.

.

.

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Γνωρίζοντας τον τόπο μας: ΖΑΠΑΝΤΙ ( Μεγάλη Χώρα Αγρινίου )



Ζαπάντι-Μεγάλη Χώρα
Ένα από τα κοντινότερα χωριά του Αγρινίου είναι η Μεγάλη Χώρα (το τέως Ζαπάντι). Απέχει μόλις 3 χμ νοτιοδυτικά του Δήμου Αγρινίου, στον οποίο ανήκε διοικητικά μέχρι το 1923. Φημισμένο για το
μυρωδάτο  καπνό του  ήταν το Ζαπάντι και  αποτέλεσε κινητήρια δύναμη του χωριού. Όλη η οικονομία στρεφόταν γύρω από τον καπνό ως και τη δεκαετία 1990-2000.
Κατά τη παράδοση δημιουργήθηκε από Έλληνες εξωμότες που πλαισίωναν την ομάδα του μουσουλμάνου οικιστή, ευνούχου Μουσά Αγά. Αυτοί δεν είχαν σχέσεις ούτε επιγαμίες με τους μουσουλμάνους του Βραχωρίου (Αγρινίου). Χαρακτηρίζονται μάλιστα ως Ελληνίζοντες, τόσο για τη γλώσσα, όσο και για τα ήθη. Στο Ζαπάντι είχε καθιερωθεί η συνήθεια οι μουσουλμάνοι να νυμφεύονται χριστιανές (φαινόμενο κρυπτοχριστιανισμού). Το γεγονός αυτό προκάλεσε την περιφρόνηση, αλλά όχι την αντίδραση των Τούρκων του Βραχωρίου, γιατί είχαν ανάγκη τους Ζαπαντιώτες.
Στο Ζαπάντι υπήρχαν δύο Αγορές, μικρή και μεγάλη, τρία πανδοχεία (χάνια), πενήντα επτά μαγαζιά και γινόταν εμποροπανήγυρη μια φορά την εβδομάδα με διακίνηση εμπορευμάτων, μοναδική στον τόπο. Έτσι το Βραχώρι μαζί με το Ζαπάντι αποτελούσαν ενιαίο οικονομικό σύνολο και ταυτόχρονα εμπορικό κέντρο στον ευρύτερο Αιτωλοακαρνάνικο χώρο. Επίσης είχε δύο τζαμιά, εκ των οποίων το ένα σώζεται μέχρι τις μέρες μας, πύργους και σαράγι για τον αγά της πόλης.  Επίσης έχει εντοπιστεί μεσαιωνικός οικισμός αλλά και ένα δάπεδο πρωτοχριστιανικής Βασιλικής του 6ου αιώνα.
Στις 26 Ιουλίου του 1821 οι Τούρκοι ύστερα από σκληρή μάχη παραδόθηκαν και το Ζαπάντι απελευθερώθηκε.
Φωτό από ότι έμεινε από ένα τζαμί στη Μ. Χώρα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου