ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ στο Δήμο Αγρινίου με παράνομη διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων και «στάχτη στα μάτια του κόσμου».
[Γράφει η Κωνσταντία-Αγγελική (Τζίνα) Τραμπάζαλη]
Πρόκειται για τα «Πράσινα Σημεία» και τα «Κέντρα Ανακύκλωσης, Εκπαίδευσης, Διαλογής στην Πηγή» (Κ.Α.Ε.ΔΙ.Σ.Π.), μια ιστορία που
ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια από την ΕΕ μέσω ΕΣΠΑ προκειμένου να διευκολυνθούν οι ΟΤΑ στην προσπάθειά υλοποίησης των νέων κανόνων διαχείρισης των απορριμμάτων με την επαναχρησιμοποίηση, την μείωση και την Ανακύκλωση στην πηγή και μέσα από την εκπαίδευση των πολιτών σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που απασχολεί πλέον ολόκληρο τον πλανήτη.
Τι είναι Πράσινο Σημείο και ΚΑΕΔΙΣΠ
«Πράσινο Σημείο» είναι ένας οριοθετημένος και διαμορφωμένος χώρος με κατάλληλη κτιριακή υποδομή (όπου απαιτείται) και εξοπλισμό, οργανωμένος από το Δήμο, ώστε οι δημότες να αποθέτουν ανακυκλώσιμα υλικά, χωριστά συλλεγέντα, όπως χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά, υφάσματα, βρώσιμα έλαια ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα και εξοπλισμό (όπως ρουχισμό, έπιπλα, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό), προκειμένου να προωθηθούν στη συνέχεια για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση.
Στο ΚΑΕΔΙΣΠ ισχύουν τα προαναφερόμενα σε ότι αφορά στις υποδομές για τα
Πράσινα Σημεία, σε συνδυασμό όμως με εκπαίδευση για την Διαλογή στην Πηγή και όπου ενσωματώνονται πρωτοβουλίες κοινωνικής οικονομίας.
Πρόκειται ουσιαστικά για χώρους αποθήκευσης ανακυκλώσιμων υλικών-αποβλήτων και χρησιμοποιημένων αντικειμένων και εξοπλισμού, εν αναμονή υποβολής τους σε κάποια εργασία ανάκτησης ή επαναχρησιμοποίησης. Στα σημεία αυτά μπορούν να λάβουν χώρα προκαταρκτικές εργασίες όπως ανασυσκευασία – επιδιόρθωση, διαλογή, διαχωρισμός, συμπαγοποίηση και τεμαχισμός.
Η ανάπτυξη των «Πράσινων Σημείων» συντελεί ουσιαστικά στην υιοθέτηση της εθνικής πολιτικής σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων, συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση της πρόληψης της δημιουργίας αποβλήτων, την ενίσχυση των δραστηριοτήτων επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, την εκτροπή αποβλήτων από τους ΧΥΤΑ, την ανακύκλωση οικιακών αποβλήτων και τη χωριστή συλλογή χαρτιού, μετάλλου, πλαστικού και γυαλιού καθώς και στη διαμόρφωση νέας προσέγγισης ως προς το τι είναι και τι δεν είναι απόβλητο, μείωση της ευκολίας απόρριψης χρήσιμων αντικειμένων και υλικών, καθώς και ανάπτυξη νέων προτύπων κοινωνικής συμπεριφοράς.
Είναι στην ευθύνη του κάθε ΟΤΑ, στα πλαίσια διαμόρφωσης του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων του, να χωροθετήσει και να επιλέξει το μέγεθος και τον τύπο του Πράσινου Σημείου που εξυπηρετεί καλύτερα τους σκοπούς του.
Ωστόσο πρέπει να υπάρχουν τρεις τύποι διαφοροποιημένοι κατά μέγεθος και συνεπώς και κατά εύρος συλλογής αποβλήτων:
1. Βασικό Πράσινο Σημείο (ΒΠΣ) με χώρο εγκατάστασης άνω των 3.500 τ.μ., πρόσβαση πολιτών με αυτοκίνητο με πρόβλεψη χώρων προσωρινής στάθμευσης εντός του χώρου του ΒΠΣ, πρόσβαση των οχημάτων μεταφοράς των κάδων εντός του χώρου του ΒΠΣ.
2. Μικρό Πράσινο Σημείο (ΜΠΣ) με χώρο εγκατάστασης 250 – 750 τ.μ , πρόσβαση πολιτών με τα πόδια εντός του χώρου, δυνατότητα φόρτωσης των οχημάτων μεταφοράς των κάδων εντός ή παραπλεύρως του ΜΠΣ.
3. Κέντρο Ανακύκλωσης, Εκπαίδευσης Διαλογής στην Πηγή (Κ.Α.Ε.Δ.Ι.Σ.Π.) με χώρο εγκατάστασης 350 – 1.000 τ.μ., πρόσβαση πολιτών με όχημα εντός του χώρου ή με τα πόδια, αναλόγως της έκτασης του χώρου, δυνατότητα πρόσβασης των οχημάτων μεταφοράς των δεματοποιημένων ανακυκλώσιμων υλικών και των κάδων.
Εκτός από τα προαναφερόμενα ΠΣ, μπορούν να λειτουργήσουν και ΠΣ σε επίπεδο γειτονιάς με χώρο εγκατάστασης 50 – 100 τ.μ
Επιστέφουμε τώρα στο Δήμο Αγρινίου
Από το πρακτικό της 2ης/2019 συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Αγρινίου, Αριθμός Απόφασης 7/2019, εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο για λήψη απόφασης με θέμα: «Γνωμοδότηση περί πρότασης δημιουργίας πράσινων σημείων σε δημοτικά ακίνητα του Δήμου Αγρινίου..»
«….. «Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ» με την αριθμ. 3350/14-9-2018 (ΑΔΑ 759Μ7Λ6-ΙΚ9) πρόσκληση με Κωδικό: 14.6i.26.5.7. (Α/Α ΟΠΣ 323)και τίτλο «Δημιουργία Πράσινων Σημείων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και δικτύωσή τους» καλεί τους Δήμους στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την υποβολή προτάσεων έργων (πράξεων), προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του παραπάνω Άξονα Προτεραιότητας … Η υποβολή των προτάσεων λήγει στις 28-2-2019…» «…Τα Πράσινα Σημεία του Δήμου Αγρινίου αποτελούν επιβεβλημένη δραστηριότητα από το Νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (2015), το ΠεΣΔΑ Δυτ. Ελλάδας που προβλέπει 2 κεντρικά 1 κινητό και ευελιξία για δορυφορικά Πράσινα Σημεία καθώς και με το εγκεκριμένο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης (ΤΣΔ) Αποβλήτων του Δήμου Αγρινίου για την επίτευξη των δεσμευτικών στόχων ανακύκλωσης και ανάκτησης υλικών για την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και τη χώρα…»
Κατόπιν των ανωτέρω ο Δήμος Αγρινίου προτίθεται να υποβάλει πρόταση και καλά θα κάνει, για τη δημιουργία δύο πράσινων σημείων σε δημοτικά ακίνητα. Τα δύο αυτά οικόπεδα έχουν αποθηκευτική ικανότητα περίπου 50 τόνων το κάθε ένα και τα αντικείμενα/απόβλητα που μπορούν οι πολίτες να αποθέτουν διακρίνονται σε: α) χρησιμοποιημένα αντικείμενα, τα οποία μπορούν να οδηγηθούν προς επαναχρησιμοποίηση, β) χωριστά συλλεγέντα ανακυκλώσιμα αστικά απόβλητα τα οποία μπορούν να οδηγηθούν προς ανακύκλωση ή ανάκτηση ενώ απαγορεύονται τα σύμμικτα αστικά απόβλητα. Το έργο θα εξυπηρετήσει 80.000 περίπου κατοίκους ή 60.000 κατοίκους όπως αναφέρεται στην εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο και εδώ στην εισήγηση αυτή παρατηρούμε ένα ΠΑΡΑΔΟΞΟ… Ενώ ουσιαστικά απαγορεύονται τα σύμμικτα αστικά απόβλητα, στην πρόταση που περιλαμβάνει όλον τον βασικό εξοπλισμό για την «άρτια λειτουργία των Πράσινων Σημείων» παρατηρούμε μεταξύ των άλλων:
• Παλετοφόρο,
• κοντέινερς συλλογής υλικών.
• Δοχεία συλλογής βρώσιμων ελαίων και λιπών.
• ΚΑΔΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΥΜΜΕΙΚΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ 1200 LT.
• Δοχεία συλλογής ειδικών ρευμάτων αποβλήτων (λαμπτήρες, Απόβλητα Ηλεκτρονικού και Ηλεκτρολογικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ), απόβλητα φορητών ηλ. στηλών και συσσωρευτών).
• Κλωβούς
• Ηλεκτρονική ζυγαριά παλετών 3 τόνων + Ηλεκτρονικό καταγραφικό σύστημα.
• Ελκυστή κοντέινερς (Όχημα μεταφοράς κοντέινερς).
• Ηλεκτρονικό υπολογιστή και λογισμικό καταγραφής και τήρησης αρχείου.
Δηλαδή ο Δήμος Αγρινίου ετοιμάζεται να δημιουργήσει Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) εντός των Πράσινων Σημείων, πράξη η οποία απαγορεύεται, ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΕ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ όπου θα συγκεντρώνονται σύμμεικτα περιμένοντας να μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ ή σε κάποιο εργοστάσιο μηχανικής «ανακύκλωσης» για να παραχθούν καύσιμα RDF (Refuse Derived Fuel, Καύσιμο Προερχόμενο από Απορρίμματα) για τσιμεντοβιομηχανίες, πολύ επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.
Αναρωτιόμαστε αν στο Δήμο Αγρινίου δεν ξέρουν να διαβάζουν (τους κανονισμούς προκειμένου να δημιουργήσουν ΠΣ) ή υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών βάζοντας «στα ψιλά γράμματα» και από την πίσω πόρτα τα σκουπίδια μέσα σε περιοχές που κάθε άλλο παρά σκουπιδότοποι θέλουν να γίνουν. Μήπως περιμένουν στο Δήμο και τους εργολάβους να δημιουργήσουν αργότερα μέσω ΣΔΙΤ το εργοστάσιο «μηχανικής ανακύκλωσης απορριμμάτων»;;;
Κύριε Δήμαρχε ένα τόσο σοβαρό θέμα, αυτό της ουσιαστικής ανακύκλωσης στην πηγή και μείωσης των αποβλήτων με τη δημιουργία Ρευμάτων σε συνεργασία με φορείς κοινωνικής οικονομίας και ενεργούς πολίτες δεν επιδέχεται δυσφήμησης και κακοδιαχείρισης, θέλει προσοχή, γνώση, επιμέλεια και προσήλωση σε μια διαφορετική οπτική που πρέπει όλοι να αποκτήσουμε για το μέλλον των παιδιών μας.
[Κωνσταντία-Αγγελική (Τζίνα) Τραμπάζαλη]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου