Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας, ως μεγαλύτερος νομός της χώρας, δεν αντιμετωπίζει έντονο χωροταξικό πρόβλημα σχετικά με την έκταση των προαύλιων χώρων των Γυμνασίων – Λυκείων. Αυτό γιατί οι επαρχιακές πόλεις δεν είναι τόσο πυκνοδομημένες. Παρόλα αυτά τα σχολεία υφίστανται έλλειψη αθλητικών
εγκαταστάσεων. Η άποψη αυτή συμφωνεί και με τα συμπεράσματα δύο ερευνών, που έγιναν το 1999 από τον Τομέα Φυσικής Αγωγής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου σχετικά με τις Αθλητικές Εγκαταστάσεις Σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τα σχολεία εκτός Αττικής, στην υπόλοιπη χώρα.Έτσι, μπορεί, να ειπωθεί ότι η έλλειψη αθλητικών εγκαταστάσεων δεν οφείλεται στην έλλειψη χώρου αλλά στο γενικότερο προβληματικό εκπαιδευτικό σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας.
Προβλήματα δημιουργούνται και εξαιτίας των ευμετάβλητων καιρικών συνθηκών, στα σχολεία που δε διαθέτουν κλειστές εγκαταστάσεις ή στέγαστρο. Η ποιότητα του δαπέδου και η συντήρηση ή μη του αύλειου χώρου διαδραματίζει, επίσης, καθοριστικό ρόλο. Σύμφωνα με έρευνα όσον αφορά στα Γυμνάσια και Λύκεια του νομού Αιτωλοακαρνανίας:
• Τα 37 διαθέτουν γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ με αρκετά ικανοποιητική εικόνα,
• Τα 21 διαθέτουν γήπεδα ποδοσφαίρου,
• Τα 16 διαθέτουν γήπεδα για χάντμπολ.
Η δυνατότητα διδασκαλίας στίβου στα Γυμνάσια του νομού, περιορίζεται, όχι μόνο, από την έλλειψη αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και από την ταυτόχρονη έλλειψη αθλητικού υλικού.
Τα περισσότερα Γυμνάσια του νομού δεν διαθέτουν κλειστό γυμναστήριο σε ποσοστό 63%. Τα Γυμνάσια που έχουν κλειστό γυμναστήριο(ποσοστό 37%), έχουν προβλήματα κυρίως με την καθημερινή καθαριότητα, δευτερευόντως με τη κεντρική θέρμανση και τέλος με τον κατάλληλο φωτισμό. Προβλήματα δε, προκύπτουν, και με τον αύλειο χώρο, λόγω συστέγασης σχολείων και πολλές φορές υπάρχουν τουλάχιστον δύο τμήματα μέσα στον κλειστό χώρο. Αίθουσες Πολλαπλών Χρήσεων έχει το 34% των σχολείων του νομού μετριάζοντας, έτσι, την έλλειψη των κατάλληλων κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων.
Το σύνολο των Γυμνασίων και Λυκείων του νομού, που διαθέτουν κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις και Αίθουσες Πολλαπλών Χρήσεων προσεγγίζει το 71%. Ωστόσο, δε γίνεται σαφές, αν αυτές οι κλειστές εγκαταστάσεις πληρούν τις προδιαγραφές και για αγώνες ή είναι απλώς κλειστές αίθουσες, που διαμορφώθηκαν με το πέρασμα του χρόνου και σε αθλητικές. Η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων δεν έχει στέγαστρο σε ποσοστό 84%. Έτσι λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών (βροχερός καιρός ή μεγάλες θερμοκρασίες),οι μαθητές αναγκάζονται να αθληθούν σε χώρους εκτός σχολείου. Η έξοδος ωστόσο, των μαθητών – από το σχολικό περιβάλλον προς τις εξωσχολικές αθλητικές εγκαταστάσεις και τανάπαλιν – είναι μια περίπλοκη διαδικασία, όσον αφορά στην ασφάλεια των μαθητών και με πιθανές νομικές συνέπειες, όσο κοντινή και να είναι η απόσταση του σχολείου από τις εξωσχολικές αθλητικές εγκαταστάσεις.
Ξεκινώντας την παρουσίαση των συμπερασμάτων σχετικά με την αθλητική υλικοτεχνική υποδομή των Γυμνασίων και Λυκείων του νομού Αιτωλοακαρνανίας μπορούμε να πούμε, ότι δεν είναι ικανοποιητικές (αθλητικές εγκαταστάσεις και αθλητικό υλικό) και η πλειοψηφία τους χαρακτηρίζεται ως μέτρια και σε αρκετές περιπτώσεις ανεπαρκής. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις, χρήζουν, βέβαια, συντήρησης και βελτίωσης. Τα περισσότερα Γυμνάσια- Λύκεια δεν έχουν κλειστά γυμναστήρια. Αλλά και όσα διαθέτουν, δεν τηρούνται επαρκώς οι συνθήκες σωστής λειτουργίας. Πολύ λιγότερα από τα μισά Γυμνάσια και Λύκεια του νομού Αιτωλοακαρνανίας έχουν Αίθουσες Πολλαπλών Χρήσεων, ενώ η συντριπτική τους πλειοψηφία δε διαθέτει στέγαστρο. Δεν υπάρχει δυνατότητα μετατροπής κάποιου χώρου ή αίθουσας του σχολείου τους σε αίθουσα γυμναστικής. Επιγραμματικά θα μπορούσαμε να πούμε, ότι χρειάζεται εκσυγχρονισμός της αθλητικής υλικοτεχνικής υποδομής των Γυμνασίων και Λυκείων του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Η χρηματοδότηση είναι αναγκαία για να καλύψουν τις ανάγκες τους, όπως, επίσης, είναι απαραίτητος ο σωστός σχεδιασμός των νέων σχολείων με κατάλληλες προδιαγραφές και ποιοτική υποδομή.
Το θέμα φέρνει στη βουλή η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου που με ερώτησή της προς τον αρμόδιο Υπουργό ζητά να μάθει αν υπάρχει συγκεκριμένη χρηματοδότηση για τη συντήρηση και βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων στα σχολεία. Αν ναι, σε ποιο ποσό ανέρχεται αυτή η χρηματοδότηση για το νομό Αιτωλοακαρνανίας και αν όχι, με ποια άμεσα μέτρα χρηματοδότησης σκοπεύει να καλύψει τις ανάγκες. Ακόμη ερωτά αν υπάρχουν προγράμματα από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τη συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων των σχολείων και την αγορά αθλητικού υλικού και ειδικότερα για το νομό Αιτωλοακαρνανίας ποια είναι αυτά τα προγράμματα – αν υπάρχουν – και πώς έχουν χρησιμοποιηθεί ως τώρα.
Agrinioculture.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου