.

.

.

Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ - ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ (ΠΕΔ)


Η νέα αυτοδιοικητική περίοδος, που μόλις αρχίζει, θα είναι η δυσκολότερη στην πρόσφατη ιστορία της Αυτοδιοίκησης. Η διάλυση των Δήμων εξαιτίας των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών και του “Καλλικράτη”, η οικονομική ασφυξία, οι σχεδιαζόμενες απολύσεις, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις φορέων και οι πιέσεις
για εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις κρίσιμων τομέων δημόσιας και δημοτικής παρέμβασης, σε συνδυασμό με το συγκεντρωτικό και αντιδημοκρατικό μοντέλο διοίκησης, την ανυπαρξία εθνικού, περιφερειακού και τοπικού δημοκρατικού αναπτυξιακού προγραμματισμού και τη γενικευμένη απαξίωση και απομάκρυνση των πολιτών από τους θεσμούς, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τη σημερινή εικόνα μέσα στην οποία κινούμαστε και κρινόμαστε.
Κρινόμαστε για το κατά πόσο θα καταφέρουμε να υπερασπιστούμε τόσο βάσει του θεσμικού ρόλου που ανέθεσαν στον καθένα μας οι πολίτες, όσο και με τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες, αλλά και τις κινηματικές μας δράσεις, το Δήμο μας, το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, αλλά και την ίδια την τοπική κοινωνία, που πλήττεται βάναυσα από τις ανάλγητες μνημονιακές πολιτικές και πληρώνει άδικα μία κρίση για την οποία δεν ευθύνεται.

Η πραγματικότητα αυτή αναδεικνύει τις προτεραιότητες και τα καθήκοντα μας για τον καθένα και την καθεμία ξεχωριστά, αλλά και συλλογικά, ως Δημοτικό Συμβούλιο, ως Περιφερειακή και Κεντρική Ένωση Δήμων, ενόψει της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου.

Καλούμαστε να έρθουμε σε ρήξη με την απάθεια – ή και τη συνέργεια – της προηγούμενης περιόδου που οδήγησε την Αυτοδιοίκηση αμαχητί, στη σκόπιμη απαξίωση, στον οικονομικό μαρασμό και στη διάλυση.

Καλούμαστε να διαμορφώσουμε μία κουλτούρα και μία στρατηγική αγωνιστικής διεκδίκησης, σύγκρουσης με τις ακραία νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές, όχι για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών υπολογισμών και συμφερόντων, αλλά λόγω της επείγουσας ανάγκης υπεράσπισης της κοινωνίας απέναντι στην ανθρωπιστική καταστροφή, διασφάλισης των δημόσιων αγαθών, του δημόσιου συμφέροντος και του δημόσιου χώρου από τη fasttrack εκποίηση που μεθοδεύεται.

Καλούμαστε να υπερασπιστούμε σε θεσμικό επίπεδο την ουσία της Αυτοδιοίκησης και τα κατοχυρωμένα από το σύνταγμα δικαιώματα των ΟΤΑ που παραβιάζονται συστηματικά και περιστέλλονται διαρκώς από το μνημονιακό καθεστώς «εκτάκτου ανάγκης», όπως π.χ. η βάναυση υπονόμευση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, μέσω του “Παρατηρητηρίου” και του μηχανισμού δημοσιονομικής, αλλά εν τέλει και πολιτικής επιτήρησης των Δήμων.

Από τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν στη δική μας ΠΕΔ και συνεπώς, στην ΚΕΔΕ, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το αν θα προκύψουν τα συλλογικά εκείνα όργανα που θα μπορέσουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και των επιτακτικών αναγκών και προκλήσεων που θέτει ενώπιωνμας η ιστορική συγκυρία.
Ωστόσο, ο μεγάλος αριθμός των αιρετών που αυτοπροσδιορίζονται στον ευρύτερο αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό και οικολογικό χώρο, καθώς και των αιρετών που – ανεξαρτήτως πολιτικής ταυτότητας – έχουν αισθανθεί την ανάγκη τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά να διαφοροποιηθούν από τις κυρίαρχες επιλογές και να θέσουν ως πρώτη τους προτεραιότητα την υπεράσπιση της Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια τέτοια ελπιδοφόρα εξέλιξη, τόσο στην περιφέρειά μας, όσο και κεντρικά.

Με αυτές τις σκέψεις και τις προθέσεις και με την πεποίθηση ότι έχουμε τη δύναμη να χαράξουμε μία διαφορετική πορεία για την Αυτοδιοίκηση, για την κοινωνία και τη χώρα, θεωρούμε πως είναι σημαντική η συσπείρωση όλων όσων βλέπουμε τους εαυτούς μας και το ρόλο μας στο Δήμο ως αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας που μας έστειλε εδώ και θέλουμε να εκφράσουμε ακριβώς τις αγωνίες και της ανάγκες της, τόσο εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και στα όργανα της ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ.


Ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης
«ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ – ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ»
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου