομολογία, η πρώτη εντύπωση ενός ανθρώπου είναι το Α και το Ω, πόσο μάλλον όταν αντικρίσεις ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο. Υπάρχει το τέλειο στόμα, το τέλειο χαμόγελο, από τη φύση χωρίς τη δική σας παρέμβαση;

Τέλειο στόμα, τέλειο χαμόγελο δεν υπάρχει. Αντιθέτως, αυτό που συναντάται, σε ποσοστό όμως μικρότερο του 5%, είναι ένα αισθητικά αποδεκτό χαμόγελο και ένα λειτουργικά φυσιολογικό στόμα. Φυσικά, δεν πρέπει κανείς να παραβλέπει το γεγονός ότι τα δόντια και γενικότερα το στόμα αποτελούν μέρος του προσώπου και  θα πρέπει να συνυπάρχουν αρμονικά. Ο ρόλος λοιπόν του ειδικού ορθοδοντικού δεν είναι απλώς να “ισιώσει” τα στραβά δόντια, αλλά να επιτύχει μια λειτουργικά αποδεκτή σύγκλειση και να βελτιώσει την αισθητική του προσώπου.

-Όσο περνούν τα χρόνια όλο και περισσότερα παιδιά βλέπουμε να χρήζουν ορθοδοντικής θεραπείας, κάτι που δεν βλέπαμε τόσο συχνά τα προηγούμενα χρόνια. Πού οφείλεται αυτό, είναι απαραίτητα σε όλα τα παιδιά που θα επισκεφθούν έναν ορθοδοντικό τα σιδεράκια τελικά;

Αν και η ορθοδοντική αποτελεί την πρώτη ειδικότητα της οδοντιατρικής, σίγουρα, η ορθοδοντική θεραπεία για πολλά χρόνια δεν είχε τη δημοφιλία που έχει τα τελευταία χρόνια. Τόσο όμως η άνοδος του κοινωνικο-βιωτικού επιπέδου, όσο και η αυξανόμενη αναζήτηση για αισθητική βελτίωση των δοντιών έχουν αυξήσει την ανάγκη για ορθοδοντική θεραπεία. Φυσικά, η συμβολή του οικογενειακού οδοντιάτρου, που έχει πλέον αναγνωρίσει τα οφέλη και τις δυνατότητες της ορθοδοντικής θεραπείας, είναι σημαντική. Επιπρόσθετα, οι νέες τεχνικές κάνουν τη σύγχρονη ορθοδοντική θεραπεία εφικτή και προβλέψιμη, ενώ οι νέοι αυτόδετοι μηχανισμοί (αυτόδετα σιδεράκια) την κάνουν πιο φιλική και πιο ανεκτή για τον ασθενή και σημαντικά γρηγορότερη.
Αν και οι οδηγίες της Ορθοδοντικής Ομοσπονδίας προτείνουν ο πρώτος ορθοδοντικός έλεγχος να γίνεται πριν την ηλικία των 7 ετών, δεν είναι απαραίτητο να ξεκινήσει και η θεραπεία. Σε αυτή την ηλικία, ο ειδικός ορθοδοντικός θα κάνει μια πρώτη εκτίμηση για την ανάπτυξη της οδοντοφυίας και τη σκελετική σχέση των γνάθων. Εάν διαπιστωθούν προβλήματα χώρου, παραλειτουργικές έξεις (όπως θηλασμός δακτύλου, προώθηση γλώσσας) ή συγκλεισιακή παρεκτόπιση της κάτω γνάθου, τότε θα συσταθεί να ξεκινήσει η πρώτη φάση της ορθοδοντικής θεραπείας. Αυτή η φάση διαρκεί συνήθως από 6 έως 12 μήνες και μετά ακολουθεί η  φάση παρακολούθησης έως να γίνει αντικατάσταση όλων των νεογιλών (παιδικών) δοντιών από τα μόνιμα δόντια. Συνήθως, 1 στα 3 παιδιά χρειάζονται προ-ορθοδοντική θεραπεία. Η σύσταση από τον οικογενειακό οδοντίατρο ή και τον παιδίατρο για ορθοδοντικό έλεγχο είναι ουσιώδης πριν την ηλικία των 7 ετών.

-Η ειδικότητά σας σε σχέση με ενός οδοντιάτρου έχει πολύ περισσότερη ζήτηση, όμως δεν υπάρχουν και πάρα πολλοί ορθοδοντικοί όσο οδοντίατροι. Είναι τα επιπλέον χρόνια σπουδών, ο πιο  εξειδικευμένος εξοπλισμός που αποτρέπει κάποιον να συνεχίσει;

Η ορθοδοντική ή πιο σωστά η Ορθοδοντική και Οδοντοπροσωπική Ορθοπεδική ειδικότητα αποτελεί αναγνωρισμένη και κατοχυρωμένη ειδικότητα της οδοντιατρικής. Για να γίνει κάποιος ειδικός ορθοδοντικός θα πρέπει μετά την 5ετή φοίτηση στην Οδοντιατρική Σχολή να ειδικευτεί για 3 επιπλέον χρόνια στην ορθοδοντική. Επομένως, ο ειδικός ορθοδοντικός έχει σπουδάσει για 8 συνολικά χρόνια. Επιπρόσθετα, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα που προσφέρουν θέσεις ειδικότητας είναι λίγα, οι θέσεις λιγοστές και η επιλογή γίνεται μετά από εξετάσεις. Συγκεκριμένα, στην Αμερική, κάθε χρόνο προσφέρονται μόνο 250 θέσεις ειδικότητας και οι υποψήφιοι ξεπερνούν τις 10 χιλιάδες!!! Ο επιπλέον χρόνος σπουδών και η δυσκολία εισαγωγής σε κάποιο πανεπιστημιακό πρόγραμμα αποτελούν σίγουρα ανασταλτικούς παράγοντες για κάποιον να ακολουθήσει την ειδικότητα της ορθοδοντικής.

-Υπάρχουν και περιπτώσεις ενηλίκων που αποφασίζουν να φτιάξουν τα «στραβά δόντια». Τι τους οδηγεί να κάνουν μια τέτοια κίνηση και να αποφασίσουν στα 35 ή στα 40 να βάλουν σιδεράκια;

Η ορθοδοντική θεραπεία είναι πλέον διαθέσιμη όχι μόνο στα παιδιά και τους εφήβους αλλά και στους ενήλικες καθώς η ορθοδοντική μετακίνηση των δοντιών των ενηλίκων είναι πλέον εφικτή, ασφαλής και αποτελεσματική. Με τα νέα υλικά, όπως τα αυτόδετα διάφανα σιδεράκια, τους σχεδόν αόρατους νάρθηκες για τη μετακίνηση των δοντιών ή τα γλωσσικά σιδεράκια, η ορθοδοντική θεραπεία περνά “απαρατήρητη”! Η δυνατότητα τοποθέτησης των μηχανισμών πίσω από τα δόντια έχει κάνει την ορθοδοντική θεραπεία ιδιαίτερα δημοφιλή στους ενήλικες. 
Οι τελευταίες επιδημιολογικές μελέτες αναφέρουν ότι μόνο 1 στους 3 ενήλικες έχει σχετικά ίσια δόντια, ενώ το 15% των ενηλίκων έχουν έντονο συνωστιμό των δοντιών. Πλέον, το ποσοστό των ενηλίκων που ζητά ορθοδοντική θεραπεία φτάνει σχεδόν το 30-40% των συνολικών ασθενών ενός ιατρείου και η τάση αυτή είναι διαρκώς αυξανόμενη. 
Μάλιστα, πολλές φορές μετά από σύσταση του οικογενειακού τους οδοντιάτρου, ενήλικες ασθενείς δέχονται ορθοδοντική θεραπεία για να διορθώσουν τοπικής φύσεως προβλήματα (π.χ. έλλειψη χώρου για εμφύτευση δοντιών ή τοπικές ανωμαλίες σύγκλεισης). Κάτι που αποτελεί έναν νέο τομέα δράσης του ορθοδοντικού είναι περιπτώσεις ενηλίκων ασθενών που ροχαλίζουν και παρουσιάζουν ήπιας μορφής άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου και μπορούν να βοηθηθούν από τον ορθοδοντικό, σε συνεργασία πάντα με τον θεράποντα ιατρό πνευμονολόγο.













Πηγή: agriniolife 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου