Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Πολιτιστικός Σύλλογος Παναιτωλίου «Χρήστος Καπράλος»: Διήμερη εκδρομή Μονεμβασιά - Μάνη (08 - 09 Οκτωβρίου)

Πολιτιστικός Σύλλογος Παναιτωλίου «Χρήστος Καπράλος»
Διήμερη εκδρομή Μονεμβασιά - Μάνη (08 - 09 Οκτωβρίου 2022).
 
1η μέρα: Αγρίνιο – Μονεμβασιά - Αρεόπολη
 
Αναχώρηση: Από Αγρίνιο, Πλατεία Μαβίλη στις 06.15 (Τραίνο).
 
Από Παναιτώλιο: 06.30 (ΤΟΕΒ Παναιτωλίου).
 
Περνώντας την Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου θα ακολουθήσουμε τον Εθνικό Δρόμο και θα έχουμε την πρώτη στάση για καφέ. Συνεχίζοντας θα περάσουμε έξω από την Τρίπολη και θα κατευθυνθούμε προς Σπάρτη και από εκεί σε μια καστροπολιτεία με τη δική της, μοναδική ατμόσφαιρα, την Μονεμβασιά για να γνωρίσουμε τη διαφορετικότητά της και τα πολλαπλά και ετερόκλητα στοιχεία της σε ένα ρομαντικό σκηνικό. Θα ξεκινήσουμε από την κεντρική πλατεία με το κανόνι και θα ανηφορίσουμε προς την Άνω Πόλη, η οποία σήμερα είναι ακατοίκητη και όπου θα δούμε τις κατοικίες των αρχόντων και των οικογενειών των εκάστοτε κυριάρχων, λιθόστρωτα δρομάκια, βυζαντινές εκκλησίες και ένα μαγικό σκηνικό που δύσκολα θα καταφέρουμε να αποχωριστούμε. Συνεχίζοντας την ανοδική μας πορεία, θα φτάσουμε μέχρι το Ναό της Αγίας Σοφίας, στο ψηλότερο σημείο της Άνω Πόλης.
 
Επιστρέφουμε στην κεντρική πλατεία για να επισκεφθούμε την εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού που αποτελεί εκκλησία-σύμβολο.Πήρε το όνομά της από την εικόνα του Χριστού Ελκόμενου, η οποία είχε κλαπεί το 1979, βρέθηκε το 1980 και ξαναγύρισε στην εκκλησία 32 χρόνια αργότερα. Απέναντι από το Ναό του Ελκόμενου Χριστού, θα βρούμε την αρχαιολογική συλλογή του κάστρου Μονεμβασιάς, που στεγάζεται σε ένα παλιό μουσουλμανικό τέμενος. Εκεί θα γνωρίσουμε μέρος των κινητών αρχαιολογικών ευρημάτων από ανασκαφές και έρευνες, τα οποία στο σύνολό τους είναι αρχιτεκτονικά γλυπτά και κεραμικά αντικείμενα. Όλα τα ευρήματα αποκαλύπτουν την ιστορική εξέλιξη της πόλης κι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 
 
Τέλος μια βόλτα από το σπίτι του σημαντικού Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου, δίπλα από την είσοδο του κάστρου της Μονεμβασιάς και θα το αναγνωρίσουμε από την προτομή του που αγναντεύει το Μυρτώο πέλαγος. Παραμονή για γεύμα (προαιρετικό) και αναχώρηση για το Γύθειο. Εντυπωσιακά νεοκλασικά του 19ου αιώνα, κτισμένα αμφιθεατρικά στην πλαγιά του καταπράσινου λόφου που οι ντόπιοι αποκαλούν Ακούμαρο, ουζερί και café στην προκυμαία , δρόμοι και σοκάκια που ελίσσονται ανάμεσα σε αυλές, πέτρινα σπίτια κι εκκλησάκια θα συναντήσουμε στην βόλτα μας. Αργά το απόγευμα αναχωρούμε για την Αρεόπολη. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και νυκτερινή βόλτα στα γραφικά σοκάκια με τα μικρά της μπαράκια (προαιρετικό). Διανυκτέρευση.
 
2η μέρα: Αρεόπολη – Γερολιμένας - Λιμένι – Καλαμάτα - Αγρίνιο 
 
Πρωινό στο ξενοδοχείο μας και περιήγηση στην πρωτεύουσα της Μάνης. Ένας ιστορικός, διατηρητέος οικισμός, που κρατά το παραδοσιακό «χρώμα» της περιοχής. Κτισμένη σε υψίπεδο πάνω από το φυσικό και ευρύχωρο λιμένα του, έχει θέα τον Μεσσηνιακό κόλπο. Σε αυτό το βραχώδες μέρος συγκροτήθηκαν οι πρώτες ένοπλες, μανιάτικες ομάδες και ύψωσαν τη σημαία της επανάστασης, στις 17 Μαρτίου 1821 και εκεί έζησε μία από τις μεγαλύτερες και διασημότερες οικογένειες της Μάνης, οι Μαυρομιχάληδες. Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά μεσομανιάτικα σπίτια και τους απλούς παλαιούς πύργους, υψώνονται οι επιφανείς προεπαναστατικές και μετεπαναστατικές κατοικίες των ισχυρών οικογενειών, που συνδυάζουν οχυρή οργάνωση και μεγαλοπρέπεια. Στην συνέχεια αναχωρούμε για τον Γερολιμένα . Κτισμένος δίπλα στη θάλασσα είναι ένας από τους πιο γραφικούς οικισμούς της Μάνης με μικρό φυσικό λιμάνι, το οποίο κατά την αρχαιότητα θεωρείου «Ιερός Λιμένας» προσφέροντας ξεχωριστή θέα μέχρι και πέρα από το ακρωτήριο Ταίναρο. Παραμονή για βόλτα και καφέ . Επόμενος σταθμός το επίνειο της Αρεόπολης, το Λιμένι. Φτάνοντας κανείς, το πρώτο πράγμα που θα θαυμάσει είναι το Παλάτι του Πετρόμπεη με τον τετραώροφο Πύργο του και τα τοξωτά ανοίγματα του που μαρτυρά την αίγλη της εποχής. Σύντομη παραμονή και αναχωρούμε για την Μεσσηνιακή Μάνη. Ένας στενός σχετικά δρόμος ανάμεσα σε ελαιώνες, καθαρούς και περιποιημένους και κάτω αριστερά, η θάλασσα. . Μια εικόνα μαγευτική, ξεκινώντας από την άγρια λακωνική μεριά της για να καταλήξουμε στην εύφορη μεσσηνιακή γη, με τα κουκλίστικα χωριά, τη γαληνεμένη θάλασσα και τα υπέροχα χρώματα Κατηφορίζουμε προς το Οίτυλο και περνώντας έξω από την Στούπα και στην συνέχεια από την Καρδαμύλη, ένα πανέμορφο παραθαλάσσιο χωριό, ένα τουριστικό θέρετρο που έχει κρατήσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Κατόπιν θα βρεθούμε στην Καλαμάτα όπου θα έχουμε σύντομη περιήγηση στην πόλη. Θα επισκεφθούμε τον μικρό ναό των Αγίων Αποστόλων, όπου κηρύχθηκε η ελληνική επανάσταση το 1821, αλλά και τον ναό της Υπαπαντής του Σωτήρος, το μητροπολιτικό ναό της πόλης και του νομού, αλλά και χαρακτηριστικό κτίσμα της περιοχής. Γεύμα (προαιρετικό) στην παραλία της. Το απόγευμα θα αναχωρήσουμε για την επιστροφή μας στο Αγρίνιο μέσω της παραλιακής εθνικής οδού της δυτικής Πελοποννήσου και με στάσεις στη διαδρομή μας για ξεκούραση.
 
Τιμή συμμετοχής κατ΄άτομο σε δίκλινο/τρίκλινο δωμάτιο : 90 €
 
Περιλαμβάνονται
• Πούλμαν για όλες τις μεταφορές και εκδρομές του προγράμματος
• Διαμονή 1 νύχτα σε επιλεγμένο ξενοδοχείο στην Αρεόπολη
• Πρωινό στο ξενοδοχείο
• Συνοδός του γραφείου
• Ασφάλεια αστικής επαγγελματικής ευθύνης
• ΦΠΑ
 
Δεν περιλαμβάνονται
• Είσοδοι σε μουσεία και χώρους
• Ότι αναφέρεται ως προαιρετικό
• Ο φόρος διαμονής στο ξενοδοχείο 
 
Συνδιοργάνωση με το πρακτορείο Charma Travel Services Δαγκλή 11 (Πλ. Χατζοπούλου) Αγρίνιο.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου