.

.

.

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Περί τελέσεως μνημοσύνου.... Γράφει ο Σπυρίδων Τσίγκας

 


Περί τελέσεως μνημοσύνου.... 

Γράφει ο Σπυρίδων Τσίγκας

 
Ετελέσθει και φέτος η επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 18 Αιτωλοακαρνάνων ηρώων του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων που

έπεσαν μαχόμενοι υπέρ της πατρίδος εις το ύψωμα της Βίγλας Καλπακίου την 16η Νοεμβρίου 1940. Η επιμνημόσυνη δέηση ετελέσθει όπως κάθε χρόνο υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πογωνιανής και  Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα.


Κατά την τέλεσην  του μνημοσύνου εκτός από αισθήματα θλίψης που αισθανθήκαμε οι ολίγοι παρευρεθέντες εις το μνημόσυνο για τα παλικάρια που δώσανε την ζωή τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι σήμερα, νιώσαμε ανάμεικτα συναισθήματα  λύπης, στεναχώριας, αγανάκτησης και οργής για την απαξίωση που επέδειξε η πατρίς στους ήρωες μας. 

Καμία συμμετοχή. 

Πρώτον, δεν απεστάλει στρατιωτικό άγημα προκειμένου να αποδοθούν τιμές, όπως εδίδοντο κάθε χρόνο και να ακουστεί ο Εθνικός μας  ύμνος και δεύτερον να δημιουργήσει καταλύματα προσωρινών στεγασμάτων δια την προστασία των προσερχόντων σε περίπτωση βροχής, όπως εγένετο κάθε χρόνο υπό της 8ης Μεραρχίας. Από πλευράς του Δήμου Αγρινίου δεν διετέθει ούτε ένα πούλμαν για την μεταφορά των συγγενών και λοιπών δημοτών που ήθελον να συμμετάσχουν στο μνημόσυνο των παλικαριών μας.  Η λέσχη των αποστράτων Αξιωματικών Αγρινίου θα μπορούσε να διαθέσει ένα πούλμαν για την μεταφορά των συναδέλφων, μιας και ο Δήμος Αγρινίου αδυνατούσε να παραχωρήσει. 


«Ω Ελλάς, ω πατρίς μου ελπίδων γλυκυτάτων μήτηρ, εις ποιον τέλμα κατάπτωσης και απαξίωσης ευρέθεις  υπό των τέκνων σου!» 


Εις το μνημόσυνο παρευρέθησαν και κατέθεσαν στεφάνια οι Δήμαρχοι:
Ιεράς πόλεως Μεσολογγίου κ. Λύρος, Θέρμου κ. Κωσταντάρας, Πογωνίου κ.Καψάλης, Κονίτσης κ. Έξαρχος, τον Δήμο Αγρινίου εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος κ. Γρίβας που ήτο ο κεντρικός ομιλητής. Επίσης εκπρόσωποι της 8ης Μεραρχίας αντ/ρχης Ζιώγας Ιωάννης, Αστυνομικής Διευθύνσεως Ιωαννίνων, ο πρόεδρος Κοινότητος Γεροπλατάνου κ.Τζέρμπος, ο πρόεδρος  κοινότητας Πέρκου Θέρμου κ. Τσάμης και ο ανεξάρτητος σύνδεσμος εφέδρων ενόπλων δυνάμεων Νομού Αιτωλοακαρνανίας που ανελλιπώς παρευρίσκοντε ένστολοι με τον πρόεδρο τους κ. Λιάπη Κωνσταντίνο. Τους συγγενείς και την κοινότητα Παναιτωλίου εκπροσώπησε ο κ. Τσίγκας Σπυρίδων.


Ακολουθεί ο λόγος του κ. Γρίβα...
Γυρίζοντας πίσω το ρολόι της σύγχρονης Ιστορίας της πατρίδας μας , η σκέψη μας πετά πάνω από το ύψωμα της Βίγλας Καλπακίου στο μαρτυρικό τούτο τόπο, όπου τον Νοέμβρη του 1940 έπεσαν ηρωικά οι στρατιώτες του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων. Όλοι τους Αιτωλοακαρνάνες, όπου ανδραγάθησαν και θυσίασαν την  ζωή τους για την πατρίδα δίνοντας σκληρή μάχη με τους Ιταλούς εισβολείς. Επικεφαλής της Διμοιρίας τους ήταν ο Ανθυπολοχαγός Ανδρέας Τσίγκας.
Ο Ανδρέας Τσίγκας αγάπησε τα γράμματα και σπούδασε Νομική, φέρνοντας το πτυχίο του τον Ιούλιο του 1940 στον πατέρα του, ο οποίος το διάβασε με δάκρυα χαράς. Δυστυχώς έφτασε η αποφράδα αλλά ένδοξη μέρα της 28ης Οκτωβρίου του 1940 με την κήρυξη του πολέμου. Μαζί με όλα τα παιδία της ηλικίας του, επιστρατεύθηκε και ο Ανδρέας Τσίγκας. Κατετάγη στο 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων στο Μεσολόγγι με διοικητή τον Παυσανία Κατσώτα από τα Σταμνά. Άρχισε ο πόλεμος. Η πρώτη μάχη δόθηκε στην Βίγλα Καλπακίου στην θέση Γκραμπάλα την 16η Νοεμβρίου του 1940. Στα ιερά αυτά χώματα που βρισκόμαστε σήμερα…
Η κατάσταση για την ελληνική άμυνα ήταν κρίσιμη, αν χάνονταν η Γκραμπάλα, οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές. Η Γκραμπάλα, καίριο γεωγραφικό και πολιτικό σημείο της Ηπείρου, παρέμεινε στην κατοχή της 8ης Ελληνικής Μεραρχίας. Η κρίσιμη αυτή μάχη έκλεισε στον εχθρό τον δρόμο για τα Ιωάννινα..
Οι ήρωες του 2/39 Συντάγματος πεζικού έκαναν το καθήκον τους για την πατρίδα. Ο Ανδρέας Τσίγκας με την διμοιρία του έδωσαν μάχη με τους Ιταλούς, οι ριπές των οποίων βρήκαν  τον ηρωικό Ανθυπολοχαγό στο στήθος. Οι Ιταλικές δυνάμεις δέχτηκαν την ελληνική αντεπίθεση και παρά τις δυναμικές επιθέσεις τους, δεν κατόρθωσαν να πετύχουν την διάρρηξη της αμυντικής τοποθεσίας. Υποχρεώθηκαν να υποχωρήσουν, αφού εγκατέλειψαν επιτόπου 45 νεκρούς, 7 αιχμαλώτους, 5 όλμους, 3 πυροβόλα και 4 οπλοπολυβόλα.
Ο Δήμος Αγρινίου σαν ελάχιστο φόρο τιμής πραγματοποιεί κάθε χρόνο επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Πεσόντων Αιτωλοακαρνάνων του 2/39 Συντάγματος Πεζικού, που έπεσαν ηρωικά στις 16-18 Νοεμβρίου του 1940 κατά τον Ελληνοιταλικό πόλεμο.
Ο Ελληνικός λαός οφείλει να εμπνέεται από την θυσία και το παράδειγμα αυταπάρνησης αυτών των ηρώων και να αντλεί θάρρος και πίστη για το μέλλον, καθώς η θυσία τους αποτελεί κτήμα εσαεί όλων των Ελλήνων και σηματοδότη για τις επόμενες γενιές
ΑΘΑΝΑΤΟΙ!

                                                                                          Σπυρίδων Τσίγκας

 











 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου