.

.

.

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός: Συνεχίζουν να κουρεύουν κατ’οίκον παρά τις απαγορεύσεις


Αν και τα κομμωτήρια εντάσσονται στις επιχειρήσεις που έχουν προβεί σε αναστολή της λειτουργίας τους εδώ και
περίπου δυο εβδομάδες, πολλοί είναι οι πελάτες που, παρά τον παγκόσμιο συναγερμό που έχει σημάνει από την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού,  ζητούν από τους κομμωτές και τις κομμώτριες να τους παρέχουν κατ’οίκον τις υπηρεσίες. Η πλειονότητα των κομμωτών έχει συμμορφωθεί με τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης, ωστόσο υπάρχουν περιστατικά που αποδεικνύουν πως κάποιοι από τους κομμωτές έχουν προβεί σε τέτοιου είδους πρακτικές.
Όπως αναφέρει η πρόεδρος της Κλαδικής Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών Ελλάδος, Μαρία Σωτηροπούλου στο GRTimes, η κομμωτική κατ’ οίκον υπάρχει εδώ και χρόνια στον δικό τους κλάδο, τονίζοντας πως δεν έχει σταματήσει ούτε αυτό το κρίσιμο διάστημα. «Είναι ένα ζήτημα που δεν μπορούμε να το περιορίσουμε από μόνοι μας. Αυτή τη στιγμή είναι σε έξαρση, το καταδικάζουμε και έχουμε ενημερώσει για αυτό το φαινόμενο την πολιτεία.  Είναι ανεπίτρεπτο τέτοιες στιγμές να καλείς κάποιον σπίτι σου όταν διακυβεύεται το ύψιστο αγαθό της υγείας και ενεργείς σε βάρος ολόκληρης της κοινωνίας» αναφέρει μεταξύ άλλων, προσθέτοντας πως είναι δύσκολος ο έλεγχος σε αυτές τις περιπτώσεις. Η κ. Σωτηροπούλου κάνει έκκληση σε όσους γνωρίζουν κάτι να το καταγγείλουν γιατί τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.
Από την μεριά του ο Παύλος Κολοβός, Πρόεδρος Κομμωτών Θεσσαλονίκης, τονίζει στο GRTimes πως είναι ότι χειρότερο να ζητήσουν από κομμωτές να έρθουν στο σπίτι τους, γιατί με αυτό τον τρόπο θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Συμπληρώνει πως έχουν ευθύνη και οι καταναλωτές αλλά και οι πλανόδιοι κομμωτές.
Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Κωνσταντίνος Κοντιζάς, ιδιοκτήτης κομμωτηρίου στη Μύκονο, έχει αναρτήσει ένα βίντεο από το μπαλκόνι του, στο οποίο όπως φαίνεται ένας κομμωτής προσφέρει κατ’οίκον τις υπηρεσίες του. » Είμαστε επαγγελματίες έχουμε κλείσει τις επιχειρήσεις μας και τηρούμε τους κανόνες της υγιεινής και του κράτους να μην ερχόμαστε σε επαφή με κανέναν και αυτοί είναι έξω με τα βαλιτσακια και κάνουν τη δουλειά τους αμέριμνοι για να πάρουν το μαύρο χρήμα!!!» καταγγέλλει.
Ο Λεωνίδας Μαρτίνος που διατηρεί τον τελευταίο χρόνο το δικό του μπαρμπέρικο στην Κέρκυρα, μιλώντας στο GRTimes, τονίζει πως ο κόσμος συνεχίζει να τηλεφωνεί και να ζητά να κουρευτεί χωρίς κανένα άγχος. «Είναι σαν να μην υπάρχει καραντίνα. Ο κόσμος συνεχίζει να το ψάχνει όπως και πριν. Είναι πολλοί που δεν έχουν σκεφτεί ότι το κούρεμα σε αυτή την περίοδο που διανύουμε είναι μια ανεύθυνη πράξη και ανθυγιεινή. Σκέφτονται απλά πως θα κουρευτούν»
Τονίζει  πως αν και η πλειονότητα των ιδιοκτητών κομμωτηρίων έχει πληγεί οικονομικά από την αναστολή της λειτουργίας τους, δεν προβαίνουν σε κομμώσεις στο σπίτι. Κυρίως πρόκειται για κομμωτές που κούρευαν και πριν σε σπίτια. Ωστόσο εκφράζει φόβους ότι αν το μέτρο συνεχιστεί και το Πάσχα, ενδεχομένως να αυξηθούν και τα περιστατικά κομμωτών που θα δραστηριοποιούνται κατ’οίκον. Ο χρόνος πάντως μετρά αντίστροφα και για τους πελάτες, που θα προσπαθήσουν να βρουν κάποιο τρόπο ώστε να περιποιηθούν τα μαλλιά τους.
Αξιοσημείωτο είναι πως υπάρχουν κομμωτήρια που διαθέτουν αρκετούς υπαλλήλους και δραστηριοποιούνται σε περιοχές που το ενοίκιο είναι υψηλό, με το επίδομα των 800 ευρώ να μην είναι αρκετό. Σημειώνεται πάντως πως ανάμεσα στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης είναι και η μείωση του ενοικίου στο 60%.
Οι επαγγελματίες του χώρου αναφέρουν ότι ακριβώς επειδή η δουλειά τους απαιτεί άμεση επαφή με τον πελάτη, τίθεται σε  μεγάλο κίνδυνο η δημόσια υγεία. Οι τακτικές που υιοθετούνται  από μια μερίδα κομμωτών που πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι, μπορεί να αποβούν μοιραίες για την διασπορά του ιού.
Καταλήγουν πως είναι απαραίτητο όλοι να πράξουν με υπευθυνότητα έτσι ώστε να μην θυσιάσουν την υγεία των ίδιων, των οικείων τους αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας στον βωμό των χρημάτων.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου