Τα πολυσπόρια είναι ένα αρχαίο Ελληνικό έθιμο, μια προσφορά στη θεά Δήμητρα ώστε να ευλογηθεί η σπορά που μόλις είχε γίνει.
Στα νεώτερα χρόνια τα πολυσπόρια
φτιάχνονται την παραμονή ή το πρωινό της 21ης Νοεμβρίου, την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου. Σε κάποια μέρη πηγαίνουν και ένα πιάτο στην εκκλησία ως προσφορά στην Παναγία.
Στα νεώτερα χρόνια τα πολυσπόρια
φτιάχνονται την παραμονή ή το πρωινό της 21ης Νοεμβρίου, την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου. Σε κάποια μέρη πηγαίνουν και ένα πιάτο στην εκκλησία ως προσφορά στην Παναγία.
Υλικά
- 100γρ φακές
- 100γρ φάβα
- 100γρ κόκκινο καλαμπόκι
- 100γρ σιτάρι
- 100γρ ρεβίθια
- 100γρ φασόλια κόκκινα
- 100γρ φασόλια λευκά
- Αλάτι
- 150ml ελαιόλαδο (προαιρετικά)
- Χυμό από 1 λεμόνι
Μέθοδος
1.Μουλιάζουμε για 12 ώρες το σιτάρι, τα ρεβίθια, τα καλαμπόκια και τα φασόλια.
1.Μουλιάζουμε για 12 ώρες το σιτάρι, τα ρεβίθια, τα καλαμπόκια και τα φασόλια.
2.
Ξεπλένουμε τα μουλιασμένα όσπρια και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τη φάβα τις φακές και γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό,
τόσο ώστε να καλύπτει τα όσπρια κατά 5 εκατοστά. Αλατίζουμε και
σιγοβράζουμε για μία ώρα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη.
3. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ώσπου να χυλώσει η σούπα.
4.Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα και προσθέτουμε χυμό λεμονιού κατά βούληση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου