.

.

.

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Εκλογές 2014: Ο κυρίαρχος λαός αποφάσισε




Του Θεοφάνη Παπαδόπουλου*
Μια ακόμη εκλογική διαδικασία τελείωσε, ο ελληνικός λαός εξέλεξε τους τοπικούς και περιφερειακούς άρχοντες, ενώ παράλληλα εκλέχθηκαν 21 ευρωβουλευτές που θα τον εκπροσωπήσουν στο Στρασβούργο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο κυρίαρχος λαός μίλησε στέλνοντας μηνύματα και όλοι, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, αναλυτές, τα ερμηνεύουν κατά το δοκούν.
Πρώτη φορά στην Ελλάδα αριστερό κόμμα ήρθε πρώτο σε
εκλογική διαδικασία, στοιχείο που δείχνει ότι φοβίες του παρελθόντος έχουν ξεπεραστεί. Μάλιστα, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζήτησε να γίνουν εκλογές το συντομότερο δυνατό. Χωρίς να γίνει συνταγματική εκτροπή δεν μπορεί να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές. Το άρθρο 41 του Συντάγματος ορίζει σαφέστατα πότε μπορούν να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές και όσα λέγονται είναι για το θεαθήναι. Μόνο στην Ελλάδα συγχέουμε τις εκλογικές αναμετρήσεις.
Αλήθεια ασχοληθήκαμε με το πραγματικό διακύβευμα των ευρωεκλογών; Γιατί δεχθήκαμε τα δικά τους πολιτικά διλλήματα, που υπαγορεύονταν από στενά κομματικά συμφέροντα; Στις φετινές εκλογές, είχαμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να επιλέξουμε τους εκπροσώπους στην ευρωβουλή με σταυρό και όχι με λίστα που γινόταν μέχρι τώρα. Αυτή την σημαντική δυνατότητα την εκμεταλλευτήκαμε;
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών μεταξύ των 21 ελλήνων ευρωβουλευτών, από το σύνολο 764 που εκλέχθηκαν, είναι ο 92χρονος Μανώλης Γλέζος, ήρωας της Εθνικής της Αντίστασης και ο Θοδωρής Ζαγοράκης, πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στο EURO 2004. Η ομάδα των ελλήνων ευρωβουλευτών αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από ανθρώπους με αναγνωρισιμότητα από τα ΜΜΕ.
Δεν είμαστε υπεύθυνοι για τους ευρωβουλευτές που εκλέγουμε να μας εκπροσωπήσουν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων; Αφιερώσαμε ως ψηφοφόροι λίγα λεπτά να κάνουμε ένα απλό «google search» στα βιογραφικά των υποψηφίων, όχι σε όλους, αλλά σε αυτούς που προέρχονταν από το κόμμα που ψηφίσαμε;
Τα αποτελέσματα μας δείχνουν κάτι πολύ ενδιαφέρον. Το ελληνικό πολιτικό πρόβλημα ξεκινάει από εμάς τους ίδιους. Με τα κριτήρια που επιλέγουμε τους εκπροσώπους στην ευρωβουλή και στο ελληνικό κοινοβούλιο για να ασκήσουν διοίκηση. Δεν είναι ότι δεν έχουμε καλούς πολιτικούς, δεν είναι όλοι άσχετοι, ανίκανοι και ανεπαρκείς. Εκλέγουμε αντιπροσώπους με ρηχά κριτήρια, με κριτήρια πόσο προβεβλημένος είναι κάποιος στην τηλεόραση και από ποιο πολιτικό τζάκι κατάγεται.
Αν δεν αξιολογήσουμε το επαγγελματικό βιογραφικό του υποψηφίου που επιλέγουμε να ψηφίσουμε, πως θα προκύψει πολιτικό προσωπικό ικανό και καπάτσο που θα εργαστεί με επαγγελματισμό στην δημόσια διοίκηση; Πως θα γίνουν τα αυτονόητα και πως θα πολιτευτούν άξιοι συμπολίτες μας; Πως θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες αλλαγές, είτε φιλελεύθερες είτε προοδευτικές; Αν δεν αναθέσουμε σε σοβαρούς ανθρώπους να διοικήσουν και μαζί με αυτούς να ανελιχθούν ικανά στελέχη που στη συνέχεια θα επιβραβευτούν με την ψήφο μας, αν δεν εργαστούν αξιόπιστα για λογαριασμό μας πολύ καιρό, τότε από πού θα βρεθούν οι ικανοί πολιτικοί στην Ελλάδα;
Όταν το ακροδεξιό κόμμα της Μαρί Λεπέν από τη Γαλλία εκλέγει 25 ευρωβουλευτές και οι ευρωσκεπτικιστές αύξησαν τη δύναμη τους. Όταν οι μεγάλες αποφάσεις που επηρεάζουν την πατρίδα μας δεν λαμβάνονται στο ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά στο ευρωπαϊκό, στο Στρασβούργο. Όταν τα επόμενα χρόνια θα ληφθούν σημαντικές πολιτικές αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε αυτές τις πολιτικές διεργασίες θα μας εκπροσωπήσουν ένας αγωνιστής της εθνικής αντίστασης, ποδοσφαιριστές, τηλεπερσόνες και λαϊκιστές, τότε είμαστε άξιοι των αποφάσεων μας και των αντιπροσώπων μας. Κατά την ταπεινή μου γνώμη αυτό είναι το σημαντικότερο συμπέρασμα των φετινών εκλογών.

* Ο Θεοφάνης Παπαδόπουλος έχει σπουδάσει Πληροφορική στο Ε.Α.Π., έχει M.B.A. με εξειδίκευση στην Τραπεζική & Χρηματοοικονομική από το Α.Π.ΚΥ. και εργάζεται ως στέλεχος στον Τραπεζικό Κλάδο. 


e-mail επικοινωνίας: fanispap76@yahoo.gr



agrinionews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου