Στην Κοζάνη Πανεπιστημιούπολη, στο Αγρίνιο τσιμέντο και πλάκες πεζοδρομίου.
Το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών
ελέγχει τη Δημοτική Αρχή
και αποκαλύπτει
Του Δημήτρη ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗ
Η συνεργασία του Δήμου Κοζάνης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, είχε ως αποτέλεσμα την υλοποίηση ενός μεγαλόπνοου έργου που ξεκίνησε το 2016 και ολοκληρώθηκε το 2022.
Η πράξη «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ» εντάχθηκε στο
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020. Ο αρχικός προϋπολογισμός της πράξης ήταν 49.500.000,00 € εκ των οποίων ποσοστό 80% συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το 20% από Εθνικούς πόρους.Στην πόλη της Κοζάνης υπάρχει πλέον η κεντρική Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο δημιουργήθηκε το 2003 και στο πέρασμα του χρόνου, με την υλοποίηση στοχευμένου ακαδημαϊκού και πολιτικού σχεδιασμού, εδραιώθηκε στην πανελλήνια πανεπιστημιακή κοινότητα.
Τα επιτεύγματα αυτά που δίνουν αναπτυξιακό πρόσημο στην Κοζάνη, πρέπει να είναι παραδείγματα προς μίμηση από πόλεις με παρόμοιες αναπτυξιακές δυνατότητες, όπως είναι το Αγρίνιο όπου δυστυχώς η δυνατότητα δημιουργίας Πανεπιστημιούπολης χάθηκε με ευθύνη και του σημερινού Δημάρχου Αγρινίου, κ. Γεωργίου Παπαναστασίου που βρίσκεται στον δημαρχιακό θώκο από το 2014. Στην πόλη μας και στην ευρύτερη περιοχή το θέμα του Πανεπιστημίου καρκινοβατεί για 40 περίπου χρόνια κυρίως λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων, έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος και μιας πελατειακής αντίληψης με την οποία αντιμετωπίστηκε το θέμα καθώς επίσης και ένεκα αστοχιών και λανθασμένων χειρισμών που είχαν ως αποτέλεσμα την κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και τη συρρίκνωση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Αγρινίου.
Στο Δήμο Αγρινίου, αντί να προωθήσουν με πυγμή την ανάπτυξη - κατασκευή Πανεπιστημιούπολης στην τεράστια έκταση 178 στρεμμάτων (περιοχή παλαιού αεροδρομίου) που είχε παραχωρηθεί γι’ αυτόν το λόγο με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών στο τότε Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, κατάφεραν να λήξει η πενταετής προθεσμία παραχώρησης, δίχως να πράξουν το παραμικρό, δηλαδή έπραξαν ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ! Επί θητείας του σημερινού Δημάρχου η άνω παραχωρηθείσα έκταση ανακλήθηκε, χάθηκε και αφού έχουμε αυτή την εξέλιξη, έρχεται σήμερα ο Δήμαρχος Αγρινίου, μετά από 8 ολόκληρα χρόνια θητείας του και με θράσος αναφέρει ότι θα ξαναπάρει τα 178 στρέμματα γης του παλαιού αεροδρομίου…
Η οραματική σκέψη της Δημοτικής Αρχής Παπαναστασίου περιορίζεται στην ανακατασκευή του ασφαλτοτάπητα σε υφιστάμενους δρόμους, στο τσιμεντάρισμα και τη φραγή του εδάφους και χαρακτηρίζεται από πτωχή ικανότητα αναπτυξιακού σχεδιασμού που θα τονώσει την τοπική οικονομία και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Προτείνουμε στον Δήμαρχο Αγρινίου να εστιάσει στα μεγάλα προβλήματα που περιμένουν απαντήσεις και στην ουσία των παρεμβάσεων που προσπαθεί να κάνει δίχως να ξεπατικώνει επικοινωνιακές «smart καινοτομίες» από άλλες πόλεις, οι οποίες στην εφαρμογή τους στο Αγρίνιο δε φανερώνουν εξυπνάδα, αλλά υποτίμηση της νοημοσύνης των δημοτών.
Παραδείγματα προς μίμηση αποτελούν έργα και υλοποιήσεις παρόμοιες με αυτή της Πανεπιστημιούπολης Κοζάνης. Όλα τα υπόλοιπα που κατά καιρούς διατυμπανίζει ο Δήμαρχος Αγρινίου και θυμίζουν μεγαλοστομίες κοινοταρχών της δεκαετίας του 1960, αποτελούν επικοινωνιακές ταχυδακτυλουργίες και αυτοδιοικητικές οφθαλμαπάτες, στις οποίες η Δημοτική Αρχή Παπαναστασίου ειδικεύεται και
Πάντα βγάζει μια δικαιολογία μέσα από το καπέλο της...
Δημήτρης ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ
Δικηγόρος, π. Δήμαρχος Θεστιέων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου