.

.

.

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Παναιτώλιο: Mετεωρολογικός σταθμός και μετρητής της στάθμης της Τριχωνίδας από το ΙΘΑΒΙΠΕΥ


Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017 επισκεύτηκαν το Παναιτώλιο, τεχνικοί, από το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων (ΙΘΑΒΙΠΕΥ) με έδρα την Αθήνα, όπου τοποθέτησαν
στην ταράτσα του κτηρίου του ΤΟΕΒ Παναιτωλίου, σύγχρονο μετεωρολογικό σταθμό, ως αντικατάσταση προηγούμενου περασμένης τεχνολογίας, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Επίσης κοντά στο κανάλι που ενώνει την Τριχωνίδα με την Λυσιμαχία έχει τοποθετηθεί σύγχρονη μονάδα μέτρησης της στάθμης της Τριχωνίδας.

Πολύτιμη η βοήθεια που προσφέρουν σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και συγκεκριμένα για την λίμνη Τριχωνίδα, οι κυρίες Θεώνη Λειβαδίτη και Τζίνα Τραμπάτζαλη, που κατόπιν ενεργειών τους, δώθηκε η άδεια για τη τοποθέτηση του σταθμού στο κτήριο. 

Σκοπός του ΙΘΑΒΙΠΕΥ είναι: • η διατήρηση και η διαχείριση υδάτινων βιολογικών πόρων, οικοτόπων και οικοσυστημάτων, • η παροχή επιστημονικής υποστήριξης και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς για τη διαχείριση και την προστασία του περιβάλλοντος, και • η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στη διατήρηση των υδάτινων βιολογικών πόρων, οικοτόπων και οικοσυστημάτων. Οι στόχοι του επιτυγχάνονται με διεπιστημονική και ολοκληρωμένη έρευνα (πεδίου, εργαστηριακή και πειραματική, βασική και εφαρμοσμένη) που αφορά στην:
• Παρακολούθηση, εκτίμηση, και πρόβλεψη για την κατάσταση των αλιευτικών αποθεμάτων (ψαριών, μαλακίων και καρκινοειδών) στα ελληνικά ύδατα.
• Εκτίμηση οικολογικής ποιότητας και παρακολούθηση των εσωτερικών υδάτων.
• Μελέτη της βιοποικιλότητας και δράσεις διατήρησης και αποκατάστασής της.
• Παροχή συμβουλών για τη βιώσιμη εκμετάλλευση αλιευτικών πόρων στα ελληνικά και μεσογειακά ύδατα.
• Ανάπτυξη εργαλείων και εκπόνηση σχεδίων διαχείρισης που εξυπηρετούν εθνικές, μεσογειακές και ευρωπαϊκές ανάγκες και πολιτικές.
• Διάχυση πληροφοριών και γνώσης από την ερευνητική δραστηριότητα (οργάνωση εκδηλώσεων, έντυπο υλικό, ηλεκτρονικά μέσα).


Το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων (ΙΘΑΒΙΠΕΥ) είναι ένα δημόσιο ερευνητικό Ινστιτούτο που εστιάζει τις δραστηριότητες του στους τομείς της αλιείας και των εσωτερικών υδάτων. Το ΙΘΑΒΙΠΕΥ κατέχει ηγετική θέση σε αυτούς τους τομείς στην Ελλάδα, με σημαντική δραστηριότητα και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αλλά και της Ευρώπης γενικότερα. Κατά την τελευταία εξωτερική αξιολόγηση απέσπασε τον τίτλο του Κέντρου Αριστείας Αλιείας, Παράκτιας Ζώνης και Διαχείρισης Εσωτερικών Υδάτων.
 
Το ΙΘΑΒΙΠΕΥ συμβάλλει καίρια στην αλιευτική έρευνα που διεξάγεται στη Μεσόγειο, καθώς συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Αλιείας, καθώς και στα μεγάλα έργα δικτύων ERANET Marifish, EUROCEAN και COFASP, ενώ έχει ενεργή συμμετοχή και πρωταγωνιστικό ρόλο και σε Διεθνείς Οργανισμούς που ασχολούνται με τη διαχείριση των θαλάσσιων βιολογικών πόρων. Επιστήμονες του Ινστιτούτου πρωτοπορούν στην ανάπτυξη εργαλείων εκτίμησης της ποιότητας των ποτάμιων και υγροτοπικών οικοσυστημάτων και συμμετέχουν σε πανευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και ερευνητικά προγράμματα τα οποία αποσκοπούν στην ανάπτυξη μεθοδολογιών οικολογικής αξιολόγησης, αλλά και ορθών πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης και αποκατάστασης.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου