.

.

.

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Π.Σ.Π. "ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΡΑΛΟΣ": ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ-ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.




ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ-ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.

Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020 διοργανώνουμε μονοήμερη εκδρομή στα Τζουμέρκα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.
Συγκέντρωση των εκδρομέων στις 06.15 και αναχώρηση στις 06.30 μέσω Ιονίας Οδού. Φθάνοντας στον κόμβο της Άρτας θα κατευθυνθούμε προς το Πέτα και την ορεινή Άρτα περνώντας γύρω από την τεχνητή λίμνη του Αράχθου, θα κάνουμε στάση στην διαδρομή μας για καφέ. Συνεχίζοντας η πρώτη μας επίσκεψη θα είναι η Κόκκινη Εκκλησία (λίγο πριν από το Βουργαρέλι) στον οικισμό Παλαιοχώρι.
Επόμενος σταθμός το κεφαλοχώρι της περιοχής, το Βουργαρέλι.

Η μεγάλη κεντρική πλατεία του χωριού με τα πλατάνια είναι το σήμα κατατεθέν του και από τις ωραιότερες γωνιές του. Λίγο πιο πάνω από την πλατεία βρίσκονται οι δύο βρύσες του Βουργαρελίου, η Κρυστάλω και η Αρχόντω.Τελευταία μας επίσκεψη το Κύτταρο Τέχνης Τζουμέρκων, ένα πολιτιστικό κέντρο που φιλοξενεί εκθέσεις. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας θα δούμε φωτογραφίες του Κώστα Μπαλάφα, ο οποίος έχει αποτυπώσει με τον φακό του «δυνατές» εικόνες της παραδοσιακής ζωής της υπαίθρου. Βγαίνοντας από το χωριό θα επισκεφθούμε το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Συνεχίζοντας φθάνουμε στην Κυψέλη. Σε κάθε γωνιά, εικόνες και στοιχεία αρχιτεκτονικά, παραδοσιακά, λαογραφικά, που αντέχουν στο χρόνο.


Στη συνέχεια ο δρόμος μας οδηγεί στα περίφημα Τζουμερκιώτικα μαστοροχώρια. Θα περάσουμε από Ράμια , Λεπιανά και το χωριό Καταρράκτης όπου θα επισκεφθούμε το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης και θα προσκυνήσουμε την Θαυματουργή εικόνα.
Φθάνουμε στα όμορφα Άγναντα. Πετρόχτιστα μαστορεμένα σμιχτά δίπατα σπίτια – ανθρώπινα δηλαδή – και στη μέση του ο καλοφτιαγμένος ναός και η πλατεία του, απ’ όπου μπορείς να αγναντέψεις το μακρινό ορίζοντα, αλλά και να ’χεις μια πανοραμική άποψη του βόρειου μαχαλά των Αγνάντων, την κεντρική «αγορά» του, την όμορφη παλιά εκκλησιά της Φανερωμένης στο ξεπέταγμα, και το επιβλητικό καλομαστορεμένο λιθόκτιστο σχολείο να ξεχωρίζει στη μέση του. Συνεχίζουμε για το χωριό Κτιστάδες, απλωμένους σε περίοπτο ξάγναντο των Τζουμέρκων.

Λίγο μετά τους Κτιστάδες, δεξιά, σ’ ένα τεράστιο πανώριο ίσιωμα, στη θέση Συγγενά κάτω απ’ τη γοητευτική κορφή Στρογγούλα, συναντούμε το χώρο στάθμευσης για όσους θέλουν να επισκεφθούν το σπήλαιο «Ανεμότρυπα». Πεντακόσια μέτρα, προς το παρόν, του παραμυθένιου σπηλαίου είναι επισκέψιμα. τους υπόγειους καταρράκτες του μόνο τους ακούς, ακόμη δεν τους βλέπεις… Πλευροκοπούμε την καμαρωτή Στρογγούλα – μια απ’ τις πιο εντυπωσιακές κορφές των Τζουμέρκων - και πολύ σύντομα μπαίνουμε στο μεγαλύτερο και σπουδαιότερο απ’ όλα τα Τζουμερκιώτικα μαστοροχώρια στα παινεμένα Πράμαντα (870μ.).

Παραμονή για γεύμα στην ωραία πλατεία στην οποία βρίσκεται ο ναός της Αγίας Παρασκευής καθώς και η πανέμορφη πέτρινη βρύση «Αράπης». Μετά το μεσημέρι αναχώρηση για την επιστροφή μας που θα μας φέρει μπροστά στο αριστούργημα της λαϊκής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, στο ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας. Ένα θαύμα τέχνης και τεχνικής.

Στο βάθος, το μνημείο της φύσης: ο Άραχθος Η απόλυτη αρμονία. Αυτό το συνταίριασμα είναι κατόρθωμα του έμπειρου Τζουμερκιώτη πρωτομάστορα Κ. Μπέκα και του άξιου ντόπιου «μπουλουκιού» του, που δουλεύοντας την πέτρα δυο χρόνια και μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια που χαράμισε τους κόπους τους, κατάφεραν τελικά το 1866 να ζεύξουν τις επισφαλείς σ’ αυτό το σημείο όχθες του Αράχθου, κτίζοντας το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι της Ελλάδας. Κατέρρευσε τρεις φορές, το 1860, το 1863, και το 2015, την τελευταία φορά έπειτα από βροχόπτωση και 5 χρόνια μετά τελείωσε η αναστήλωση.

Παραμονή για καφέ και αναχώρηση για το Αγρίνιο με στάση στην διαδρομή μας.
Τιμή συμμετοχής : 18 €
Περιλαμβάνονται :
• Μεταφορά με άνετο πούλμαν
• Συνοδός γραφείου
Δεν Περιλαμβάνονται :
• Είσοδος σε μουσεία και χώρους
• Ότι αναφέρεται ως προαιρετικό
Προκαταβολή: 10 €
Δήλωση συμμετοχών : 6945239883 και 6976791401





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου