.

.

.

Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

'Εξοικονομώ - Αυτονομώ για Έξυπνα Σπίτια" [Γράφει η Μαρία Β. Καλφούντζου Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ενεργειακός Επιθεωρητής – Σύμβουλος Έργου]


Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουμε την έναρξη του νέου προγράμματος “Εξοικονομώ – Αυτονομώ για Έξυπνα Σπίτια”, το οποίο αποτελεί εξέλιξη του “Εξοικονόμηση Κατ Οίκον”. Ο συνολικός προϋπολογισμός έχει
τριπλασιαστεί σε σχέση με τον προηγούμενο κύκλο και ανέρχεται στα 850 εκατ. Ευρώ.

Το πρόγραμμα πρόκειται να προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο και αποτελεί μία νέα δράση η οποία θα είναι μονίμως ανοικτή για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση 60.000 κατοικιών κάθε χρόνο!

Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί απλά την αρχή μιας σειράς νέων προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης στα πλαίσια του Renovation Wave, του Κύματος Ανακαινίσεων Κτιρίων, το οποίο θα εξειδικεύσει η Κομισιόν το φθινόπωρο.

Στο νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Αυτονομώ για Έξυπνα Σπίτια” θα προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:
1) Ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών κατά 3 κατηγορίες κατ’ ελάχιστον. Αυτό επιβάλλει μεγαλύτερη έμφαση στην ποιοτική αναβάθμιση των κατοικιών, με αυστηρότερα κριτήρια για τα θερμομονωτικά χαρακτηριστικά των υλικών και την καλύτερη πιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Για όλο το πρόγραμμα θα υπάρχει αυστηρός ενεργειακός έλεγχος πριν και μετά την επιδότηση από μηχανικούς, που θα τεκμηριώνεται με έκδοση ΠΕΑ (Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης).
2) Προσαύξηση του ποσοστού επιδότησης για τις κατοικίες που κατατάσσονται σε χαμηλές ενεργειακές κατηγορίες (Η και Ζ), με τον όρο να προκύπτει πρόσθετη ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον κατά 4 κατηγορίες, μετά τις παρεμβάσεις. Το κίνητρο αυτό λαμβάνει υπόψη ότι το 55% περίπου του κτιριακού αποθέματος έχει κατασκευαστεί πριν το 1980 και κατηγοριοποιείται ως Ζ/Η (κατηγορίες με τη μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση).
3) Διεύρυνση των επιλέξιμων παρεμβάσεων, με έμφαση στη συνιστώσα της αυτονόμησης.
4) Διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων.

Τέλος, το πρόγραμμα εμπλουτίζεται και με νέες επιλέξιμες προς ενίσχυση παρεμβάσεις! Στις ήδη επιλέξιμες παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα, για παράδειγμα, αντικατάσταση κουφωμάτων αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης, θερμομόνωση κελύφους, κ.λ.π., τώρα προστίθενται νέες επιλέξιμες κατηγορίες για στοχευμένες τεχνολογικές αναβαθμίσεις (Smart Home) επιπλέον του ορίου για τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης:
1.  Έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας (smart home)
2.   Συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ-φωτοβολταϊκά
3.  Ηλεκτρικοί φορτιστές για τροφοδοσία ηλεκτρικών αυτοκινήτων
4.    Συστήματα αποθήκευσης (μπαταρίες)

Κλείνοντας, θα ήθελα να σημειώσω ότι τα οφέλη του προγράμματος είναι πολλά και σημαντικά! Η ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας σας θα οδηγήσει άμεσα σε:
 εξοικονόμηση ενέργειας άρα μείωση των εξόδων του οικογενειακού προϋπολογισμού,
• βελτίωση της ποιότητας ζωής,
 πολύ μικρό κόστος εργασιών, δεδομένου του σημαντικού ποσοστού επιδότησης,
 αύξηση της αξίας του ακινήτου σας,
• προστασία του περιβάλλοντος.

Μαρία Β. Καλφούντζου
Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Ενεργειακός Επιθεωρητής – Σύμβουλος Έργου










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου