.

.

.

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Ανακοίνωση του Δήμου Αγρινίου όσον αφορά κατόχους ζώων συντροφιάς



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Οι δημότες και οι επισκέπτες του Δήμου Αγρινίου που κατέχουν ζώα συντροφιάς όπως σκύλους, γάτες ή άλλα δεσποζόμενα ζώα, θα πρέπει να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν βάσει των νόμων Ν.4039/2012 και Ν.4235/2014, τις οποίες ο Δήμος με την παρούσα ανακοίνωση έρχεται να υπενθυμίσει.

Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς έχει τις παρακάτω υποχρεώσεις:


1. Την ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή κάθε ζώου συμπεριλαμβανομένων των σκύλων που χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη ποιμνίων.
2. Να προσκομίζει ή αποστέλλει ταχυδρομικά, επί αποδείξει, στον οικείο Δήμο αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου.
3. Την έκδοση βιβλιαρίου υγείας του ζώου ή διαβατηρίου σε περίπτωση που αυτό μεταφερθεί στο εξωτερικό καθώς και να τοποθετεί σε εμφανές σημείο του περιλαίμιου του ζώου μεταλλική κονκάρδα, η οποία παρέχεται κάθε έτος από τους κτηνιάτρους κατά τον ετήσιο αντιλυσσικό εμβολιασμό του.
4. Την τήρηση των κανόνων ευζωίας και καλής μεταχείρισης για κάθε ζώο, να μεριμνά για την κτηνιατρική εξέτασή του και να μην εγκαταλείπει το ζώο του.
5. Την δήλωση εντός πέντε (5) ημερών της απώλειάς του σε πιστοποιημένο στην Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση Σήμανσης κτηνίατρο.
6. Ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά προκαλείται από το ζώο.
7. Για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του.
8. Οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
9. Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου.
10. Να μεριμνά για τη στείρωσή του, εφόσον δεν επιθυμεί τη διατήρηση των νεογέννητων ή δεν μπορεί να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτες.
11. Να τηρεί τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.
12. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος, που χρησιμοποιείται στο κυνήγι, δεν έχει σημανθεί ηλεκτρονικά.
13. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου.
14. Απαγορεύεται η δημοσίευση αγγελιών για ζώα συντροφιάς εάν δεν αναφέρεται ο αριθμός ηλεκτρονικής σήμανσής τους.
15. Κάθε πολίτης που επιθυμεί να υιοθετήσει κάποιο σκύλο πρέπει να το κάνει συνειδητά , να ενημερώνεται για τις υποχρεώσεις του απέναντι στο ζώο και για τα έξοδα που απαιτούνται για την συντήρησή του και την περίθαλψή του.

Παρακαλούμε για την τήρηση των ανωτέρω και υπενθυμίζουμε ότι η μη τήρησή τους επιφέρει ποινικές και διοικητικές κυρώσεις καθώς και ανάλογα χρηματικά πρόστιμα.

ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ,ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΤΣΙΤΣΙΜΕΛΗ & ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ, ΑΓΡΙΝΙΟ Τ.Κ. 30100
email: dtoa@agrinio.gr. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2641363455-53

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου