.

.

.

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Η εικόνα της Παναγίας Προυσιώτισσας του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Παναιτωλίου και η ιστορία της

*[Παναιτώλιο... Στις 25 Νοεμβρίου 1918, πήγαν οι χωριανοί μας με τους παπάδες και έφεραν την Εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας στο Παναιτώλιο. 

Η διαδρομή μέχρι το Παναιτώλιο έγινε με τα πόδια. Οι παπάδες συνέχεια έψελναν και
λιβάνιζαν κι ο κόσμος έλεγε το "Κύριε Ελέησον". Στα μέρη που στέκονταν για να ξεκουραστούν και ακουμπούσαν κάτω την Εικόνα έφτιαξαν αργότερα εικονίσματα. Ένα απ αυτά είναι το εικόνισμα που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία στο δρόμο προς Ν. Αβώρανη. 

Λέγεται ότι όταν έφτασαν με την εικόνα στην άκρη του χωριού κάποιοι ρώτησαν σε ποια εκκλησία θα τοποθετηθεί η εικόνα. Τότε ο παπα - Σταύρος (εφημέριος τότε της Αγ. Τριάδας) είπε : "Η Μαυρομάτα θα πάει στη Μητρόπολη" εννοώντας την Αγία Τριάδα όπου και έμεινε για κάποιο χρονικό διάστημα.
Μετά από παρακλήσεις των συγχωριανών μας το θαύμα έγινε και μετά από λίγο καιρό κανείς πια δεν ήταν άρρωστος από γρίπη. 


Οι Παναιτωλιώτες για να ευχαριστήσουν την Παναγία έφτιαξαν το 1920 μια εικόνα της Προυσιώτισσας που βρίσκεται μέχρι και σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Παναιτωλίου σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος]


*(Απόσπασμα από το βιβλίο της Κωνσταντούλας Σχισμένου - Λειβαδίτη ''ΤΟ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ'').

Η εικόνα τιμάται δύο φορές το χρόνο, στις 23 Αυγούστου όπου τελείται Θεία Λειτουργία με την ευκαιρία της Συνάξεως της Παναγιάς της Προυσιώτισσας (Παναγία η «ἐν τῷ Πυρσῷ») και στις 25 Νοεμβρίου εις ανάμνηση του θαύματος της γρίπης όπου τελείται Θεία Λειτουργία και Αγιασμός στις 5 περίπου τα ξημερώματα.













#Πηγή είδησης: https://www.facebook.com/Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Παναιτωλίου#





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου