.

.

.

Κυριακή 15 Μαΐου 2022

Κυριακή στο χωριό στη Σταμνά, το διάσημο «μπαλκόνι της Αιτωλοακαρνανίας»

 Κυριακή στο χωριό στη Σταμνά, το διάσημο «μπαλκόνι της Αιτωλοακαρνανίας», όπου η φύση κάνει τα θαύματα της και ο χρόνος τρέχει με άλλες ταχύτητες. Ιστορικό χωριό, κοντά στο θρυλικό Μεσολόγγι. 

Η γιορτή ξεκινάει στην

παραδοσιακή ταβέρνα του Παναγιώτη. Παρά τον «τζαναμπέτη καιρό», με τον εντυπωσιακό χορό «Ήλιος-Ραστ» διώχνουμε τα σύννεφα μακριά και το γλέντι συνεχίζεται με θέα στην κοιλάδα του Αχελώου. Ο Κωστής κουβεντιάζει με τους κατοίκους για την ιστορία της περιοχής, το χθες και το αύριο, καταγράφει τις προσωπικές τους ιστορίες και τα θέματα τους. 

Επισκέπτεται τον συνεταιρισμό «Αρχαία Ωλενία» και μαθαίνει για τον «μαύρο χρυσό», όπως έχουν βαφτίσει την ελιά Καλαμών, αφού αποτελεί τον βασικό κορμό της τοπικής οικονομίας. Παρακολουθεί ένα ιστορικό έθιμο, τους «Αρματωμένους», με τα παλικάρια να ξεσηκώνουν το χωριό τραγουδώντας και χορεύοντας. 

Οι γυναίκες του χωριού, με την χορωδία τους, μας αφιερώνουν κάτι απ’ την ψυχή τους και μας αποκαλύπτουν όλα τα μυστικά της καθημερινότητας εδώ, στη Σταμνά. 

Τέλος, μαθαίνουμε τα πάντα γύρω από την ντόπια γαστρονομική παράδοση, καθώς και τις συνταγές για ξινοτύρι και χοιρινό με σέλινο.

 


 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου