.

.

.

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Το 2ο Νηπιαγωγείο Παναιτωλίου, συμμετέχει στο ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό πρόγραμμα με τίτλο «Ένας Δράκος με γυαλιά ψάχνει καθαρά νερά»


2 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

22 σχολεία που αντιπροσωπεύουν 22 υδροβιότοπους ενώνουν τις φωνές τους για να στείλουν το δικό τους μήνυμα για την Ημέρα Υγροτόπων.

Τα σχολεία μέσα από το
περιβαλλοντικό  eTwinning εκπαιδευτικό έργο «Ένας Δράκος με Γυαλιά Ψάχνει Καθαρά Νερά», κατά το σχολικό έτος 2017-18 συνεργάζονται με σκοπό να γνωρίσουν τον υγρότοπο της περιοχής τους και των άλλων περιοχών, να εντοπίσουν τα αίτια υποβάθμισής τους, να βρουν λύσεις, να τους προστατεύσουν, να τους αναδείξουν. Ενώνουν τις ιδέες τους, τις δυνάμεις τους σε μια αλληλεπιδραστική διαδρομή: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ – ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ – ΔΡΑΣΗ.
Αφορμή για τη δράση αυτή στάθηκε ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη στη λίμνη Κάρλα στις αρχές Γενάρη του 2018. Άγνωστοι έριξαν λύματα στη λίμνη με αποτέλεσμα να πεθάνει πλήθος ψαριών. Συναγερμός σήμανε στα συμμετέχοντα σχολεία. Τα παιδιά ανέλαβαν πρωτοβουλία...
Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα συμμετέχουν 29 εκπαιδευτικοί και 400 παιδιά.



Το 2ο Νηπιαγωγείο Παναιτωλίου, τη φετινή σχολική χρονιά συμμετέχει στο ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό πρόγραμμα με τίτλο «Ένας Δράκος με γυαλιά ψάχνει καθαρά νερά». Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 22 σχολεία από Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία.




Λίγα λόγια για το πρόγραμμα:
Ένας καλόκαρδος δράκος,  ήρωας του έργου, έχασε τα γυαλιά του και άλλα πράγματα που είχε στην τσάντα του (του άνοιξε χωρίς να το καταλάβει), ψάχνοντας καθαρά νερά για να κολυμπήσει. Οι μαθητές ως βοηθοί του, αναλαμβάνουν δράση, εξερευνώντας τις λίμνες και τους υγροβιότοπους της περιοχής τους. Πραγματοποιούν επισκέψεις, συγκεντρώνουν φωτογραφίες, μαθαίνουν για τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής και αναδεικνύουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λίμνη τους, προσπαθώντας  συλλογικά να ευαισθητοποιήσουν την τοπική και ευρύτερη κοινωνία.

Το 2ο Νηπιαγωγείο Παναιτωλίου στο πρόγραμμα αυτό εκπροσωπεί τη λίμνη ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ.



Όπως σε κάθε eTwinning έργο έτσι και σ΄αυτό σκοπός είναι να γίνονται συνεργατικές δράσεις μεταξύ των σχολείων που συμμετέχουν, να ενώνουν τα σχολεία τη δύναμή τους και να ακούγεται η φωνή τους στην κοινωνία.
Γιορτάζοντας την Παγκόσμια ημέρα Υγροτόπων  (2 Φεβρουαρίου) και με αφορμή ψόφια ψάρια που βρέθηκαν στη λίμνη Κάρλα, τα σχολεία του έργου έκαναν διάφορες δράσεις για να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές τους και ετοιμάστηκε ως τελικό προϊόν ένα κοινό βίντεο και μια αφίσα. 

Με τον τρόπο αυτό η φωνή των παιδιών όλων των σχολείων που συμμετέχουν θα ακουστεί…



Η αφίσα...




Υ.Γ. Όλα τα σχολεία κατά τη διάρκεια του έργου (προκειμένου τα παιδιά να μαθαίνουν με όμορφο τρόπο και να «ζουν ένα παραμύθι») μεταμορφώθηκαν σε ΒΑΣΙΛΕΙΑ-ΚΑΣΤΡΑ με τους μαθητές σε ρόλους ντάμας και ιππότη, να βοηθούν το δράκο – μασκότ του έργου στις διάφορες δοκιμασίες του κατά τη διάρκεια του eTwinning έργου.
Οι μαθητές ψήφισαν για το ΟΝΟΜΑ, το ΕΜΒΛΗΜΑ και τη ΣΗΜΑΙΑ του βασιλείου τους.

Το 2ο Νηπιαγωγείο Παναιτωλίου είναι το Βασίλειο των Λουλουδιών.

Ψήφισαν επίσης για το ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ  που κρατούν οι ιππότες και οι ντάμες του βασιλείου τους, το οποίο θα τους βοηθήσει και στις διάφορες δράσεις τους. Οι μικροί μαθητές του Νηπιαγωγείου κρατάνε μαγικά φουρφούρια!!!

Δείτε παρακάτω βίντεο για τις ανάγκες του προγράμματος... 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου