Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Πανελλήνιες 2021: Ομαλά η πρώτη μέρα - Θέμα έκθεσης για υψηλούς βαθμούς


Τα θέματα της Νεοελληνικής  Γλώσσας που διαγωνίστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έχουν δύο  χαρακτηριστικά:

Α. Ήταν σαφή και κατανοητά.

Β. Από άποψης δυσκολίας κρίνονται πιο εύκολα από πέρσι.

Όσον αφορά τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων, σύμφωνα με το

υπουργείο Παιδείας:

Πρώτον: Πραγματοποιήθηκαν ομαλά χωρίς να αναφερθεί κάποιο οργανωτικό ή άλλο πρόβλημα.

Δεύτερον: Δεν υπήρξε διευκρινιστική ερώτηση επί των θεμάτων , από κάποιο Εξεταστικό Κέντρο προς την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.Κατά συνέπεια η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων δεν έστειλε προς τα Εξεταστικά Κέντρα καμία διευκρινιστική.

Τρίτον: Η μετάδοση των θεμάτων ήταν ακριβής, χωρίς λεπτό καθυστέρησης, όπως προέβλεπε το αρχικό πρόγραμμα. Ξεκίνησε η μετάδοση στις 8:30 ακριβώς και ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα λεπτό. Για πρώτη φορά στα χρονικά την πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών εξετάσεων δεν είχαμε καθυστέρηση στην έναρξη μετάδοσης θεμάτων.

Τέταρτον: Δεν αναφέρθηκε κανένα πρόβλημα που να έχει σχέση με την υποχρεωτική χρήση της μάσκας και την βεβαίωση αρνητικού self test από τους υποψηφίους.

Η ΟΕΦΕ χαρακτήρισε τα θέματα βατά, ενώ  τα φροντιστήρια Διακρότημα συμπλήρωσαν ότι "χρειάζεται κριτική σκέψη και οργάνωση από τους μαθητές αλλά τα ερωτήματα σε σχέση με το περσινό θέμα είναι πιο ξεκάθαρα"

Αναμένονται καλύτερες βαθμολογίες από πέρυσι

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ κ.Βαφειαδάκης, εκτίμησε μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ ότι οι εφετινές βαθμολογίες θα είναι καλύτερες από τις περυσινές

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι στο πρώτο δημοσιογραφικό κείμενο, με τίτλο "Το αύριο δεν είναι πια αδιαπέραστο πέπλο", που είχε δημοσιευθεί στην Καθημερινή από την αρθρογράφο Τασούλα Καραϊσκάκη στις 23 Μαρτίου, είχαν αφαιρεθεί παράγραφοι που αναφέρονταν στην πανδημία, η οποία περιγραφόταν ως "η τελευταία κρίση". Αυτό σημαίνει ότι η ΚΕΕ επιθυμούσε να μην επικεντρωθούν οι υποψήφιοι στην πανδημία, όπως πιθανότατα θα συνέβαινε εάν το κείμενο είχε παρατεθεί αυτούσιο, αλλά να γενικεύσουν τις απαντήσεις τους.

Το δεύτερο δημοσιογραφικό κείμενο προερχόταν από την εφημερίδα Βήμα της Κυριακής και αφορούσε στον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών.

Τι είχε γίνει πέρυσι

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ζητήθηκε από τους υποψηφίους ανάλυση τριών διαφορετικών κειμένων, των Θεοδ. Γρηγοριάδη, Κώστα Τσιρόπουλου και του Τίτου Πατρίκιου σχετικών με την αξία και την απόλαυση της λογοτεχνίας στη ζωή μας, το γράψιμο, τον ελεύθερο χρόνο και την ποίηση. Τότε, η ΟΕΦΕ είχε εκτιμήσει ότι "ο συνδυασμός των κειμένων και των ερωτημάτων με την ειδική ενότητα της ποίησης προκαλεί δυσκολίες στην ανάπτυξη τόσο του λογοτεχνικού ερωτήματος, όσο και των επιμέρους αναφορών σε αυτήν". Ωστόσο, 52.109 υποψήφιοι, ποσοστό 72,87% έγραψαν βαθμούς πάνω από 10. Εφέτος αναμένονται ακόμα καλύτερες επιδόσεις.

Στη «μάχη» των Πανελλαδικών αύριο τα ΕΠΑΛ

Αύριο Τρίτη, 15 Ιουνίου ξεκινούν οι Πανελλήνιες εξετάσεις για τους υποψηφίους των ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ οι οποίοι εξετάζονται στα Νέα Ελληνικά.

Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία την Τετάρτη για τα ΓΕΛ

Με μαθήματα Προσανατολισμού συνεχίζονται την Τετάρτη οι Πανελλήνιες εξετάσεις για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, οι οποίοι θα εξετασθούν συγκεκριμένα σε Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία.

 

 πηγή

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου