.

.

.

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Τίτορμος ο Αιτωλός: το σύμβολο του Παναιτωλικού




Γράφει ο Μανώλης Πέπονας,κάτοικος Παναιτωλίου και φοιτητής Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας  Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Πολλοί έχουν πει και γράψει πολλά για τον Παναιτωλικό. Η σημασία του για την πόλη είναι τέτοια, που η τοπική μας ομάδα έχει γίνει ένα μέρος όχι μόνο της κουλτούρας, αλλά και της καθημερινότητάς μας. Ποιος από εμάς δεν έκανε σαν τρελός έπειτα από ένα γκολ, όταν ο ποδοσφαιριστής έδειξε το σύμβολο της ομάδας; Αλλά αλήθεια, έχουμε ποτέ αναρωτηθεί τι απεικονίζει αυτό το σύμβολο; Ο συμβολιζόμενος «προστάτης» του Παναιτωλικού είναι ο Τίτορμος ο Αιτωλός. Επρόκειτο για έναν γίγαντα, βοσκό ταύρων και αγελάδων, ο οποίος έζησε όλη του τη ζωή στο Πανατωλικό όρος. Η περιοχή αυτή, δίπλα στον ποταμό Εύηνο ήταν γεμάτη ληστές και οι συνθήκες ζωής ήταν δύσκολες. Ο ήρωάς μας ήταν γεμάτος δύναμη και οι κακοποιοί τον φοβούνταν, μα λόγω της ντροπής του περισσότερο με παιδί έμοιαζε παρά με γίγαντα. Γύρω στα 500 π.Χ. η δύναμη του Τίτορμου είχε αποκτήσει τέτοια φήμη που ο εξάκις Ολυμπιονίκης, Μίλων, επειδή άκουγε τα πικρόχολα σχόλια των αντιπάλων του («αν ήταν εδώ ο Τίτορμος ο Αιτωλός, ίσως να μην ήσουν εσύ ο νικητής»), τον συνάντησε στα βουνά που έβοσκε τα κοπάδια του.
Εκεί του ζήτησε μια επίδειξη της δύναμής του. Ο Τίτορμος αρχικά –και παρά τις πρώτες του αντιρρήσεις- σήκωσε και πέταξε έναν τεράστιο βράχο που ο Μίλων μετά βίας μπορούσε να κουνήσει και λίγο αργότερα έπιασε δυο άγριους ταύρος από τα πόδια. Το θέαμα αυτό εξέπληξε τόσο τον φημισμένο αθλητή, ώστε να φωνάξει κοιτώντας τον ουρανό: «Ω, Ζεύ! Μη μας έστειλες άλλον τούτο Ηρακλή;».
Η τελευταία αυτή φράση που από τότε έγινε παροιμιώδης, υπάρχει σήμερα κάτω από τη μορφή του ήρωα στο σήμα των «καναρινιών». Αυτός λοιπόν ήταν ο Τίτορμος, ο αφανής ακόμη ήρωας, που το όνομά του θα πρέπει να είναι συνώνυμο της τοπικής μας ομάδας.




Agrinionews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου