.

.

.

Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Μάθε πως ψηφίζεις στις εκλογές του Μαΐου


Επειδή πολλοί ρωτούν τι θα ισχύσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές στις κοινότητες ,σύμφωνα με το νέο νόμο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ και τις τροποποιήσεις αυτού ,διευκρινίζουμε τα εξής:

   
1.Στα ψηφοδέλτια των κοινοτήτων δεν υπάρχουν επικεφαλείς , δηλαδή υποψήφιοι Πρόεδροι Κοινοτήτων, υπάρχουν μόνο υποψήφιοι Κοινοτικοί Σύμβουλοι.

2. Εάν σε μια κοινότητα υπάρχει μόνο ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο τότε ο υποψήφιος  σύμβουλος που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους εκλέγεται αυτόματα Πρόεδρος της Κοινότητας, χωρίς περαιτέρω διαδικασίες.

3. Εάν σε μια κοινότητα υπάρχουν δύο συνδυασμοί τότε ο ένας εξ αυτών θα λάβει το 50% των ψήφων και άνω, έτσι και σε αυτή την περίπτωση ο  υποψήφιος σύμβουλος του πλειονοψηφήσαντος συνδυασμού που έλαβε τις περισσότερες ψήφους εκλέγεται Πρόεδρος της Κοινότητος χωρίς περαιτέρω διαδικασίες.

4. Εάν σε μια κοινότητα υπάρχουν τρείς συνδυασμοί και κανένας δεν έλαβε το 50% και άνω των ψήφων τότε οι εκλεγέντες σύμβουλοι των τριών παρατάξεων θα εκλέξουν για πρόεδρο της κοινότητας μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους συμβούλων από τις  δύο πρώτες σε ψήφους εκλεγείσες παρατάξεις .
   
5. Σε κοινότητες μέχρι 300 ψηφοφόρους ο σταυρός προτίμησης είναι ένας. Σε κοινότητες με ψηφοφόρους άνω των 300 κατοίκων οι σταυροί προτίμησης είναι μέχρι δύο.









                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου