.

.

.

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΚΔΡΟΜΩΝ Ανάγκη να μεριμνήσει η κυβέρνηση, για τις προκαταβολές που χάνονται


Αναστάτωση στα σχολεία και στα λαϊκά νοικοκυριά έχει προκαλέσει η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας για
αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό έως τις 13 Μάρτη, χωρίς να προβλέπει την επιστροφή των χρημάτων που έχουν προπληρώσει οι οικογένειες για τις εκδρομές που είχαν προγραμματιστεί.
Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 28 Φλεβάρη, προβλέπει «την προσωρινή αναστολή όλων των οργανωμένων εκπαιδευτικών εκδρομών εκτός Ελλάδος από την 28.02.2020 έως και την 13.03.2020, λόγω των εξαιρετικών δυσκολιών στην ιχνηλάτηση των επαφών με επιβεβαιωμένα κρούσματα στο εξωτερικό και για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας».
Συνήθως στα συμβόλαια που συνάπτονται μεταξύ των σχολείων και των τουριστικών πρακτορείων για τις εκδρομές, υπάρχουν προβλέψεις για το ποιον βαρύνει το κόστος σε περίπτωση αναβολής της εκδρομής, εάν η αναβολή γίνεται με υπαιτιότητα του τουριστικού γραφείου ή του σχολείου - «πελάτη». Σπανιότατα υπάρχει πρόβλεψη για αναβολή λόγω μιας έκτακτης κατάστασης, όπως αυτή που έχει προκύψει με τον κορονοϊό στην Ευρώπη, όπου είναι και οι περισσότεροι προορισμοί των σχολείων όταν πρόκειται για εκδρομές εξωτερικού.
Τα ταξιδιωτικά γραφεία επικαλούνται το γεγονός ότι οι αεροπορικές εταιρείες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν κάνουν διευκολύνσεις στις ακυρώσεις αεροπορικών εισιτηρίων, ενώ και τα συμβόλαια που υπογράφουν τα πρακτορεία με τα ξενοδοχεία του εξωτερικού, για να πετύχουν χαμηλότερες τιμές, είναι συνήθως έτσι φτιαγμένα ώστε να εξασφαλίζουν τους μεγαλοξενοδόχους σε περιπτώσεις ακυρώσεων. Αναδεικνύονται έτσι για ακόμα μια φορά τα αδιέξοδα και τα βάρη που φέρνει το σύστημα των εκδρομών στους γονείς, όσο αυτές δεν γίνονται με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους.
Σε σχολεία που είχαν προγραμματίσει εκδρομές στο εξωτερικό μέσα σε αυτό το διάστημα δημιουργείται μια ασφυκτική κατάσταση, που βαραίνει κυρίως τις πλάτες των γονιών. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνη να λύσει το πρόβλημα και να μεριμνήσει με εγκύκλιο για την πλήρη αποζημίωση από το κράτος για τις προκαταβολές των εκδρομών οι οποίες ακυρώνονται.
Αυτό είναι και το αίτημα της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), που παράλληλα ζητά να εξασφαλίζεται γονική άδεια για τους γονείς στις περιπτώσεις που κλείνουν σχολεία καθώς και να παρθούν στοιχειώδη μέτρα πρόληψης στα σχολεία (καθαριότητα, αντισηπτικά κ.λπ).








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου