“Δεν το βλέπω επαναληφθεί ένα εξάμηνο ή ολόκληρη χρονιά για τα σχολεία”.
Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε Συνέντευξη στον ΣΚΑΙ, απαντώντας σε
σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου Αλ. Παπαχελά, σημειώνοντας ότι “εάν δεν είχαμε στη διάθεσή μας το εργαλείο της τηλεκπαίδευσης πιθανώς να σας έδινα μία διαφορετική απάντηση”.Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα γίνουν κάποιες προσαρμογές στο σχολικό πρόγραμμα , με:
- ενδεχόμενη επέκταση του διδακτικού έτους, και
- κάποιο περιορισμό των διακοπών του Πάσχα.
Υπενθυμίζεται ότι αύριο Πέμπτη ψηφίζεται στη Βουλή σχετική τροπολογία (Πατήστε εδώ για να δείτε την τροπολογία).
Ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι "ο στόχος μας παραμένει: Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις να γίνουν κανονικά με μειωμένη ύλη, όπως έγινε και πέρυσι. Και αυτό είναι το σωστό. Οι μαθητές ήδη γνωρίζουν ποια θα είναι αυτή η μειωμένη ύλη. Και να καλύψουμε την ύλη με όσο το δυνατόν πιο καλό τρόπο".
Αλέξης Παπαχελάς: Ήταν λάθος να ανοίξουν τα σχολεία και το λιανεμπόριο τόσο κοντά το ένα στο άλλο;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατά την άποψή μου όχι, διότι τα επιδημιολογικά δεδομένα εκείνη την εποχή το επέτρεπαν. Το πιο δύσκολο πράγμα αυτή τη στιγμή, είναι να βάζει κανείς προτεραιότητες μεταξύ εκπαίδευσης από τη μία και οικονομίας από την άλλη. Δεν είναι εύκολο αυτό. Έχουμε κρατήσει τα παιδιά αρκετές εβδομάδες εκτός σχολείων. Κάθε εβδομάδα στο σχολείο είναι κέρδος. Για τα παιδιά είναι πιο δύσκολο το «άνοιξε-κλείσε». Για το λιανεμπόριο μπορεί να είναι πιο εύκολο. Μακάρι να μπορούσαμε να καταφέρουμε να κρατήσουμε τα παιδιά στην Αττική στο σχολείο, οι ειδικοί μας υπέδειξαν ότι αυτό δεν θα ήταν το ενδεδειγμένο. Αλλά σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, ευτυχώς, τα σχολεία λειτουργούν ακόμα κανονικά.
Και θέλω επίσης να τονίσω ότι τα σχολεία είναι κλειστά ως προς τη φυσική παρουσία των παιδιών, η τηλεκπαίδευση όμως στο σύνολό της -και αυτό οφείλεται και στους μαθητές, αλλά και στους καθηγητές- είναι μία μεγάλη επιτυχία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Θέλω να θυμίσω ότι άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, δεν έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν καθολική τηλεκπαίδευση σε όλους τους μαθητές.
Αλέξης Παπαχελάς: Άρα το θέμα αυτό, που συζητήθηκε στη Γερμανία ή σε άλλες χώρες, να επαναληφθεί ένα εξάμηνο ή ολόκληρη χρονιά για τα σχολεία, δεν το βλέπετε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν το βλέπω. Σίγουρα έχω ζητήσει από την υπουργό Παιδείας να γίνουν προσαρμογές στο πρόγραμμα και θα υπάρξουν προτάσεις προκειμένου να κερδίσουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε. Όμως ο στόχος μας παραμένει: Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις να γίνουν κανονικά με μειωμένη ύλη, όπως έγινε και πέρυσι. Και αυτό είναι το σωστό. Οι μαθητές ήδη γνωρίζουν ποια θα είναι αυτή η μειωμένη ύλη. Και να καλύψουμε την ύλη με όσο το δυνατόν πιο καλό τρόπο.
Τονίζω, όμως, ότι εάν δεν είχαμε στη διάθεσή μας το εργαλείο της τηλεκπαίδευσης πιθανώς να σας έδινα μία διαφορετική απάντηση. Αλλά θα γίνουν κάποιες προσαρμογές και νομίζω το καταλαβαίνουν όλοι. Ενδεχόμενη επέκταση του διδακτικού έτους, κάποιος περιορισμός των διακοπών του Πάσχα. Νομίζω ότι όλα αυτά είναι πράγματα τα οποία είναι αναμενόμενα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου