.

.

.

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Το εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους της Γραμματικούς Τριχωνίδας

 
 
 Ενα από τα σημαντικότερα εξωκκλήσια της Γραμματικούς, όπου οι κάτοικοι σέβονται και ευλαβούνται είναι το εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους το οποίο βρίσκεται στον κάμπο προς τη λίμνη Τριχωνίδα. 
 
Το εκκλησάκι αυτό χτίστηκε με αποκλειστικές δωρεές των κατοίκων της Γραμματικούς και στα τέλη του 2008 ανακαινίσθηκε και αυτό εκ βάθρων λόγω των πολλών καταστροφών που υπέστη απο τον σεισμό της Τριχωνίδας τον Απρίλιο του  έτους 2007. 
 
Πιο συγκεκριμένα επισκευάσθηκε η σκεπή και το εσωτερικό ταβάνι, γκρεμίστηκαν οι εσωτερικές τοιχοποιείες, τοποθετήθηκε εσωτερικό μεταλλικό πλέγμα σε όλους τους τοίχους, βάφτηκε εξωτερικά και εσωτερικά και τοποθετήθηκαν μεταλλικά στηρίγματα εντός του Ιερού Βήματος για να αποφευχθούν μελλοντικές ζημιές. 
 
Αξίζει να σημειωθεί οτι στον Αγιο Χαράλαμπο τρέχουν με ευλάβεια πάρα πολλοί κάτοικοι του χωριού και με δάκρυα στα μάτια ικετεύουν μπροστά στη θαυματουργή εικόνα που αναπαριστά ολόσωμο τον Αγιο και αυτός, ακούει τους πόνους απο τις καρδιές και επεμβαίνει θαυματουργικά.


Εξωτερικά το εκκλησάκι


Εσωτερικά, το τέμπλο





Η θαυματουργή εικόνα του Αγίου


Εσωτερικά το Αγιο Βήμα

Το ανακαινισμένο ταβάνι με την εικόνα του Παντοκράτωρα

πηγή: http://apfilipposgrammatikous.blogspot.gr/



Βίος του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπου


Άγιος Χαράλαμπος: Ιερομάρτυρας,  άγιος, θαυματουργός.
«ς στλος κλνητος, τς κκλησας Χριστο, κα λχνος εφωτος τς οκουμνης..»
  
    Ο Άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερέας στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας και έζησε επί αυτοκρατορίας του Σεπτιμίου Σεβήρου (193 - 211 μ.Χ.). Όταν το έτος 198 μ.Χ. ο Σεβήρος εξαπέλυσε απηνή διωγμό κατά των Χριστιανών, ο έπαρχος της Μαγνησίας Λουκιανός, συνέλαβε τον Άγιο και του ζήτησε να αρνηθεί την πίστη του. Όμως ο Άγιος όχι μόνο δεν το έκανε αυτό, αλλά αντίθετα ομολόγησε στον έπαρχο την προσήλωσή του στον Χριστό και δήλωσε με παρρησία ότι σε οποιοδήποτε βασανιστήριο και να υποβληθεί, δεν πρόκειται να αρνηθεί την πίστη της Εκκλησίας. Τότε η σκοτισμένη και σαρκική ψυχή του Λουκιανού επέτεινε την οργή της και διέταξε να αρχίσουν τα φρικώδη βασανιστήρια στο γέροντα ιερέα. Πρώτα τον γύμνωσαν και ο ίδιος ο Λουκιανός, παίρνοντας το ξίφος του, προσπάθησε να πληγώσει το σώμα του Αγίου. Όμως αποκόπηκαν τα χέρια του και έμειναν κρεμασμένα στο σώμα του Ιερομάρτυρα και μόνο, ύστερα από προσευχή του Αγίου, συγκολλήθηκαν αυτά πάλι στο σώμα και ο ηγεμόνας κατέστη υγιής. Βλέποντας αυτό το θαύμα του Αγίου, πολλοί από τους δημίους πίστεψαν στον αληθινό Θεό.
Με το ζόφο στο νου και με τη θηριωδία στην καρδιά, ο έπαρχος έδωσε εντολή να διαπομπεύσουν τον Άγιο και να τον σύρουν διά μέσου της πόλεως με χαλινάρι. Τέλος, διέταξε τον αποκεφαλισμό του Αγίου, ο οποίος με το μαρτύριό του έλαβε το αμαράντινο στέφανο της δόξας, σε ηλικία 113 ετών. Η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του στις 10 Φεβρουαρίου. Την ίδια ημέρα τελείται και η μνήμη των μαρτύρων Βάπτου και Πορφυρίου, δημίων του Αγίου, καθώς και των τριών γυναικών, οι οποίοι πίστεψαν και οδηγήθηκαν στο μαρτύριο, διά του Αγίου Χαραλάμπους.
Σε πολλούς Ναούς και Μοναστήρια υπάρχουν τεμάχια λειψάνων του Αγίου Χαραλάμπους. Η Αγία και πάντιμος Κάρα του βρίσκεται στην Ι. Μονή Αγίου  Πρωτομάρτυρος Στεφάνου στα Μετέωρα της Θεσσαλίας.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου