.

.

.

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Η εκδρομή του Γυμνασίου Παναιτωλίου στα Μετέωρα και τα Τρίκαλα




( Το πιο κάτω κείμενο και οι φωτογραφίες είναι απο την ιστοσελίδα του Γυμνασίου Παναιτωλίου http://www.gpan.gr )


Την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016 πραγματοποιήθηκε η ημερήσια εκδρομή του σχολείου μας με προορισμό τα Μετέωρα, την Καλαμπάκα και τα Τρίκαλα. Ο Μάρτιος δε
διέψευσε τις λαϊκές ρύσεις για το ευμετάβολο της διάθεσής του και μας έδειξε όλα του τα πρόσωπα ακόμα και ... το χιονισμένο.
Αφήνοντας την Εγνατία οδό περάσαμε από πολλά γραφικά χωριά και υπέροχα παραποτάμια τοπία. Το πιο εντυπωσιακό όμως μέρος της Θεσσαλικής γης είναι οι υπερήφανοι και επιβλητικοί βράχοι των Μετεώρων, μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο, προστατευόμενο από την Unesco. Πάνω τους εδώ και εκατοντάδες χρόνια στέκουν υπομονετικά σαν αετοφωλιές της ορθοδοξίας, τα μοναστήρια που διατήρησαν άσβεστη μαζί με την πίστη και τη συνέχεια της ελληνικής γλώσσας, προσφορά ανεκτίμητη στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Επισκεφτήκαμε τη μονή του Μεγάλου Μετεώρου και νιώσαμε πως ταξιδέψαμε σε μια άλλη εποχή καθώς θαυμάσαμε τα μοναδικά κειμήλια, τους χώρους λατρείας αλλά και τους χώρους καθημερινών δραστηριοτήτων.
Τα Τρίκαλα είναι μια πόλη που συνδυάζει αρμονικά το παρελθόν με το νεωτεριστικό παρόν (φωτοβολταϊκό δέντρο, λεωφορεία χωρίς οδηγό). Περιηγηθήκαμε στην παλιά γειτονιά Βαρούσι, όπου τα όμορφα αρχοντικά με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και οι μεταβυζαντινές εκκλησίες αφήνουν μοναδικές νοσταλγικές πινελιές. Απολαύσαμε διαλεχτούς μεζέδες στη γειτονιά Μανάβικα, συνέχεια της παλιάς πόλης που είναι στέκι των καλοφαγάδων. Ολοκληρώσαμε τη βόλτα μας περπατώντας στις όχθες του ποταμού Ληθαίου που διασχίζει την πόλη και φωτογραφηθήκαμε πάνω στην κεντρική γέφυρα που ενώνει την κεντρική πλατεία με τον πεζόδρομο της Ασκληπιού.
Επιστρέφοντας, παρά τη γλυκιά κούραση της μέρας, νιώσαμε όλοι πλουσιότεροι και κυρίως τυχεροί που ζούμε σε μια τόσο όμορφη χώρα!
Ακολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα από την όμορφη εκδρομή μας:



Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Σμάνη, καθηγήτρια Ιστορίας και Γαλλικών









































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου