.

.

.

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

Θηλασμός και καρκίνος μαστού. Ποιά η συσχέτισή τους;




Για να δούμε τι λέει η επιστημονική κοινότητα…

Οι κορυφαίοι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο μαστού είναι η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό της γυναίκας. Από την άλλη, μεταξύ άλλων, ο
θηλασμός μέσα από πληθώρα ερευνών έχει συσχετισθεί με την μείωση του κινδύνου του καρκίνου μαστού, μέσω διαφόρων μηχανισμών. Έχει αποδειχθεί ,λοιπόν, ότι η γαλουχία, αλλά και η εγκυμοσύνη, αυξάνουν την αναλογία των διαφοροποιημένων κυττάρων στο στήθος, μειώνουν τα επίπεδα οιστρογόνων και επίσης έχουν αναφερθεί μειωμένα επίπεδα προλακτίνης στον ορό του πλάσματος. Επίσης, σε θηλάζουσες γυναίκες τα επίπεδα χοληστερόλης στο υγρό του μαστού βρέθηκαν να είναι χαμηλά και τα προϊόντα οξείδωσης της χοληστερόλης που εντοπίζονται στις εκκρίσεις του μαστού έχουν γνωστό καρκινογόνο δυναμικό. Ένας άλλος προβλεπόμενος μηχανισμός μείωσης του ρίσκου του καρκίνου μαστού σχετίζεται με την μείωση του αριθμού των κύκλων ωορρηξίας κατά τη διάρκεια της γαλουχίας, καθώς μέσα από τον συσσωρευτικό αριθμό κύκλων ωορρηξίας η μιτωτική δραστηριότητα ενισχύεται στην ωχρινική φάση του κύκλου του μαστού ( Lanfey Tryggvadottir et al., 2001 & Yang L. and  Jacobsen K., 2008).

Μέσα από μία ισλανδική συνολική μελέτη η οποία αφορούσε 80.219 γυναίκες που παρακολούθησαν το εθνικό πρόγραμμα της Κλινικής Ανίχνευσης Καρκίνου της Ισλανδικής Εταιρείας Καρκίνου κατά τα έτη 1979 – 1995, διαπιστώθηκε μία συνολική μείωση κατά 5% του κινδύνου καρκίνου του μαστού για κάθε 6μηνη αύξηση της διάρκειας της γαλουχίας (Lanfey Tryggvadottir et al., 2001).

Επίσης, σύμφωνα με μία αναδρομική μελέτη όπου αναλύθηκαν 504 ιστορικά γυναικών ηλικίας μεταξύ 19 – 91 ετών που είχαν διαγνωσθεί και θεραπευθεί από τον καρκίνο μαστού από το 2004 έως το 2009 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του San Cecilio στη Γρανάδα της Ισπανίας, και αφού αναλύθηκαν όλα τα σχετικά δεδομένα όπως: ηλικία διάγνωσης, περίοδος γαλουχίας, οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, παχυσαρκία, κατανάλωση οινοπνεύματος και συνήθειες καπνίσματος η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θηλασμός για πάνω από 6 μήνες, όχι μόνο παρέχει στα παιδιά πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά προστατεύει τις μητέρες από καρκίνο μαστού, όταν οι μητέρες είναι μη καπνίστριες (Emilio Gonzalez Jimenez et al., 2013).

Επιπλέον, μέσα από μία μετα – ανάλυση μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2008 και 31ης  Ιουλίου 2014, αναγνωρίσθηκαν 24 άρθρα με 27 μελέτες , με 13.907 περιπτώσεις γυναικών με καρκίνο μαστού. Τα συγκεντρωμένα αποτελέσματα έδειξαν ότι η διάρκεια θηλασμού συνδέεται αντιστρόφως με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Άρα, τα ευρήματα από αυτή την μετα – ανάλυση υποδηλώνουν ότι μία μεγάλη διάρκεια θηλασμού, συνδέεται αντιστρόφως με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού (Ying Zhon et al., 2015).

Διαπιστώνουμε ,λοιπόν, ότι ο θηλασμός και δη ο μακροχρόνιος θηλασμός συνδέεται με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου μαστού και ότι σίγουρα αποτελεί πολύτιμο προστατευτικό παράγοντα μιας και το ανθρώπινο μητρικό γάλα είναι εφοδιασμένο με πολύτιμα συστατικά, μεταξύ των οποίων και η άλφα – γαλακτοαλβουμίνη, καθώς και ένα σύμπλεγμα της άλφα – γαλακτοαλβουμίνης και και του ελαϊκού οξέος (HAMLET) (FrancaBotelho et al., 2012).

Εν κατακλείδι, οι μητέρες πρέπει να ενθαρρύνονται να θηλάζουν τα μωρά τους επειδή τα σύνθετα συστατικά της έκκρισης του ανθρωπίνου γάλακτος την καθιστούν ιδανική πηγή τροφής για τα μωρά και τα κλινικά στοιχεία, πολλάκις, έχουν δείξει ότι υφίσταται χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου μαστού σε γυναίκες που θηλάζουν, και δη μακρόχρονα.

Δημοπούλου Παρασκευή
Φοιτήτρια Μαιευτικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
MSc στη Δημόσια Υγεία.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου