.

.

.

Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Παναιτωλίου στην περιοχή του Μεσολογγίου

Δύο στόχους είχε η εκπαιδευτική εκδρομή που πραγματοποίησε το 2ο Δημοτικό Σχολείο Παναιτωλίου στην
ευρύτερη περιοχή Μεσολογγίου την Πέμπτη 11/4/2019.

  1. Να γνωρίσουν οι μαθητές μορφές μεταποίησης προϊόντων της περιοχής και τη γενικότερη συμβολή των επιχειρήσεων στην ανάπτυξη της τοπικής και όχι μόνο οικονομίας.
  2. Τη διατήρηση και ανάπτυξη  της ιστορικής μνήμης επισκεπτόμενοι το μνημείο των ηρώων στο Μεσολόγγι.

Αρχικά την επιχείρηση «αυγοτάραχο Στέφος»  στην περιοχή Μπούζα Αιτωλικού ,επισκέφτηκαν οι μαθητές όλων των τάξεων του σχολείου. Ο υπεύθυνος της επιχείρησης κ. Π. Παραγυιός μίλησε για το χρυσάφι της λιμνοθάλασσας. 
Άρχισε με μια ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του εργαστηρίου και συνέχισε με την επίδειξη της διαδικασίας επεξεργασίας του αυγοτάραχου. Οι μαθητές είδαν από κοντά τον σύγχρονο εξοπλισμό της μονάδας και πληροφορήθηκαν για τις τεχνικές συντήρησης αλλά και για  τους τρόπους αποφυγής της αλλοίωσης του αυγοτάραχου. 
Κατάλαβαν  πώς μετασχηματίζονται τα αυγά της μπάφας (θηλυκός κέφαλος) που ψαρεύουν ντόπιοι ψαράδες στην «περικαλλέα λίμνη» του Ομήρου, στον μεγαλύτερο ελληνικό υγρότοπο, τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου δηλαδή, σε προϊόν ύψιστης γαστρονομικής και διατροφικής αξίας , με την ονομασία «αυγοτάραχο ΠΟΠ Μεσολογγίου» και όχι μόνο  να σερβίρεται στα καλύτερα Delicatessen των ελληνικών πόλεων αλλά και να έχει κατακτήσει αγορές του εξωτερικού, όπως Αγγλία, Γαλλία, Ιαπωνία και Αμερική.

Τέλος ο κ. Παραγυιός μύησε τους μαθητές στα μυστικά του τρόπου χρήσης του αυγοτάραχου στην κουζίνα και στην παρασκευή ορεκτικών με βάση αυτό. Μάλιστα όλοι οι επισκέπτες δοκίμασαν  τους μεζέδες που αφειδώλευτα τους προσεφέρθησαν.

Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφτηκαν τον κήπο των ηρώων στο Μεσολόγγι. Θυμήθηκαν την ηρωική έξοδο, αναγνώρισαν ονόματα γνωστών αγωνιστών και φιλελλήνων και στάθηκαν με σεβασμό μπροστά στον τύμβο των ανώνυμων νεκρών αγωνιστών. 


















κείμενο φωτο από https://blogs.sch.gr/2dimpan/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου