.

.

.

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Δ. Κουτσούμπας από το Αγρίνιο: Με δυνατό ΚΚΕ θα δώσουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση, την ΕΕ και τα κόμματα που στηρίζουν τα αντιλαϊκά μέτρα (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Οι αγώνες να συνενωθούν σ' ένα μεγάλο ενωτικό μέτωπο ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική 

Στην πόλη του Αγρινίου ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην Αιτωλοακαρνανία, όπου περιόδευσε στην κεντρική αγορά της πόλης και συμμετείχε σε σύσκεψη, στο Δημαρχείο, με εκπροσώπους φορέων της περιοχής.

Στη σύσκεψη μίλησαν οι:

Δ. Χριστοδουλόπουλος, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου, Σπ. Κοτοπούλης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Β. Πατρινού, Γραμματέας ΕΙΝΝΑΑ, Γ. Ντουντούμης, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, Δ. Παπανικολάου, μαθήτρια του 3ου ΓΕΛ Αγρινίου και Β. Σούλας, εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Δήμου Ξηρομέρου, Καλάμου και Καστού Λευκάδας κατά της ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην καταληκτική του παρέμβαση στη σύσκεψη αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη, σημειώνοντας:

“Κι εδώ απ’ το Αγρίνιο, δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε διαφορετικά, παρά να χαιρετίσουμε τις μεγάλες σημερινές κινητοποιήσεις των γιατρών, των νοσηλευτών των δημόσιων νοσοκομείων όλης της χώρας και εδώ της Αιτωλοακαρνανίας. Να χαιρετίσουμε τα μπλόκα του αγώνα της αγροτιάς, που συνεχίζονται μετά το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Αθήνα, στο κέντρο της Ελλάδας, που είχε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση όλων των εργαζομένων, όλων των κατοίκων της Αττικής και τώρα συνεχίζουν στα μπλόκα τους, όπως εδώ στην Αιτωλοακαρνανία, και σε όλη την Ελλάδα για την τελική δικαίωση των αιτημάτων τους. Να χαιρετίσουμε τους αγώνες των φοιτητών, των φοιτητριών, του μαθητικού κινήματος, επίσης, ενάντια στο απαράδεκτο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ ανοίγει τον δρόμο για νέα χαράτσια που θα πληρώνει η ελληνική λαϊκή οικογένεια για να σπουδάσει τα παιδιά της. Να χαιρετίσουμε τους αγώνες των συνταξιούχων, που παλεύουν για γηρατειά με δύναμη, με περίθαλψη, με ασφάλιση, με συντάξεις, ώστε να μπορούν να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους οι απόμαχοι της δουλειάς. 

Και, βεβαίως, να χαιρετίσουμε τους εκπροσώπους των μικρών επιχειρήσεων, των επαγγελματιών, των βιοτεχνών, των εμπόρων, που έχουν κάνει μεγάλες κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα και εδώ στην Αιτωλοακαρνανία. Μίλησε ο εκπρόσωπός τους και έθεσε σωστά τα ζητήματα για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Είτε με τη φορολογία, τη φοροληστεία πραγματικά, είτε για άλλα αιτήματα που έχουν και δεν ικανοποιούνται. Αντίθετα, με ευθύνη της κυβέρνησης πάει απ’ το κακό στο χειρότερο συνεχώς η κατάσταση του εισοδήματος τους.


 


 









Χαιρετίζουμε όλους αυτούς τους αγώνες, μαζί με τη προετοιμαζόμενη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση της εργατικής τάξης, των μισθωτών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, που γίνεται στις 28 του Φλεβάρη. Μια εμβληματική πραγματικά ημερομηνία, γιατί είναι η μέρα που έγινε η τραγωδία των Τεμπών, που χάθηκαν 57 αθώες ψυχές εκεί, οι περισσότεροι νέοι, και που δεν πρέπει ούτε στιγμή να την ξεχνάμε μέχρι να αποδοθούν όλες οι ευθύνες -πολιτικές, ποινικές- σ’ αυτούς που τις έχουν και οδήγησαν σ’ αυτό το έγκλημα, Μαζί με τα υπόλοιπα αιτήματα των εργαζομένων για αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και μια σειρά άλλα ώριμα και δίκαια αιτήματα του εργατικού κινήματος.

Θεωρούμε, ως ΚΚΕ, ότι αυτοί οι αγώνες πρέπει να συνενωθούν σε ένα μεγάλο μέτωπο, ενωτικό μέτωπο αγώνα όλων των εργατών, των υπαλλήλων, των αγροτών, των αυτοαπασχολουμένων της πόλης και του χωριού, των φοιτητών, των σπουδαστών, των μαθητών, των γυναικών των λαϊκών οικογενειών, και να έχουν καθαρή κατεύθυνση ενάντια σε όσους κυβέρνησαν μέχρι σήμερα τη χώρα και έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που έχουν φέρει τον ελληνικό λαό και εδώ στην Αιτωλοακαρνανία και σε όλη την Ελλάδα. Να έχουν καθαρή κατεύθυνση ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη, που συνεχίζει να κοροϊδεύει, αλλά και ενάντια σε όλα τα κόμματα, είτε τον ΣΥΡΙΖΑ είτε το ΠΑΣΟΚ, που παριστάνουν την αντιπολίτευση. Και αυτά τα κόμματα κυβέρνησαν και αυτά ψηφίζουν αυτούς τους αντιλαϊκούς νόμους, κατά 80%, κατά 50%, και στο ελληνικό κοινοβούλιο και στο ευρωκοινοβούλιο”.

Πρέπει να καταφερθούμε εναντίον του βασικού αντίπαλου των εργατών, των αγροτών, των εμπόρων, των επαγγελματιών, συνέχισε ο ΓΓ της ΚΕ, που είναι η ΕΕ και “που πλέον και ο ελληνικός λαός, όπως και οι άλλοι λαοί της Ευρώπης, την αμφισβητούν. Πάνω από 30%-40% λέει ότι η κατάσταση είναι χειρότερη από τότε που η Ελλάδα μπήκε στην ΕΕ, που έγινε οργανικό μέλος της με την ΟΝΕ κ.ά.

Παρ’ ότι υπόσχονταν ευημερία, παρ’ ότι υπόσχονταν αύξηση του λαϊκού εισοδήματος, βλέπουμε η αγροτιά πηγαίνει απ’ το κακό στο χειρότερο, οι επαγγελματίες το ίδιο. Κι αυτό γιατί υπάρχει μια κοινή πολιτική σε όλα αυτά.

Η πολιτική τους είναι, για τον αγροτικό τομέα για παράδειγμα, να ενισχύουν τις μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις και να θάβουν τον μικρό, τον μεσαίο αγρότη, αυτόν που παλεύει για να ζήσει την οικογένειά του, για να μπορεί να καλλιεργήσει, για να μπορεί να έχει τα ζώα του ο κτηνοτρόφος και να μπορεί να παράγει ποιοτικά και φθηνά προϊόντα για να τα παίρνει ο καταναλωτής, ο εργαζόμενος, η λαϊκή οικογένεια. Και ξέρουν πολύ καλά, επίσης, οι επαγγελματίες, οι μικροεπιχειρηματίες, οι βιοτέχνες, οι έμποροι -και εδώ στο Αγρίνιο και σε όλη την Ελλάδα- ότι οι κυβερνήσεις δίνουν αβέρτα ζεστό κρατικό χρήμα στα μονοπώλια, σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους δηλαδή, που συνενώνονται για να θάψουν τον μικροπαραγωγό, για να κλείσει το μαγαζί του ο μικρέμπορας, το εμπορικό κατάστημα. Και ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι “εργατιά και αγροτιά χωρίς λεφτά έχει ως αποτέλεσμα μαγαζιά χωρίς δουλειά”.

Εκεί, λοιπόν, βρίσκεται η αιτία όλων αυτών των προβλημάτων. Το ίδιο ισχύει και για άλλους τομείς, το ίδιο ισχύει για παράδειγμα και για την Υγεία, που πλήττει και τον έμπορο, και τον αγρότη, και τον εργάτη, και τον υπάλληλο και τον επιστήμονα. Οι γιατροί κάνουν τα πάντα, τα αδύνατα δυνατά, τη νύχτα μέρα, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, με κίνδυνο ακόμα και για την υγεία τη δική τους και των οικογενειών τους, για να μπορέσουν να κρατήσουν ανοιχτά τα δημόσια νοσοκομεία, να γιατροπορεύσουν τους συνταξιούχους, τα παιδιά μας, όλους τους αρρώστους, χωρίς υποδομές, χωρίς τα απαραίτητα που χρειάζεται να έχει ένα νοσοκομείο. Γι’ αυτό είμαστε μαζί τους και απαιτούμε προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, γιατρών, νοσηλευτών, άλλου βοηθητικού προσωπικού στα νοσοκομεία. Καμιά εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση, που πάλι οδηγεί σε κέρδη μόνο για τους μεγάλους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους στην Υγεία.

 












Το ίδιο συμβαίνει και στην Παιδεία. Εμπορευματοποιούν, ιδιωτικοποιούν την Παιδεία, βάζουν ιδιωτικά πανεπιστήμια και θέλουν λένε να φέρουν παραρτήματα απ’ όλο τον κόσμο. 20.000 ευρώ τον χρόνο θα πληρώνει δίδακτρα ο φοιτητής στο παράρτημα της ιατρικής ενός ξένου πανεπιστημίου. Δηλαδή για να τελειώσει σε έξι χρόνια την ιατρική στο ιδιωτικό αυτό παράρτημα του ξένου πανεπιστημίου θα πρέπει ο γονιός να δώσει 120.000 ευρώ, ποιος θα τα βρει αυτά; Χώρια τα άλλα έξοδα, ενοίκια, βιβλία, υποδομές, εργαστήρια.

Αλλά αυτή είναι ενιαία πολιτική και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, των άλλων αστικών κομμάτων, της ΕΕ, της Κομισιόν, των Βρυξελλών, που δίνουν εδώ τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες. Είναι η ενιαία πολιτική που ωφελεί μόνο εφοπλιστές, μόνο βιομηχάνους, μόνο μεγαλέμπορους.

Την ίδια ώρα που ο μεγαλέμπορος και ο βιομήχανος πουλάει πάρα πολύ ακριβά τα εφόδια και τα μέσα και ανεβάζει το κόστος παραγωγής στον αγρότη και την άλλη ώρα του αγοράζει τα προϊόντα -που με αίμα, με ιδρώτα έχει καλλιεργήσει, έχει φτιάξει ο αγρότης στο χωράφι του ή στη στάνη του- με εξευτελιστικές τιμές. Και όχι μόνο δεν έχει να ζήσει την οικογένειά του ο αγρότης, αλλά δεν μπορεί να ξανακαλλιεργήσει τον άλλο χρόνο και του βάζει τη θηλιά στον λαιμό.

Αντί να κάνει φοροαπαλλαγές στον έμπορο, στον επαγγελματία, στον βιοτέχνη, περνάει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο -που το ξέρετε όλοι σας ότι το ΚΚΕ το έχει καταψηφίσει- και δεν μπορεί να επιζήσει ο επαγγελματίας. Την ώρα που βλέπει τον τζίρο του συνεχώς να κατεβαίνει κι όχι μόνο από τη δεκαετή οικονομική κρίση κι ούτε μόνο από την πανδημία, αλλά και τώρα, που υποτίθεται ότι βρισκόμαστε σε φάση ανάπτυξης-ανάκαμψης, επιδεινώνεται με τη φοροληστεία, με τον ΕΝΦΙΑ, με τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας που δεν καταργεί. Και την ίδια ώρα του λέει δούλευε 24 ώρες το 24ωρο, δούλευε τα Σαββατοκύριακα, καμία Κυριακή αργία, γιατί έτσι θα βγάλεις μεροκάματο…

Αλλά τα μαγαζιά κλείνουν συνεχώς, ο τζίρος μειώνεται και ο επαγγελματίας έχει συνεχώς να πληρώνει όλα αυτά που έπρεπε να έχουν καταργηθεί χθες, όχι σήμερα!”.

Τέλος ο Δ. Κουτσούμπας, αφού διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι το ΚΚΕ θα προωθήσει και θα πιέσει τα δίκαια αιτήματά τους, τόνισε: “Μερικοί λένε “μα που είναι η αντιπολίτευση; Δεν υπάρχει αντιπολίτευση”. Αντιπολίτευση υπάρχει και είναι όλοι αυτοί που βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα. Αυτή είναι η πραγματική αντιπολίτευση. Κι εκεί κρίνονται τα πολιτικά κόμματα. Κι εκεί κρίνεται το ΚΚΕ, που είναι συνεπές κάθε μέρα μέσα στους αγώνες και μεταφέρει και τα προβλήματα παντού στη Βουλή στην Ευρωβουλή, πιέζοντας για όλα αυτά.

Αλλά για να μπορούμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και ο λαός με τους αγώνες του να πιέσει και εμείς ως πολιτικό κόμμα, ως πολιτική δύναμη, και μέσα στους θεσμούς του αστικού κράτους -όπως λέγονται- πρέπει να έχουμε πολύ μεγαλύτερη δύναμη. Κι αυτή μπορείτε να μας τη δώσετε μόνο εσείς. Θα μας τη δώσετε και με τον αγώνα σας σήμερα και με την αλλαγή των συσχετισμών, ψηφίζοντας συνεπείς αγωνιστές στα σωματεία, στους συλλόγους, παντού όπου γίνονται αρχαιρεσίες, αλλά και στις βουλευτικές εκλογές, αλλά και στις τοπικές εκλογές όταν γίνονται και τώρα μπροστά μας, στις 9 του Ιούνη, στις Ευρωεκλογές.

Πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα και στην ΕΕ και στην κυβέρνηση της ΝΔ και στα άλλα κόμματα που συμφωνούν με όλα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα, τα άδικα μέτρα. Γιατί τέτοια είναι η πολιτική τους άδικη, γιατί υποστηρίζουν τους μεγάλους, τους επιχειρηματικούς ομίλους, τους εφοπλιστές, τους βιομηχάνους, τους μεγαλεμπόρους. Και δεν ενδιαφέρονται στην πραγματικότητα για τον λαό. Σ’ όλους αυτούς πρέπει ο ελληνικός λαός αυτή τη φορά να δώσει ένα αποφασιστικό μήνυμα.

Γιατί με δυνατό το ΚΚΕ θα μπορέσουμε πολύ καλύτερα πράγματα να πετύχουμε και για να ανακουφίσουμε κατηγορίες του πληθυσμού, τον λαό μας, οικονομικά, κοινωνικά, από κάθε άποψη. Για να έχουμε κατακτήσεις σήμερα, αλλά κυρίως για να ανοίξουμε ένα πιο σίγουρο δρόμο ανάπτυξης προς το συμφέρον των κοινωνικών λαϊκών αναγκών, προς το συμφέρον δηλαδή της πλειοψηφίας του λαού, που είναι εργάτες, είναι υπάλληλοι, είναι αγρότες, επαγγελματίες, έμποροι, είναι φοιτητές, φοιτήτριες, μαθητές μαθήτριες, γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, είναι ο ελληνικός λαός. Και αυτός έχει τη δύναμη όταν το συνειδητοποιήσει να βάλει τη σφραγίδα του σε όλες τις εξελίξεις”.





πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου