Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2025

«Όχι» από το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου για την αντλησιοταμίευση στην Τριχωνίδα

Κατά του έργου της αντλησιοταμίευσης στην Τριχωνίδα τάσσεται το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου πλην ενός συμβούλου.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της σημερινής (17/2) του συνεδρίασης που διεξήχθη σε πιο ήπιους τόνους σε σχέση με το προηγούμενο αλλά και με βάση όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα στα δημοτικά

δρώμενα της περιοχής.  Το δημοτικό συμβούλιο ωστόσο γνώμη εκφράζει και όχι γνωμοδότηση ενώ, όπως παρατήρησε ο δήμαρχος, έχει πολύ ακόμη δρόμο η υπόθεση.

Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου είχε ως  μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη  αυτό του έργου της αντλησιοταμίευσης στην Τριχωνίδα.

Ενα ζήτημα μείζον για όλη την ευρύτερη περιοχή που κυριαρχεί στη δημόσια ατζέντα και έχει καταστεί πεδίο αντιπαραθέσεων και διαφωνιών.«Σταθμός» άλλωστε των διεργασιών αποτέλεσε η επεισοδιακή εκδήλωση για την παρουσίαση του έργου με την παρουσία στελεχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Το «παρών» έδωσαν πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, εκπρόσωποι φορέων καθώς και πολίτες της περιοχής. Ο λόγος δόθηκε σε όλους τους παριστάμενους που τον ζήτησαν ενώ μάλιστα μίλησε και μαθήτρια εκπρόσωπος του 15μελους του Λυκείου Θέρμου.

Η συνεδρίαση έλαβε χώρα μετά και τα όσα συνέβησαν με την μήνυση του δημάρχου Θέρμου, Σπύρου Κωνσταντάρα και τις συλλήψεις δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, για συκοφαντική δυσφήμιση και διέγερση πολιτών σε διάπραξη κακουργημάτων με αφορμή σχόλια στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Είχε προ τριών ημερών προηγηθεί απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Θέρμου με ομόφωνα αρνητική στάση  και σήμερα σειρά είχε το  Δημοτικό Συμβούλιο να συνεδριάσει γνωμοδοτικά  επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την κατασκευή και λειτουργία του έργου: «Αντλησιοταμίευσης στην θέση «ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Ι» στην Δ.Ε. Θέρμου του Δήμου Θέρμου της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας), μέγιστης ισχύος έγχυσης 685,00 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 716,00 MW)». (ΠΕΤ 2409004518)»

«Να κάνουμε κοινό μέτωπο απέναντι στο έργο που θα καταστρέψει την περιοχή μας. Σας καλούμε όλους σε σύμπλευση έστω και τώρα, την τελευταία στιγμή, για το καλό του τόπου μας. Σας καλώ να ψηφίσουμε όλοι κατά του φαραωνικού έργου», ανέφερε στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αιτωλών Πολιτεία» της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Σκούρας.

Ο δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας κλέινοντας ουσιαστικά τον κύκλο των ομιλιών εξήγησε τη στάση του ενώ επισήμανε πως «η  ψήφος των δημοτικών συμβούλων είναι κατά συνείδηση».

Η τοποθέτηση του επικεφαλής του συνδυασμού «Αιτωλών Πολιτεία» Βαγγέλη Σκούρα 

«Συζητούμε ένα θέμα οδυνηρό για την πατρίδα μας. Συρθήκαμε, όντως συρθήκαμε, να ενημερωθούμε σε σύντομο διάστημα να ενημερωθούμε από ειδικούς. Από τον κ. Ζεληλίδη, την κ. Οικονόμου και άλλους. Να ενημερωθούμε για ένα φαραωνικό έργο και τις επιπτώσεις του και να λάβουμε γνωμοδοτική απόφαση, που όμως είναι ουσιαστική για τον δήμο μας. Η παράταξη «Αιτωλών Πολιτεία» τάχθηκε εξ αρχής κατά του έργου, γνωρίζοντας εξ αρχής από την βιβλιογραφία για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει. Δεν πατήσαμε πάνω σε δύο βάρκες. Ήμασταν ξεκάθαροι από την πρώτη στιγμή. Εκλεχθήκαμε για να προασπίσουμε τα συμφέροντα των δημοτών. Προγραμματική μας θέση ήταν η βιώσιμη ανάπτυξη και όχι να κάνουμε τον δήμο μας απέραντο εργοτάξιο. Παραμένουμε πιστοί στις αξίες πάνω στις οποίες ιδρύθηκε η παράταξή μας. Μέχρι τέλους, που λέει και η συμπολίτευση.

Σύμφωνα με τον νόμο ο δημοτικός σύμβουλος εκφράζει την γνώμη μου και ψηφίζει κατά συνείδηση αποβλέποντας πάντα στο συμφέρον των δημοτών. Συναισθανόμενοι το συμφέρον τόπου και δημοτών λέμε όχι στο έργο. Προτείνουμε και ελπίζουμε πλήρη συνταύτιση του δημοτικού συμβουλίου στο όχι και να έχουμε αρωγή και συντεταγμένη προσπάθεια όλων των δημοτικών συμβούλων, παρατάξεων, φορέων. Να κάνουμε κοινό μέτωπο απέναντι στο έργο που θα καταστρέψει την περιοχή μας. Σας καλούμε όλους σε σύμπλευση έστω και τώρα, την τελευταία στιγμή, για το καλό του τόπου μας. Σας καλώ να ψηφίσουμε όλοι κατά του φαραωνικού έργου. Όχι στην καταστροφή της πατρίδας μας, όχι στην καταστροφή της Τριχωνίδας μας. Να υπογράψουμε κοινό ψήφισμα που θα κατατεθεί στην διαβούλευση. Αφήσαμε απέξω τους ίδιους τους δημότες μας. Τους ρωτήσαμε; Μας είπαν τη γνώμη τους;

Αν μας είπατε, εγώ τουλάχιστον δεν άκουσα τίποτα. Τι είναι η γνώμη του δημότη; Η άμεση δημοκρατία. Αυτή έχει ανάγκη ο δήμος μας. Για ένα τόσο σοβαρό θέμα είμαστε πολύ λίγοι. Θα την πάρουμε απόψε. Θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει και πιο άμεσο, σε δεύτερο χρόνο, μετά την ψηφοφορία, ένα τοπικό δημοψήφισμα, όπως προβλέπεται από τον κώδικα. Να πάρουν θέση και οι πολίτες του δήμου. Αν πάρουμε αρνητική άποψη για το έργο θα μας βοηθήσει σε παραπάνω ενέργειες. Είναι γνωμοδοτική η απόφαση του δήμου. Αν προχωρήσει η διαδικασία του έργου θα έχουμε όμως ένα σοβαρό όπλο για προσφυγή στο ΣτΕ. Σας καλώ όλους να ψηφίσουμε όχι».

Η τοποθέτηση του δημάρχου Θέρμου Σπύρου Κωνσταντάρα 

«Να ευχαριστήσω όσους μπήκαν κριτικά στην συζήτηση. Ακούστηκαν και μοιρολατρικά ζητήματα, ότι όπως την βρήκαμε την λίμνη πριν 3.000 έτσι να την παραδώσουμε. Ίσως για αυτό δεν γίνεται τίποτα στην Αιτωλοακαρνανία.

Η Δημοτική μας Αρχή είναι η πρώτη που συμμετείχε σε χωροταξική μελέτη για την λίμνη. Εμείς με την Περιφέρεια και τον Δήμο Αγρινίου εκπονήσαμε μελέτη 300.000 για την ήπια αναβάθμισή της. Δεν έγινε αυτό ποτέ στο παρελθόν. Από τότε που αναλάβαμε εμείς έγινε αυτό.

Λένε όλοι ότι ξεκίνησαν οι μελέτες από το 2010. Δεν ήμουν δήμαρχος τότε. Κατηγόρησα προκάτοχό μου ότι απέκρυψε κάτι από πολίτες; Θα έχει ενδιαφέρον να δοθούν τα βίντεο από την χθεσινή διαβούλευση στην δημοσιότητα. Να ακούσουμε τι είπαν αυτοί που ήταν πριν από μένα.

Είπαν οι της αντιπολίτευσης ότι απέκρυψα το έγγραφο που κοινοποιήθηκε από την αρχαιολογική υπηρεσία κι ενώ ήταν προς γνώση της τεχνικής υπηρεσίας που αρχειοθετούνται χιλιάδες έγγραφα. Όταν ερωτηθήκαμε εμείς για το περιβαλλοντικό μητρώο είμαστε εδώ και απαντάμε. Το χειρότερο στην πολιτική είναι η υποκρισία. Πριν ένα χρόνο ήταν στην αρχαιολογική υπηρεσία. Ερωτώ όλους αυτούς που κλαίνε γιατί τώρα με το «Τριχωνίδα 2»;

Γιατί πριν δεν πήγατε στην Σκαλούλα να περπατήσετε, να φωτογραφηθείτε; Να πάτε στην Βαριά για συνελεύσεις και ούτως καθεξής. Φοβούμαι ότι μόνος στόχος ήταν ο Κωνσταντάρας. Χτυπήστε τον γιατί αυτός είναι εκεί. Να πω σε κάποιους που ήταν στην συνέλευση της Ματαράγκας, που ειπώθηκε ότι έβαλαν το ειδικό χωροταξικό, μάλλον κάνει κάποιο λάθος. Ο Δήμος Θέρμου είναι ολόκληρος στο ειδικό χωροταξικό. Είναι το πρόγραμμα «Δοξιάδης», στο οποίο ο Δήμος είναι ενταγμένος.

Πού είναι το λάθος; Η δυσκίνητη γραφειοκρατία. Δεν έγινε το χωροταξικό ακόμη των ΑΠΕ. Να μην παίρνει άδεια κάθε εταιρεία όπου θέλει. Θα ξέραμε τι επιτρέπεται και τι όχι στην Τριχωνίδα. Θα ξέραμε πράγματα και για το Natura. Αυτά είναι ατέλειες του κράτους.

Αντέδρασα. Ο πρώτος που μίλησα για την σκόνη, την χωροθέτηση των μπάζων στην περιοχή του Αβαρίκου. Είπα ότι η σκόνη από μονομερή χωροθέτηση αδρανών υλικών είναι πρόβλημα. Είπα ότι η πανίδα της λίμνης με ενδιαφέρει. Καταθέσαμε εννιά μελέτες εδώ. Τις διάβασε κανείς ή ήρθατε να πείτε το ποίημα; Δύο ιχθυολόγοι, ο ένας λέει δεν παθαίνουν τίποτα τα ψάρια, ο άλλος ότι θα μειωθούν στο 70%.

Εμείς, εγώ, όλοι μας, δεν μπορούμε να κρίνουμε την επιστημονική αλήθεια και προσέγγιση. Δεν είμαι γεωλόγος. Τον κ. Ζεληλίδη τον πρότειναν οι σύλλογοι και τον πήρα τηλέφωνο αμέσως. Στην δια περιφοράς συνεδρίαση για τον διορισμό του η αντιπολίτευση τον καταψήφισε. Σήμερα έχει το λάβαρο της επανάστασης.

Δεν μπορώ να κρίνω την μελέτη του, είναι επιστημονική. Έκρινα τον τρόπο που εκφράστηκε, πετώντας τα χαρτιά. Αν κι εγώ έκανα την καρέκλα κρεβάτι θα με κατηγορούσατε. Είπε και το άλλο, ότι μακάρι να το γνώριζα νωρίτερα, γιατί θα κάναμε διαβούλευση για χωροθέτηση των μπάζων, αν κατέληγαν οι μελέτες ότι η ζωή στη λίμνη δεν θα κινδυνεύσει και αν μέσα από τα ποσά της περιβαλλοντικής αποκατάστασης που προβλέπονται στις ΑΠΕ να διεκδικήσουμε αντιστάθμιση. Πού το μεμπτό; Αυτή ήταν η υπόγεια συναλλαγή; Πού βρέθηκα να γράφουν να μην πω τι; Έχω δείξει δείγματα συναλλαγής 10 χρόνια που είμαι δήμαρχος;

Είναι τέλος θέμα πολιτικής δήμου, περιφέρειας, πολιτείας. Εμείς γνώμη εκφέρουμε. Και άλλες 15 υπηρεσίες του κράτους. Κλείνοντας να πάω στην άποψη την αιρετική που δεν χειροκροτήθηκε. Του κ. Παπαδημητρίου. Μπορεί ένας δήμος να έχει άλλη πολιτική. Η ψήφος των δημοτικών συμβούλων είναι κατά συνείδηση. Ας βρεθεί ένας να πει ότι τον πήρα τηλέφωνο να πει ότι ζήτησα να ψηφίσει κάτι».

Κλείνοντας την παρέμβαση του ο κ. Κωνσταντάρας είπε πως κάποιοι σκόπιμα τον αδίκησαν:

«Κάποιοι άλλοι μου έκαναν κριτική και κάποιοι άλλοι πιθανόν να συμφωνούν με τις απόψεις μου που είναι : Ναι μεν αντιτιθέμεθα όμως στην πορεία όλα τα εξετάζουμε και αν τα ψάρια το περιβάλλον, τα αρχαία κλπ δεν υποστούν πάνω από 10% συρρίκνωση περιβαλλοντική, να το σκεφτείτε. Και περιμένω και τη διαβούλευση για το έργο Τριχωνίδα 2 και να σας δω με την ίδια ζέση να μαζεύεστε στις πλατείες έξω και σας υπόσχομαι ότι κι εγώ θα έρθω να ακούσω τις απόψεις των επιστημόνων που εσείς θα προσλάβετε. Δεσμευόμενος λοιπόν από την επιστημονική άποψη του κ. Ζεληλίδη, αυτό δεσμεύει και τους δικούς μου συμβούλους , ώστε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάει ομόφωνα και έχουμε ακόμη δρόμο να δούμε πολλά πράγματα.

 

 

 https://www.agrinionews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου